Ugnsstekt Torsk med fänkål, vita bönor och apelsin

 
Fisk fänkål och apelsin är en perfekt kombo i smaker, därtill lite kryddor broccoli och bönor samt en supergod emulsion som får gotta till sig på fisken så har vi en perfekt middag som kan serveras med antingen ett potatismos eller en solotto och lite pesto genovese.
 
2x180g torskrygg
 
Majonäs/Topping
1st äggula
1tsk dijonsenap
s/p
1dl matolja
1tsk apelsinzest
1tsk riven vitlök
½tsk chiliflakes
2msk hackad mandel
 
Vispa ihop äggulan med senapen och tillsätt oljan i tunn stråle under kraftig vispning, smaka av med s & p.
Tillsätt zesten, vitlöken och chiliflakes, blanda runt.
 
Lägg torsken på ugnsfast form och stryk på majonäsen, toppa med mandelhacket.
 
1 bunt broccoli i buketter
1st tunnskivad fänkål
1st skivad apelsin
1 paket ekologiska vita bönor
1msk färsk rosmarin
1tsk apelsinzest
1tsk riven vitlök
2msk olivolja
½tsk salt
 
Blanda olivolja, apelsinzest, vitlök, rosmarin och salt i en liten skål.
Skjölj bönorna och häll över i en större skål tillsammans med broccoli, fänkål och apelsinskivorna, häll på oljeblandningen och blanda runt väl.
 
Fördela broccoliblandningen runt om torsken och låt gå i ugn på 200 grader tills fisken har en kärntemp på 52 grader.
 
Solotto
9 dl solroskärnor
1,5 dl grädde
1,5 dl riven parmesan
2 msk olivolja
½ gul lök finhackad
4 st vitlöksklyftor finhackade
2 msk fryst basilika
4,5 dl hönsbuljong el. 4,5 dl vatten+1½ msk koncentrerad kycklingfond
2 msk vitt vin
15g torkad blötlagd och hackad Karl-Johansvamp
2 msk smör
s/p
 
Häll solroskärnorna i en gryta med vatten så det täcker med råge, låt koka under lock i 50-55 minuter. Obs. inget salt! Häll på vatten eftersom om det behövs.
Sila solroskärnorna och spara avkoket, lägg 2,25 dl av de kokta kärnorna i en mixer med 2,25 dl avkok och 1,5 dl grädde samt parmesanen, mixa till en slät fin pasta, resten av avkoket slängs.
 
Stek i en gryta med 2 msk olivolja och 2 msk smör löken, vitlöken och basilikan tills löken är genomskinlig, får inte ta färg. Pressa ut vattnet från svampen och lägg den i lökfräset, låt fräsa ytterligare 2 minuter.
Tillsätt solroskärnorna och låt puttra en minut, slå på hönsbuljongen och vinet och låt nu småkoka tills det mesta av vätskan har reducerats, ungefär 15-20 minuter.
Avsluta med att tillsätta solrosmixet och låt småputtra i ytterligare 5 minuter.
Smaka av med salt & peppar.
 

Kyckling & zucchinienchiladas med tomatillosalsa

 
Vi har verkligen fastnat för det mexikanska köket, en helt ny värld av smaker som har uppenbarat sig för oss där man absolut inte kan jämföra med den svenska tacon till fredagsmyset som inte alls har nåt med den riktiga mexikanska maten att göra. 
Prova själva så får ni se/smaka!
 
Börja med att göra salsan:
 
Tomatillosalsa
½kg tomatillos
3st vitlöksklyftor
2st jalapenos
1msk limejuice
1msk oliveolja
3/4tsk salt
1/4tsk spiskummin
1/8tsk cayennepeppar
2msk packat med färsk koriander
1st liten gul lök
 
Koka tomatillos med vitlöksklyftorna i 6 minuter, häll bort vattnet och lägg över i en blender tillsammans med resten av ingredienserna, låt gå tills det blir en grov sås, det får gärna finnas kvar lite bitar och textur.
Ställ åt sidan.
 
Tortillas kan göras på olika sätt och får man tag i masa harina så rekommenderas det men annars går det också bra med vanligt majsmjöl.
 
