Shui Zhu Pork- Szechuan Pork in Spicy Broth

 
 
En välkänd och populär maträtt från det Sichuanska köket där Shui Zhu egentligen bara betyder "vattenkokt" Se till att ha allting väl förberett och uppmätt i skålar vid spisen så blir själva matlagningen superlätt. 
Alla ingredienser till autentisk kinamat finns att köpa på Gränslöst i Umeå/Ersboda.
  
2 port. 
150g tunnskivat fläskkotlett
en nypa salt
4msk maizena
1tsk bikarbonat
1msk shaoxingvin
1,5msk vatten
 
Skiva fläskköttet och lägg i en skål, strö i en nypa salt, bikarbonat, shaoxingvin, maizena och vatten, blanda ordentligt så allt kött täcks av maizenan. Låt stå i 10min.
 
65g babyspenat eller kinakål
2st vårlök skurna i 2cm bitar (vita delen för sig och gröna för sig)
2st stjärnanis
5-8st torkade chilipeppar (delat)
1msk sichuanpeppar (delat)
1msk doubanjiang
1tsk douchi (fermenterade bönor)
1L vatten
1+2msk olja
3st vitlöksklyftor tunnskivade
1 tumme ingefära finhackad
Koriander till garnering
 
Tillsätt 1msk olja i woken, fräs hälften av chilin, hälften av Sichuanpepparn och stjärnanisen på låg värme 1minut så smakerna sätter sig i oljan. Tillsätt ingefära, vitlök och den vita delen på vårlöken, fräs ytterligare 30 sekunder. Tillsätt doubanjiang och douchi, fräs tills den röda oljan släpper. Tillsätt 1 liter vatten och låt sjuda i 20 minuter med lock på.
 
Blanchera babyspenaten/kinakålet i en annan kastrull i 30 sekunder med lite salt och några droppar olja, Lyft upp och lägg i en serveringsskål.
 
Blanda köttet väl en gång till, höj värmen på woken och låt börja koka, lägg i köttet. låt koka upp och koka i en minut, ta bort från värmen och lyft över köttet i serveringsskålen med spenat/kinakål, sila över buljongen i samma serveringsskål. (man behöver inte sila om man hellre vill ha kryddorna kvar men plocka bort stjärnanisen då den inte är så trevlig att råkas tugga på)
Spara chilin till garnering av rätten.
 
Sizzling
Hetta upp 2msk olja i en liten gryta och lägg i sichuanpepparn och chilin som är kvar, låt bli riktigt hett men utan att bränna kryddorna, slå den heta oljan över köttet, garnera med den gröna delan av vårlöken och färsk koriander.
 
 
 
Servera med osaltat Basmatiris.
 

Kommentera inlägget här :