Citronkola

 
Blir man trött på alla godisar som smakar Jul så kan man bryta av med lite fräsch citronsmak att bjuda på, den här är jättesöt och jättegod !
 

125 gram vit choklad
1 tsk vaniljsocker
2,75 dl strösocker
1,5 citron – saft och skal
60 gram smör
115 gram kokosfett

Tvätta citronerna ordentligt, zesta skalet och pressa ur saften, använd en citronpress så du slipper plocka kärnor.

Blanda socker, citronsaft och skal i en kastrull, låt koka upp tills sockret har smält, sila lagen och häll ner i en ren kastrull. Låt koka upp och koka på medelvärme till sockerblandningen når 114 grader.

Rör ner rumsvarmt smör i tärningar, blanda ordentligt och låt koka till 120 grader. Ta av kastrullen från plattan och rör ner den vita chokladen, när choklade har smält så rör ner kokosfettet och fortsätt röra tills allt går ihop.

Häll upp i bakplåtspappersklädd form 15×15 cm. (för tunnare bitar ta en större form) Låt svalna och förvara i kyl.

Skär och njut :)

 

 
 
 
 
 

Lasagne med tre sorters ost och färsk Basilika

 
Lasagne är bland det godaste vi vet och vi gör det gärna och ofta. Den här pimpade vi till den med tre olika ostar och salami milano i mellersta lagret det gav en otroligt god smak. 
 
Lasagne
 
Mornaysås
5dl vispgrädde
1dl riven Emmentalerost
1dl riven parmesanost
1dl riven cheddarost
2 rasp på rivjärnet med muskotnöt
1krm salt
2 drag på vitpepparkvarnen

Koka ner grädden till ¾ delar. Tillsätt osten, salt, peppar och muskot. Låt sjuda tills osten smält.
 
Köttfärssåsen
400g nötfärs
1st finhackad solovitlök
1st finhackad mellanstor gullök
2msk oregano
2st rivna morötter
1dl rött vin
Olivolja och smör till stekning
8 skivor salami Milano att lägga i mittenlagret
½dl strimlad basilika

Tomatsåsen
1 burk hela tomater (Vi föredrar Muttis för att den fri från citronsyra)
1 finhackad rödlök
3 finhackad vitlöksklyfta
2 nypor grovmalen svartpeppar
1 msk olivolja
1msk oregano
 
1 paket lasagneplattor, finns även som glutenfria.

Börja med att göra tomatsåsen. 
Stek lök och vitlök i oljan och slå sen på tomaterna och kryddorna och låt puttra i 10min.
Smält smöret i en stekpanna, tillsättoljan. Bryn köttfärsen några minuter. Tillsätt övriga ingredienser och låt det steka i några minuter. Tillsätt tomatsåsen och låt sjuda i 10 minuter. 

Börja med att lägga lite mornaysås i botten, täck med lasagneplattor. Lägg på köttfärssåsen och sedan mornaysåsen sedan ett nytt lager med lasagne plattor. Lägg på salami så det täcker, strö över färsk basilika, köttfärssås, mornaysås. Sista lagret ska det vara lasagneplattor, mornaysås och riven mozzarellaost och permermesanost. Gratinera i ugnen på 175 grader tills osten fått fin färg.
Garnera med ytterligare färsk basilika vid servering och drick ett fylligare rött vin till.
 
 

Struvtillverkning i det Lannérska köket

Struvor
ca: 90st.
 
180 g vetemjöl
300 g mjölk
ägg
5 g salt
40 g porter/mörk öl

strösocker
struvjärn
kokosfett
 
Blanda samtliga ingredienser till smeten.
Värm upp en kastrull med kokosfett till 180 grader. Värm upp struvjärnet i fettet.
Doppa järnet i smeten, smeten ska nå upp till kanten. Fritera struvorna tills de har fått fin färg och lossnar från järnet.
Låt rinna av på hushållspapper och doppa i socker.