Ibland åker storgrytan fram och då gör man mat för hela stora familjen, det här receptet är perfekt att göra när man har stora sammankomster och räcker för ca 10-15 stycken hungriga.
Minestronesoppan är gjord så som Italienarna gör den själva.
Minestrone
1msk olivolja
1,2dl tärnad pancetta eller sidfläsk (Utesluts vid veg.)
2st tärnade gula lökar
4st mosade vitlöksklyftor
2st tunnskivade purjolökar
4st stjälkar selleri skivade
4st slantade morötter
1st tärnad palsternacka
1st majrova i tärningar
½ mindre fänkål skivad
3st stora potatisar i större tärningar
800g hela tomater på burk från Mutti
3st burkar cannellini bönor avrunna
3,5 liter kycklingbuljong el. vegetabilisk buljong
3st parmesanskalkar
6dl gröna ärtor
juicen av en citron
800g Ditalini pasta kokad och avrunnen
havssalt & svartpeppar
garnera med parmesan, rosmarin och oregano
Hetta upp en stor kastrull på medelvärme och lägg i pancettan och fräs till det blir brynt och krispigt, Ta upp pancettan och ställ åt sidan. Lägg i lök, vitlök, purjolök, selleri, morötter, palsternacka, majrova och fänkål. Fräs på låg värme i 10 minuter. Tillsätt potatis, tomat, bönor, buljong, parmesanskalkar sjud på låg värme i ca 30 minuter (ta upp parmesanskalkarna efter 15 min) eller tills rotfrukterna blivit mjuka. Lägg till sist i ärtor och citronjuice, smaka av med salt och peppar.
Garnera med parmesan, rosmarin och oregano.
Lökbrödspizza
Pizzadeg
5g jäst
6dl kallt vatten
1msk mörk brödsirap
1tsk salt
1dl olivolja
14dl vetemjöl gärna Tippo 00
Häll det kalla vattnet i bunken till degblandaren, lös upp jästen. Tillsätt sirapen, salt och mjölet lite åt gången. När du fått en smidig deg så tillsätt olivoljan och kör på lägsta hastighet i 15 minuter.
Väg upp 220 grams bitar och rulla till bollar, lägg bollarna på en plastfolietäckt plåt, täck bollarna med plastfolie och ställ in i kylen 24 timmar.
Topping till 2 brödpizzor
2st grovhackade medelstora gula lökar
250g provoloneost eller cheddar
250g riven mozzarella
Flingsalt
Grovmalen svartpeppar
Olivolja
Börja med att värma upp Gourmetstålet på den näst högsta falsen i ugnen på 275 grader grill i 45 minuter.
Ta 2st degbollar och kavla ut till en rektangulär på ett mjölat bakbord/bänk. Lyft upp degen på en pizzaspade eller plåt, fördella toppingen med först provoloneosten sen löken och till sist mozzarellan. Strö över salt, peppar och rippla över olivolja. Grädda på stålet tills pizzan får fin färg.