- august 2010

Älgstek & vit chokladkladdkaka


För 4 personer

ca 150g Älgstek
Salt
Grovmalen svartpeppar
timjan
Olja till stekningen
2st skivade morötter
1 msk oxfond
1dl rödvin
1dl vatten

Blanda kryddorna och gnid in steken. Bryn steken runt om lägg i en form med morötterna slå på rödvinet, vatten och fond. Stek i ugnen på 75 grader tills steken har en kärntemp på 65 grader. Slå in i folio och låt villa.

Sila buljongen från steken och slå på 3dl vispgrädde och 1msk svartvinbärdgelé. Smaka av med s/p och red med maizena.

Kantarellragun
Stek kantareller med morötter, rotselleri, vårlök och gullök i smör tills all vätska har försvunnit. Slå på 1 dl vatten och 1msk kalvfond, Krydda med s/p samt lite timjan låt brässera ca 15 minuter.

Potatisstompan
Koka färskpotatis (med skal) med skivad lök och en grönsaksbuljong tärning tills potatisen är mjuk. Slå bort vattnet och lägg i så mycket smör som samvetet tillåter, stöt detta med en potatisstöt och smaka av med s/P


Den goda desserten stod min dotter Emelie för så gå in på hennes blogg och be om receptet http://emsip.blogg.se/ för den var underbart god, du är bäst på baka Emelie och mycket annat.


Seranolindad fläskytterfilé



500g Fläskytterfilé
100g tunt skivad Seranoskinka
80g Pesto ost
3msk creme fraiché
2msk finhackad Charlottenlök
S/P

Lök & Vindruvssky.

3st. strimlade charlottenlökar
15 halverade gröna vindruvor
1 vitlöksklyfta
30g smör
1½ dl rött vin
1st kalvbuljongtärning
1tsk vitlökspeppar
4msk grovskuren bladpersilja

Lägg skivor av seranoskinkan på aluminiumfolie
Skär filén på längden i fyra delar och lägg ut den på skinkan
Mixa Pestoosten med creme fraiché och bred på filén
Strö över finhackad charlottenlök och rulla sen ihop till en rulle.
Baka av i ugnen i 125grader tills innertemperaturen är 70grader.

Strimla charlottenlök och finhacka vitlök, brässera i smöret och slå sedan på rödvin samt kryddorna.
Låt sjuda i ca: 10 min.
Lägg i dom halverade vindruvorna och låt ytterligare sjuda tre min.

Ta ut köttet från ugnen och skiva i 2cm. tjocka skivor.

Till det serverade jag Broccoli och Blomkål samt rösti.