Tortillas på masa harina
250g masa harina majsmjöl
3,5dl kokhett vatten
½tsk salt
 
Väg upp 250 g masa harina i en skål och häll på 3,5 dl hett vatten (OBS! viktigt, funkar ej med kallt vatten) Använd en sked så du inte bränner dig och knåda snabbt ihop till en deg. Den blir ganska fast. Låt den nu vila ca en kvart och svalna lite, därefter knådar du den för hand i minst 5 minuter. Den ska inte vara klibbig utan mer lite geléaktig. Dela in degen i 10-15 bitar och rulla varje bit till en boll. Lägg en boll mellan två lager plast och ta nånting hårt, platt och tungt (jag använde ett stekjärn) och tryck med hela din tyngd till 1mm tjocka rundlar. Brödet ska ha jämn rund kant utan sprickor, sprickor brukar betyda att vattnet inte varit varmt nog eller att du knådat degen för kort tid. Grädda bröden i en varm, torr stekpanna till de fått lite färg (någon minut på varje sida). Lägg bröden på hög under en bakduk så att de inte torkar ut och blir hårda
 
Eller Tortillas på vanligt majsmjöl
400 g vatten
150g majsmjöl
50g maizena
1½ tsk bakpulver
30g fiberhusk
1tsk salt
 
Blanda samman alla ingredienser och använd en elvisp eller en degblandare.
Låt vila i 20 min.
Dela degen i 10 bitar och kavla eller pressa ut till 1mm tjocka rundlar, använd majsmjöl till kavlingen.
Stek varje bröd i en het torr stekpanna ett par minuter på varje sida, när dom känns lätta och har fått lite färg så är dom klara.
 
Fyllningen
2st kycklingfiléer
1st liten zucchini i mindre tärningar
1st skivad gul lök
½tsk koriander
½tsk spiskummin
½tsk salt
1/4tsk svartpeppar
2msk vegetabilisk olja
 
Koka kycklingfiléerna i lättsaltat vatten i 15 minuter, ta upp och drag isär köttet till ½cm tjocka remsor.
Stek löken i oljan i en minut, lägg i zucchinin och kryddorna, låt puttra på låg värme under omrörning i 10 minuter.
Slå i 3dl av tomatillosalsan och låt bli varmt, sist i med kycklingremsorna, blanda runt och tag bort från värmen.
 
Vänd de avsvalnade tortillabröden i det som är kvar av tomatillosåsen, lägg på ett bakplåtspapper eller liknande och fyll bröden med kycklingblandningen, bottna ett stekjärn med tomatillosåsen som är kvar, rulla ihop och lägg med skarven neråt, om man vill så forma i stekjärn enl. bild eller i en ugnsfast form. Strö på en riven ost med bra smältegenskaper t.e.x cheddar och mozarella.
Låt gå i ugn på 175 grader tills osten har smält utan att ta färg.
Servera med bitar av avocado, limeklyftor, färsk koriander och creme fraiche.
 
 
Drick en mexikansk öl till, det passar fint till hettan.
 

Indisk kyckling i Yoghurt

 
 
Supergod Indisk maträtt med perfekt harmoni i kryddningen och med en mild hetta, vill man ha mera hetta så öka på med cayennepepparn och drick gärna en ljus lager till.
 
Yoghurtsåsen
2,5 dl naturell Yoghurt
1tsk salt
några drag med svartpepparkvarnen
1tsk spiskummin
1tsk malen koriander
1/4tsk cayennepeppar
1st kruka skuren färsk koriander
 
Vispa ihop allting och ställ åt sidan.
 
1st hel kyckling delad i 8 bitar
4msk rapsolja
8st kardemummakärnor
6st hela kryddnejlikor
1st kanelstång
3st lagerblad
5msk grovhackade skalade mandlar
5msk gula russin
 
Hetta upp en panna på medelvärme med oljan och fräs mandel, russin, nejlikor, kanelstång, kardemumma och lagerblad tills russinen poppar.
Lägg i kycklingbitarna och bryn runt omkring, slå på Yoghurtsåsen och låt puttra under lock i 10 minuter, rör om då och då, ta av locket och låt puttra i ytteligare 10 minuter tills vätskan från yougurten har reducerats.
 
Servera med blomkålsris eller basmatiris.
Garnera med färsk koriander.