- december 2018

Nyårsfavoriten Tournedos Rossini

 
Tipsar om våran Nyårsfavorit, vill man lyxa till det någon gång så är det ju just på Nyårsafton.
 
Receptet är för 2 personer.
 
Tournedos Rossini
2X180g mittbit oxfilé
2st utstansade brödskivor
2st skivor foie gras de canard
Salt 
Svartpeppar
Smör att steka med
Hyvlad Fransk hösttryffel
 
Gnid in salt och svartpeppar på oxfilén. Bryn oxfilén runt om i smör på hög värme. Stek klart i ugnen på 180 grader tills köttet har en kärntemperatur på 52 grader, ta ut och låt vila i folie i 5 minuter. Stek brödskivorna gyllene i smör, lägg brödet på köttet sen en skiva pastej och sist hyvlad tryffel.
 
Maderiasåsen
1dl röttvin
1dl Maderia
3dl vatten
3msk kalvfond
2msk smör
1msk mjöl
1tsk svartpeppar
Salt
 
Smält smöret i en panna tillsätt pepparn och mjölet, bryn sakta tills du får en lätt brun färg och en nötig doft, Tillsätt vinerna och fonden, låt koka upp, sänk värmen och låt småkoka 30 minuter.
 
Lök och baconfräst haricot verts
12st haricot verts
1msk finhackad lök
1msk strimlad bacon
1maks smör
1msk olivolja
 
Smält smöret i oljan på medelvärme, lägg i löken,  baconet och fräs tills löken blir mjuk, lägg i haricot verts och höj värmen fräs tills någon minut under omrörning.
 
Potatis och ostbakelse
300g grovriven okokt potatis
80g riven prästost
1dl riven gul lök
2msk smör
1msk olivolja
1msk salt
1tsk svartpeppar
 
Smält smöret i olivolja i en stekpanna på medelhög värme, lägg i potatis, lök, salt, peppar och fräs under omrörning tills potatisen blivit mjuk. Blanda ner osten och pressa i runda utstiickare på en plåt med bakplåtspapper, stek i ugnen på 180 grader i 10-12 minuter.

Året som gått...

Nu är det bara två dagar kvar av det gamla året och vi går med spänning in i det nya. 
2018 var ett kanonår, både privat och yrkesmässigt. I början av året så drog vi igång charken ordentligt på Levar hotell. Hotellet invensterade i en maskinell korvspruta så vi kunde öka produktionen och klara av efterfrågan på våra korvar. Idag säljer vi våra produkter på både ICA, COOP samt på hotellet i vår gårdsbutik Paviljong 1902 som är öppen sommartid och kring jul. Vi har även börjat leverera till  fjällrestauranger.
I april var vi med på Höga kusten smakmässa där vi demade och sålde korvar och våran nya produkt "Chiliburgare" som blev en succé. Från början stod vi och handpressa burgarna men ganska fort insåg vi att det här funkar inte och då blev det att invenstera en hamburgermaskin som kan producera ca 2500 burgare i timmen och 5000 köttbullar i timmen så den var verkligen välkommen till maskinparken.
Nu kanske det låter som vi är en stor charkfabrik men det är vi verkligen inte, våra utrymmen är otroligt begränsade så vi får tillverka produkterna mellan lunch och kvällspassen samt söndagar då restaurangen är stängd.
Sen kom sommaren och vilken sommar, med de temperaturer som vi hade så kunde man inte tro att vi bor i norra sverige.
Vi hyrde ju ett hus vid havet och vi visste att detta var sista sommaren så vilken tur vi fick med vädret. Vi odlade tomater, gurka, chili, rädisor, morötter, sallad och allt växte så det knakade. Vi fick så mycket skörd så vi hann knappt ta hand om allt, vi gjorde inläggningar, marmelader så nu klarar vi vintern. Sen kom hösten och vi fick tag i en kanoncharmig lägenhet i Levar i Nordmaling med 3 minuters gångväg till jobbet, så den här vintern behöver jag inte oroa mig för att köra fast på oskottade vägar och be chefen hämta mig. Vi hade otrolig tur med flytten för vi fick tillgång till lägenheten en månad innan vi skulle flytta, så i lugn och ro kunde vi köra våra möbler och saker lite pö om pö, härligaste flytten vi gjort.
Vi började i väldigt god tid med att tillverka allt till julbordet drygt 100 produkter och det kändes skönt eftersom vi gör allt från grunden på ett äkta mathanverksmässigt vis. Det enda vi köper in är osten och det gör vi från Svedjans ost annars gör vi allt själv, till och med kärnar smöret. Julgodiset stod frugan för mycket har ni säkert sett här på bloggen.
Nu efter ganska lång ledighet så är det dags att förbereda för nyårscateringen.
 
2019 kommer att bli ett magiskt år där vi kommer växla upp mycket på vår chark. Fler butiker, mera produkter och marknadsföra gårdsbutiken ännu mer.
 
Ha nu ett riktigt gott nytt år där vi ser fram emot era fortsatta besök här på bloggen.
 
 
 

Manchurian chicken-Friterade Asiatiska kycklingfärsbullar i tomatsås

 
I mellandagarna passar vi på att göra det vi gillar allra mest, laga och käka kinamat, slappa på soffan och kolla alla avsnitt av Downton Abbey än en gång, och de få timmar som det är ljust ute så passar vi även på att ta oss en liten promenad emellanåt. Det är skönt att vara ledig ibland :)
Här är en av rätterna som vi gjort, sååååå gott !
 
 
250g kycklingfärs
2st ägg lätt uppvispade
0,75dl mjöl kan ersättas med glutenfri mjölmix eller maizena
½tsk mosad vitlök
½tsk mosad ingefära
ca 3dl olja till fritering beroende på pannans storlek.
 
Blanda allt och forma till bollar i önskad storlek.
Hetta upp en panna med oljan och fritera tills du får en kärntemp på 70 grader.
 
2msk jordnötsolja
1msk finhackad vitlök
1,5dl finhackad gul lök
1st stor röd chili finhackad
 
Fräs allt i oljan på medelhög temperatur, ca:1 min.
Ställ åt sidan.
 
Sås
3msk maizena
1,5dl vatten
2msk risvinäger
2tsk salt
½msk soya
1st Muttis passerade tomater på burk nedkokt tills all vätska försvunnit
1msk tomatpuré
2msk fintärnad stjälkselleri
 
Blanda allt i en kastrull, sjud på låg värme i 4-5 minuter.
 
Slå i lökfräset i såsen, blanda runt och lägg i de friterade kycklingbollarna. Garnera med skuren vårlök.
Servera genast med Basmatiris.