Fisktacos på Cinco de Mayo

 
Kort fakta om Cinco de Mayo (spanska för den 5 maj) är en regional helgdag i Mexiko, dagen firas för att komma ihåg den första segern som de mexikanska styrkorna vann över de franska styrkorna i slaget vid Puebla den 5 maj 1862.
Så igår dagen till ära gjorde vi Tacos till middag med friterad torsk och egengjorda majstortillas, supergott verkligen!
 
Fisktacos
4-6 port.
1kg vit fast fisk. Torsk el. kolja
3st ägg lätt vispade
1,2dl mjölk
1,2dl öl
3msk senap
1tsk tabasco
200g mjöl
2msk salt delat
2tsk svartpeppar delat
1/2tsk cayennpeppar
7dl polenta (majsmjöl)
Veg. olja till fritering
 
Vispa ihop ägg, mjölk, öl,senap, tabasco, hälften av saltet och hälften av pepparn i en skål.
Lägg mjölet i en djuptallrik, i en annan tallrik blandas polentan, resten av saltet, pepparn och cayennepepparn.
Skär fisken i kuber (så som du själv vill) 
Vänd fiskkuberna först i mjölet sen i äggmixet så det täcker ordentligt, vänd sist i polentamixet och täck ordentligt. Lägg bitarna på ett hushållspapper och låt torka 15 minuter.
Under tiden hetta upp frityroljan till 180 grader, fritera fisken i omgångar tills de har en kärntemp på 170-180 grader.
Lyft upp med hålslev och låt oljan rinna av på ett hushållspapper.
 
Majstortillas
400g vatten
150g majsmjöl
50g maizena
1,5tsk bakpulver
30g fiberhusk
1tsk salt
 
Blanda ihop alla ingridienserna till en deg och låt degen svälla i 20 minuter. Var inte rädd för att degen till en början känns lös, när majsmjölet sväller kommer den att sätta sig mer. Dela upp degen i 10 bitar och kavla ut dem till ca 1 mm runda bröd. använd lite majsmjöl på bakbänken så att bröden inte fastnar.  Stek sedan tortillasbröden på hög värme i en torr stekpanna på båda sidor i ett par minuter  eller tills de fått fin färg och känns lätta. Ungefär som att lagga pannkakor. Lägg de färdiggräddade tortillasbröden i en bakhanduk, så att de inte torkar ut och blir hårda. Bröden kan både ätas på en gång eller ligga kvar i handduken tills de ska ätas. Du kan gärna återuppvärma dem inlindade i handduken  på ca 100º ugnsvärme.
 
ex. på tillbehör:
Guacamole
Limeklyftor
Avokado
Ruccola
Färsk chili
Creme fraiche
Valfria kryddor
Ananas el. mango
Kall sås
 

Kommentera inlägget här :