Grillspett på fransyska

 
I Tärnaby är det fortfarande härlig sommarvärme fast temperaturen sjunkit lite till +18c men det är mer behaglig värme än +28c som vi hade i helgen. Just nu har vi fått besked att grillen som min fru vann är på väg med Schenkerfrakt och det ska bli kul men den väger visst 90 kilo så vi får väl se hur det ska gå att få in den. Testade härom dagen att göra grillspett på lågtempad fransyska och det blev magiskt gott. Till det serverade jag grillad färskpotatis, coleslaw och en sallad med mozzarellabollar. Så enkelt och så gott.
 
För 4 personer
 
Grillspett
1st bit fransyska ca 800g
Salt
Svartpeppar
 
Köp en vaccumförpackad fransyska och stoppa in hela förpackningen i ugnen på 50 grader i 12 timmar. Skär i lagom stora grillspetsbitar och krydda dem med salt & peppar. Trä upp bitarna på spett och grilla dem på grillen tills de får en kärntemperatur på 56-58 grader.
 
Coleslaw
300g finstrimlad vitkål
2dl riven morot
3dl hemgjord majonnäs
3msk apelsinjuice (osötad)
10g salt
1tsk svartpeppar
1tsk dijonsenap
 
Lägg den strimlade vitkålen i en bunke. Tillsätt salt, peppar, apelsinjuice och knåda allt med händerna i nån minut. Tillsätt resterande ingredienser och blanda väl. Låt stå i kyl minst en timme.
 
Grillad färskpotatis
600g färskpotatis
Olivolja
Salt
Svartpeppar
 
Skär potatisen med skalet kvar i ca 1cm tjocka skivor. Sjud dem tills den nästan är klara i saltat vatten (vattnet ska smaka som en kallsup från medelhavet). Ta upp dem och torka med hushållspapper. Pensla med olivolja och krydda med pepparn. Grilla klart på grillen.
 
Servera allt med en god sallad.
 
 

Kommentarer :

#1: Tina Johansson

Hej, jag är jättenyfiken på att lågtempa kött så som du gör, men min man slår med både händer och fötter och menar att plasten från förpackningen utsöndrar gifter när det värms, om än bara till 50 grader. Har du själv funderat på det?

Svar: Materialet som används för vacumförpackningar i Sverige är godkända för livsmedel, det finns sen många år tillbaka en matlagningsteknik som heter "sous vide" som betyder "under vacum/tryck" som går ut på att man tillagar mat i vacumförpackningar i oftast temperaturer från 48-80 grader beroende på råvara och slutresultat. Många av våra t.e.x Julskinkor är tillagade av just denna teknik för att få ett saftigare och mörare resultat, så ni kan lugnt lågtempa i förpackningen, det är helt riskfritt.
Jimmie Lannér

skriven
#2: Tina Johansson

Tusen tack! Frågan var viktig för mig också, tycker man ska ha respekt för olika material och vad de kan utsöndra, och som "gammal" tupperwarekonsulent, så vet jag att det är skillnad på plast och plast. =)
Tack igen för en inspirerande blogg!

Svar: Tack själv, det är alltid roligt med frågor och feedback :)
Jimmie Lannér

skriven

Kommentera inlägget här :