En middag med många olika tillbehör och smaker som harmonerar varandra, vi har tagit det goda från flera olika kontinenter och skapat en väl sammansatt måltid.
Supergott och lite jobb i köket men väl värt det när man till slut sitter vid matbordet.
Ris med mandel, aprikoser och persilja
2dl sötmandel
1msk olivolja
Kosher salt
2,5dl basmatiris
zesten av en ekologisk citron
1dl hackade torkade aprikoser
4dl hackad persilja
1msk färskpressad citronsaft
1msk olivolja
Kosher salt
2,5dl basmatiris
zesten av en ekologisk citron
1dl hackade torkade aprikoser
4dl hackad persilja
1msk färskpressad citronsaft
Rosta mandel i ugnen på 175 grader tills de får fin färg. Lägg riset i en skål, häll på kallt vatten och rör försiktigt runt men fingrana, sila bort vattnet och upprepa detta 3 gånger. Lägg riset i en kastrull med citronzest och salt. Slå på vatten och låt koka upp under lock, slå av plattan och låt riset bli klart. Lägg i aprikoserna och låt ligga i 10 minuter i det varma riset under lock, fluffa riset med en gaffel. Tillsätt mandlarna, persilja, och citronsaften, rör om och servera.
Rostade morötter i fänkålssmör
650g medelstora morötter
1msk+2msk olivolja
1/2tsk socker
1/2tsk kosher salt
1/4tsk nymalen svartpeppar
1,5tsk fänkålsfrön
1,5msk smör
1,5tsk färskpressad citronjuice
1msk+2msk olivolja
1/2tsk socker
1/2tsk kosher salt
1/4tsk nymalen svartpeppar
1,5tsk fänkålsfrön
1,5msk smör
1,5tsk färskpressad citronjuice
Sätt ugnen på 220 grader.
Lägg de skurna morötterna i en ugnssäker form, slå på 2msk olivolja, salt, socker och peppar och blanda runt ordentligt. Rosta i ugnen 25-30 minuter, blanda runt efter halva tiden.
Under tiden, smält smöret i en liten gryta, mortla fänkålsfröna lätt och lägg i smöret, bryn 3-5 minuter eller tills smöret börjar bli lätt brynt. Rör om då och då.
När morötterna är färdiga så häll i citronjuicen i det smälta smöret, blanda och slå över morötterna.
Strö över skuren persilja och servera genast.
Sparris i Citrus-Bagna cauda
2msk sötmandlar
2st sardeller från olja
4st mosade vitlöksklyftor
1st kvist färsk oregano
1tsk citronzest
1tsk apelsinzest
2msk smör
3msk olivolja delat
2msk färskpressad apelsinsaft
1msk färskpressad citronsaft
s/p
600g grön sparris
2st sardeller från olja
4st mosade vitlöksklyftor
1st kvist färsk oregano
1tsk citronzest
1tsk apelsinzest
2msk smör
3msk olivolja delat
2msk färskpressad apelsinsaft
1msk färskpressad citronsaft
s/p
600g grön sparris
Sätt ugnen på grill och värm upp till 200° Rosta mandlarna på ett bakplåtspapper i 175° 8-10 minuter. Låt svalna något och grovhacka.
Lägg i en gryta sardeller, vitlök, oregano, citronzest, apelsinzest, smör och 2msk olivolja och låt koka upp på låg värme. Rör om då och då tills vitlöken blir gyllene 15-20 minuter. ta bort från värmen och blanda in apelsin och citronjuice, smaka av med salt och peppar
låt Bagna caudan vila under tiden du bereder sparrisen.
Gnid in sparrisen med resternade av oljan och lägg på ett bakplåtspapper, krydda med salt och peppar. Grilla sparrisen till de får en fin grillad färg på ytan. Lägg sparrisen på ett djupare fat och slå över Bagna caudan och toppa med de rostade mandlarna.
Kotletter stekta med färsk timjan
4st benfriakotletter á ca 170 gram
1st grovhackad vitlök
6st kvistar färsk timjan
25g smör
1msk olivolja
salt
Svartpeppar
Gnid in kotletterna med salt och peppar. Smält smöret på medelvärme i en stekpanna och tillsätt oljan. Lägg i vitlök, timjan och låt fräsa i en minut. Lägg i kotletterna och stek på båda sidorna, ös med stekskyn hela tiden tills de får en kärntemperatur på 68°. Täck kotletterna med folie och låt vila fem minuter.