Det här är en mild kinesisk soppa som är fantastiskt god och värmande i denna blåsiga och regniga höst som vi har här i Ångermanland, den är dessutom väldigt enkel att göra och vill man ändå hotta upp den lite så går det fint att ta i lite chiliolja till serveringen efter egen smak.
500g skivat kött (bringa, bog, fransyska eller innanlår)
2-3L vatten (slängs efter köttkok)
Koka upp vattnet i en kastrull, läg ner köttet och låt koka 3 minuter. lyft upp köttet med en hålslev, lägg i en sil och spola med kallt vatten så du får bort äggviteämnena.
2msk olja
3st skivad vårlök (endast vita delen, den gröna till garnering)
5cm riven ingefära
2st skivade vitlöksklyftor
2msk ljus soya
3st skivad vårlök (endast vita delen, den gröna till garnering)
5cm riven ingefära
2st skivade vitlöksklyftor
2msk ljus soya
2msk oxfond (el. 1-2L egen hemmakokt köttbuljong)
en nypa salt
en nypa salt
Kryddor
2st stjärnanis
1st lagerblad
1tsk hela nejlikor
1st kanelstång
1tsk sichuanpeppar
1/4tsk fänkålsfrön
1st muskotnöt
1st amomum tsao-ko (typ av kardemumma)
1st lagerblad
1tsk hela nejlikor
1st kanelstång
1tsk sichuanpeppar
1/4tsk fänkålsfrön
1st muskotnöt
1st amomum tsao-ko (typ av kardemumma)
Hetta upp en wok, lägg i 2msk olja, fräs ingefära, vårlök och vitlök på låg värme i 1 minut. Lägg i köttet och stek under omrörning i 4 minuter, tillsätt soya och fortsätt steka 2 minuter till. Häll i vatten/buljongen tills det täcker köttet, lägg i kryddorna och oxfonden, låt sjuda på medelvärme tills köttet är mört.
Lyft upp köttet från woken och sila buljongen och släng kryddorna.
Smaka av buljongen och justera smaken med ev. mera fond eller spä med vatten om den är för kraftig.
300g torra platta glasnudlar blötläggs i 30 minuter.
Koka nudlarna enligt förpackningen
Lägg nudlarna i skålar och toppa med kött, vårlök och buljong.