Midsommar med god mat i Kalix Skärgård


















Midsommarhelgens mat bestod av mycket grillat på bryggan på Kvarnö i Kalix skärgård.

Vi gjorde grillspett med kyckling, fläskfilé, ananas och limé. Till det serverade vi coleslaw, egengjord salsa och aioli.
På midsommardagen blev det klassisk silllunch med Krutrökspaj.
Och på kvällen grillade vi hamburgare som var smaksatt med majskorn, BBQ-sås och kryddor som serverades med samma tbh som spettet.
På Muurikkan fräste vi färskpotatis, lök, champinjoner och paprika i olja och smör.
Vill ni ha mer exakta recept så hör av er.

Ha en fin sommar.

Skomakarlåda



Recepet är för 2 personer.

Potatismos
400gram skalad potatis

0.75 1,5 dl mjölk (3 %)

50 50 g osaltat smör
salt
peppar, helst vitpeppar
muskot

Rödvinsås

4 finhackade schalottenlökar

1 msk smör

3 dl rödvin

3 dl kött- eller grönsaksbuljong

3 msk maizenamjöl

4 msk kallt vatten

salt

nymald vitpeppar

Stek löken i smör i en kastrull utan att den får färg.

Tillsätt resten av ingredienserna till såsen utom mjöl.

Koka upp.

Blanda maizena med vatten och häll det i såsen.

Koka upp och sila bort löken.

Smaka av med salt och peppar.

 

Stek 2 st ryggbiffar á 200g

 

Stek lök, svamp och bacon och läggg på biffen. spritsa moset runt och hälll på rödvinssåsen

Rökt Renstek

För några veckor sedan var vår vän Maria och hälsade på och hon hade med sej en liten present till oss, nämligen Rökt Renstek.
Maria är en fotograferande Samisk tjej med egen fotostudio och kommer ursprungligen från Gällivare, hon och hennes man bodde tidigare här i Umeå men har nu bosatt sej i Tärnaby, till våran förtret...vi saknar er och barnen så mycket.

Idag så tillagade jag en god middag av Rensteken och så här blev det !




Förrätten

Fintärna ca 150g rökt renstek, stek dem knapriga i en panna med lite smör, blanda med 1 msk färskost med pepparrotssmak, 1msk créme fraiche salt och peppar. Servera på en smörstekt toast och ruccullasallad.

Varmrätten

400g tunnskivad rökt renstek
50g murklor
1st medelstor  tärnad gullök
5dl vispgrädde
1st kalvbuljongtärning
2tsk dijonsenap
2stk svartvinbärsgelé
S o P
800g mandelpotatis
50g smör

Smält smöret och lägg i köttet, löken och murklorna när smöret tystnat. bryn i några minuter och slå på grädden. Lägg i buljongtärningen, gelé och dijonsenapen. Låt putra i ce 15 minuter och smaka av med S o P.
Servera med mandelpotatis och hemkokt lingonsylt eller rårörda lingon.