Tartar med Kalixlöjrom, friterad Lotusrot & Pepparrotsemulsion

 
 
En svensk råbiff med inspiration av Japan och med inslag av Norrbotten och Frankrike. 
Supergott och lite lyxigt!
 
Tartar
280g nötkött (innanlår, biff, oxfilé)
3g salt
1g grovmalen svartpeppar 
2msk finhackad färsk koriander
1st finhackad vårlök
 
Kalixlöjrom
Efter önskad mängd
 
Confiterad äggula
2st äggulor
Olja
 
Lägg äggulorna i en skål, slå på olja och baka i ugnen på 63° i 25 minuter. lyft upp och lägg på ett hushållspapper.
 
Friterad lotusrot
6 skivor lotusrot
Olja till fritering
 
Fritera lotusroten på 180° tills de blir gyllene och krispiga. Lyft upp med en hålslev och låt rinna av på ett hushållspappaer
 
Friterat rispapper
2st blad rispapper i större bitar
Olja till fritering
 
Fritera rispappret i oljan på 180° i 30 sekunder, lyft upp och låt rinna av på ett hushållspapper.
 
Pepparrotsemulsion
1st ägg
2tsk dijonsenap
3dl rapsolja
Ca 2msk riven pepparrot
Salt
Vitpeppar
 
Lägg ägg och senap i en food processor, tillsätt olja i en tunnstråle. Tillsätt pepparoten smaka av om det behövs mer, smaka av med salt och peppar.
 
Picklad små rödlökar
2st små rödlökar
2msk 12% ättika
4msk socker
6msk vatten 
 
Koka upp vatten, socker, ättika och låt svalna. Dela rödlöken och ta isär bladen, lägg i lagen och låt stå 3 timmar.
 
Bakade gulbetor
2st små oskalade gula betor
Flingsalt
 
Lägg saltet på en plåt, lägg de oskalade betorna på saltet och baka av i ugnen på 150° i 50 minuter. Låt svalna, skala och klyfta betorna.
 
Grillad citron
1st liten ekologisk citron
 
Skär bort ändarna och dela citronen på hälften. Grilla i en grillpanna tills citronerna får fin färg.
 
Gör ett "ägg" av Kalixlöjrommen och lägg på råbiffen, garnera med färska ärtskott och lite flingsalt på äggulan, klicka ut önskad mängd av pepparrotsemusionen.
 
 

Kinamat med Apelsinkyckling

 
 
 
Ännu en stor favorit från det Kinesiska köket, krispiga kycklingkuber som får gotta in sig i en supergod apelsinsås, serveras med osaltat Basmatiris av god kvalité!
 
450g kycklingfilé i små kuber
 
Marinad
1msk rapsolja
1/2tsk salt
1st ägg
 
Blanda ingredienserna och vänd ner kycklingen, låt marinera 15 minuter. Tillsätt 1dl maizena och blanda väl.
 
Hetta upp 2dl olja till 180° i en wokpanna, Lägg i all kycklingen på en gång, och separera bitar från varandra. Stek tills de får en fin gyllene färg. Lyft upp med en hålslev och lägg på hushållspapper.
 
Såsen
2msk fintärnat torkat apelsinskal (ekologiskt), lägg i blöt i hett vatten 30 minuter.
1,5dl färskpressad apelsin
3msk risvinäger
1msk kinesisk soya
1msk shaoxing vin
1msk socker
1msk maizena
1/2 salt
 
Häll av vattnet från apelsinskalen och blanda med de övriga ingredienserna och ställ åt sidan.
 
Stir fry
1/2dl rapsolja
2st skivade vårlök, dela vita delen för sig och den gröna delen till garnering
3st finhackade vitlöksklyftor
 
Hetta upp oljan i woken, lägg i den vita delen av vårlöken och vitlök, fräs 30 i sekunder, Rör upp såsen och slå över fräset, låt puttra tills såsen tjocknat, tillsätt kycklingen och blanda väl så alla bitar täcks med sås, lägg upp på ett serveringsfat, garnera med den gröna delen av vårlöken och rostade sesamfrön. Servera genast med osaltat basmatiris av god kvalitet.
 

Köttbullar med gräddsås och potatis

 
Söndag och sugen på husmanskost, vad passar då inte bättre än hemlagade köttbullar. är kommer ett perfekt recept på köttbullar som blir supergoda. 
 

Köttbullar
800 g blandfärs
1 dl gräddmjölk (50/50)
1 dl ströbröd 
1 ägg
2 små finhackade gula lökar
1msk dijon
3 msk spad av ansjovisar
2 msk koncentrerad kalvfond
2 msk kinesisk soja
9g salt och 2g nymalen vitpeppar
smör till stekning

Gräddsåsen
Stekskyn från köttbullarna
2 msk koncentrerad kalvfond
2 msk smör
4 dl grädde
1 tsk kinesisk soja
salt och peppar
 
Låt löken långsamt stekas på låg värme i smöret tills de känns mjukt men ej fått färg, låt löken svalna och blanda sedan med resten av ingredienserna. Rulla färsen med blötlagda händer till jämna stora bollar. Låt dem sjuda sakta i vatten tills de får en kärn temperatur på 65 grader. Stek sedan i smör tills de får fin färg. Lyft upp köttbullarna och håll på varmhållning. Häll grädde, fond och soya i stekskyn, låt småkoka tills den har fått en önskad konsistens, smaka av med peppar & ev. mer salt. Till sist så lägg i smöret och låt det smälta, nu blir det gott :))
 
Servera med kokt potatis, lingon.