Boeuf Bourguignon 2.0

 
Boeuf Bourguignon är en klassisk gryta från Frankrike, jag valde att göra en lite mer pimpad rätt där man behåller köttet i stora portionskuber istället för att tärna ner det smått. 
 
Receptet är för 4 personer.
 
Boeuf Bourguignon
600g högrev
1st skald klyftad gul lök
1st morot i bitar
3st lagerblad
4st skalade vitlöksklyftor
5dl krafitgt rött vin
1/2dl kalvfond
4st klyftade champinjoner
50g bacon i bitar
2tsk timjan
Salt
Svartpeppar
2msk smör
2msk rapsolja
 
Skär köttet i fyra stycken stora kuber, Krydda med salt och svartpeppar runtom, Hetta upp en stekpanna på medelhög värme, Lägg i smör, olja, när smöret tystnat så bryn köttet på alla sidor. Värm upp en stekgryta på medelvärme, rosta lagerbladen lite lätt. Lägg i köttet och tillsätt resten av ingredienserna, sätt på ett lock, sätt in grytan i ugnen på 100° och låt ugnsteka tills köttet blivit mört, ca: 4 timmar. När köttet är mört, ta upp och och håll varmt i folie. reducera skyn som är i stekgrytan lite, smaka av med salt och peppar, red med maizena och sila skyn.
 
Tillbehören
4st gulbetor
20st skalade smålökar
140g skuret bacon
100g blandade svampar (ostronskivling, shitake, nameko)
 
Koka betorna med skal tills de blir mjuka, låt svalna i vätskan. Skala betorna, klyfta och fräs i en panna med en klick smör, salta och peppra, täck med folie och hålll varmt.
 
Fräs baconet lätt knaprigt, lyft upp men behåll stekfettet kvar i pannan, lägg i en klick smör och stek svamparna lätt gyllene.
 
Mandelpotatispuré
800g mandelpotatis
100g smör
2½dl mjölk
Salt
Vitpeppar
 
Skala och koka mandelpotatisen tills den börjar falla isär. Häll bort vattnet och låt den ånga av ordentligt. Koka upp mjölken och smöret i en kastrull. Häll över mjölkblandningen i potatisen. Vispa med en balongvisp tills den blir slät. Smaka av med salt, peppar
 
 
 

Kommentera inlägget här :