Paj med rökt Lax

 
 
En riktigt matig paj med varmrökt lax och potatis, avnjuts bäst med en sallad och någon krämig kall dillsås.
  
Pajskal
300g vetemjöl
150g kylskåpskallt smör
3msk kallt vatten

Lägg mjölet i en bunke, skär smöret i tärningar och lägg ner i bunken. Knåda med fingertopparna tills du får som ett pulver, tillsätt vattnet och knåda till en smidig deg, om den känns för torr tillsätt mer vatten. Lägg i en plastpåse och låt vila i 30 minuter. 
Kavla ut degen tunnt. Smörj en 24cm springform med smör eller olja. Klä formen med degen och stoppa i frysen 15 minuter.
 
Äggstanning
4st ägg
2dl vispgrädde
2dl standard mjölk
2tsk grovmalen svartpeppar
3tsk salt
 
Vispa ihop allt i en skål.
 
Fyllning
½ skivad purjolök
8-10 kokta potatisar avsvalnade och skivade
150 g varmrökt lax i bitar
1 kruka dill hackad+till garnering
 
Mjukstek purjon i lite olja på låg värme, bara tills den mjuknar, låt svalna.
 
Sammansättning
Lägg potatisskivorna jämt i botten, fördela purjon på potatisen i ett jämt lager, strö över den hackade dillen, bryt bitar av laxen och lägg på nästa lager.
Avsluta med att hälla på äggstanningen.
 
Grädda 30 minuter i ugnen på 175°.
Ta ut och låt stanna 5-10 minuter.
 
Servera med en enkel grönsallad och kanske en kall valfri sås.