Yunnan small pot rice noodles

 
Yunnan-provincen i Kina är välkänt för sina risnudlar och det här är en av de populäraste sopporna som finns där och vi förstår verkligen varför.
Alla autentiska ingredienser som vi använder till våran hemgjora Kinamat finns på Gränslöst på Ersboda/Umeå.
 
Färsen 
200g fläskfärs
2tsk shaoxing vin
1/4tsk mörk soya (Black soya)
1msk ljus soya (kinesisk)
2msk vatten
 
Blanda färsen med allting och blanda tills färsen har absorberat all vätska, ställ in i kylen medans du förbereder resten.

400g färska risnudlar el.200g torkade
 
Om torkade nudlar används så lägg i vatten 1-4 timmar före el. följ instruktionen på förpackningen.
Färska kokas några minuter tills genomkokta, lägg i iskallt vatten.
 
Soppan
3msk olja
2tsk finhackad ingefära
1msk mosad vitlök
1-3 färska röda chilis skivade (ej från ica el. coop. Köp från butiker med orientaliska varor)
1,3L fläskbuljong/kycklingbuljong hemkokt (kan även göras på 50/50)
1/4tsk socker
100g böngroddar
50g chinese chives (kan ersättas med lök el. schalottenlök)
150g picklad mustard greens tärnat
½dl färsk koriander
1st vårlök/gräslök skivad
salt
kinesisk chiliolja (gärna hemgjord) mängd efter tycke o smak.
 
Hetta upp en wok på medelhög värme, häll i oljan och ingefära, vitlök och chilis.
Fräs en minut, lägg i fläskfärsen och höj värmen, stek tills färsen är genomstekt och fått lite färg.
Häll på buljongen, den mörka soyan och sockret, låt börja koka och lägg i böngroddar och chinese chives (el. löken) Lägg i nudlarna, koka upp och slå sedan av värmen.
Lägg i picklad mustard greens och koriander, blanda in och smaka av med salt.
Servera genast med kinesisk chiliolja och skivad vårlök.
 
Den här chilioljan nedan är den som vi föredrar men det finns en hel uppsjö av olika recept, vi har provat några och denna faller oss mest i smaken.
 
Szechuan chili oil
4msk chiliflakes (kina el. thaichili)
2msk five spice
3msk rostade sesamfrön
1tsk malen sichuanpeppar
1st hel stjärnanis
2st lagerblad
en tumme skivad ingefära
2,5dl matolja
 
Lägg alla kryddor utom ingefära i en stekpanna och rosta på medelhög värme i 3minuter, se till att dom inte bränns och rör om hela tiden. Lägg de rostade kryddorna i en värmetålig skål, ställ åt sidan.
Hetta upp oljan till 180 grader och lägg i ingefäran på slutet, fräs den i oljan tills den blir gyllene, får inte brännas.
Ta bort ingefäran och släng, nu ska du slå på oljan i kryddblandningen, och här får man vara försiktig och slå i lite åt gången, dels för att kryddorna inte får brännas vid av oljan och dels för att det kan sprätta het olja på dina händer.
Rör runt kryddblandningen och låt svalna helt, lägg på väl rengjorda burkar med tättslutande lock och förvara svalt, håller ett par månader i kylen.
 
 

Kommentera inlägget här :