Köttbullar med gräddsås och potatis

 
Söndag och sugen på husmanskost, vad passar då inte bättre än hemlagade köttbullar. är kommer ett perfekt recept på köttbullar som blir supergoda. 
 

Köttbullar
800 g blandfärs
1 dl gräddmjölk (50/50)
1 dl ströbröd 
1 ägg
2 små finhackade gula lökar
1msk dijon
3 msk spad av ansjovisar
2 msk koncentrerad kalvfond
2 msk kinesisk soja
9g salt och 2g nymalen vitpeppar
smör till stekning

Gräddsåsen
Stekskyn från köttbullarna
2 msk koncentrerad kalvfond
2 msk smör
4 dl grädde
1 tsk kinesisk soja
salt och peppar
 
Låt löken långsamt stekas på låg värme i smöret tills de känns mjukt men ej fått färg, låt löken svalna och blanda sedan med resten av ingredienserna. Rulla färsen med blötlagda händer till jämna stora bollar. Låt dem sjuda sakta i vatten tills de får en kärn temperatur på 65 grader. Stek sedan i smör tills de får fin färg. Lyft upp köttbullarna och håll på varmhållning. Häll grädde, fond och soya i stekskyn, låt småkoka tills den har fått en önskad konsistens, smaka av med peppar & ev. mer salt. Till sist så lägg i smöret och låt det smälta, nu blir det gott :))
 
Servera med kokt potatis, lingon.



Kommentera inlägget här :