God Jul med 2x Fudge

 
Ljuvlig Fudge som bara smälter i munnen, en sort med vanilj och den andra med choklad mmmm...så undviker man Marabou och Palmolja.
 
Vaniljfudge
1,5dl vispgrädde
1,5dl strösocker
1dl vit sirap
2tsk vaniljsocker
50g rumsvarmt smör
100g finhackad vit choklad utan palmolja

Klä en form på cirka 20×20 med bakplåtspapper.
Blanda grädde, socker, sirap och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull.
Koka utan lock och rör med jämna mellanrum. Använd gärna en platt träslev så du kommer åt hela botten så det inte bränns.
Koka tills smeten når 123 grader, eller testa med kulprov att det är som en seg kola.
Dra av kastrullen från plattan och låt det sluta koka och bubbla. Rör ner smöret och den vita chokladen tills det smält ihop. Häll genast i formen och låt svalna helt innan du skär upp den.

Chokladfudge
3dl vispgrädde
3dl strösocker
1dl ljus sirap
1msk kakao
50g smör
200g mörk choklad utan palmolja
 
Koka upp vispgrädde, strösocker och sirap i en kastrull och låt det puttra på medelvärme, till 122 grader.
Stäng av värmen och blanda ner smöret och chokladen. Blanda ordentligt.
Häll upp fudgesmeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 20 x 20 cm. Låt fudge stelna i kylen när den kallnat. Låt den stå i kylen ett par timmar innan du skär den i bitar med en vass kniv.
 
God Jul !
 

Biff à la Lindström

 

Biff Lindström är en svensk klassiker med gamla anor. En smakrik köttfärsbiff med både sötma från rödbeta och sälta från kapris, servera med den form av potatis du själv tycker om.

Biffarna

600 g nötfärs, finmalen
2 äggulor
1 dl gul lök, fint tärnad
1-2 dl rödbeta, fint tärnad
0,5 dl kapris
0,5 dl rödbetsspad
1,5 tsk salt
vitpeppar, från kvarn
smör, till stekning
1dl Ströbröd
 
Skala och hacka löken fint och finhacka rödbetorna. 
Blanda snabbt ihop färsen med äggulor, lök, rödbetor och kapris utan att färsen binder ihop och blir fast. Spä med lite rödbetsspad och krydda med salt och peppar.
Forma små biffar och vänd i ströbrödet, stek dem hastigt i smör, de ska inte vara helt genomstekta utan lätt rosa inuti.
 
Servera med kokt potatis, lite kokta legymer och gräddsås.
 
 

Gyoza

 
Dessa underbara små degknyten fyllda med en blandning from heaven, vi älskar dom och börjar nog få in snitsen på dom nu, kolla bara så snygga!
 
Fyllning
500g fläskfärs
2,3dl finstrimlad salladskål/kinakål
1dl fintärnad shitake
2st pressade vitlöksklyftor
2st finskivad salladslök
1msk hoisinsås
1msk riven färsk ingefära
2tsk sesamolja
1tsk sriracha
1/4 tsk vitpeppar
36st gyozablad
 
Blanda allt i en skål och låt dra i 30 minuter. Lägg en matsked fyllning på varje blad,vik ihop till snygga knyten.
Stek botten i lite olja så det får en gyllene färg, slå sedan på vatten så det täcker en fjärdedel, lägg på lock och låt småkoka tills allt vatten försvunnit, ca:5-6 minuter.
 
Dipsås 
1dl soya
1dl risvinäger
2,5tsk socker
2tsk riven ingefära
½tsk sesamolja
½tsk chili pepper flakes
½ tunnskivad vårlök
 
Blanda samman allt i en skål.