Ångbåtsbiff är en maträtt som främst serverades ombord på ångbåtar. Rätten är en skärgårdsvariant på biffstek med lök, enligt traditionen ursprungligen tillagad på fartygets heta ångpanna.
4st 160g ryggbiff
3st gula skivade lökar
3st röda skivade lökar
2+2msk smör
2+2msk matolja
2msk kalvfond
2dl vatten
Salt
Grovmalen svartpeppar
Stek löken på medelhög värme med smör och olja tills löken blir glansig och mjuk. Slå på vatten och fonden, låt brässera 10 minuter, smaka av med salt och peppar, sätt på ett lock och dra åt sidan.
Krydda köttet med salt och peppar. Värm en stekpanna till medelhög värme, lägg tillsätt olja och smör, när smöret tysnat så lägg i köttet, stek på båda sidornaoch ös med fettet hela tiden. Stek tills du får en kärntemperatur på 52°, låt vila i 3 minuter.