Kalops

 
En av mina favoriter inom svensk husmanskost är kalops, en underbart god maträtt som nästan sköter sig själv. Servera gärna med rödbetor, syltade gröna tomater, inlagd gurka etc.
 
Receptet är för 4 personer
 
1kg högrev eller bog av nöt
5st medelstora morötter
2st gula lökar
2msk smör
2msk olja
3msk koncentrerad oxfond
3st lagerblad
10st kryddpepparkorn
1l vatten
15g salt
1g vitpeppar
 
Putsa köttet och skär i 3X3cm stora bitar Skala morötter och lök, skär i 1 1/2cm stora bitar. Hetta upp stekgryta, lägg i lagerblladen och rosta lite lätt. Tillsätt smör och olja, när smöret tystnat bryn köttet tills det får en fin färg. tillsätt lök, morötterna, fond och låt fräsa 2 minuter. Tillsätt vattnen, salt, peppar och låt sjuda under lock tills köttet är mört ca 1 1/2 timme. Skumma av lite då och då. Red med maizena redning. 
 
Servera med kokt potatis.
 
 

Kommentera inlägget här :