- june 2016

Skagentårta

 
 
 
Busenkelt recept på sommarens godaste tårta, prova så får ni se.
 
Botten:
8 skivor kavring
75g smör
 
Lägg allt i en matberedare och låt gå till en smulig massa, ta en 24 cm springform och klä botten med bakplåtspapper, tryck ut massan till en jämn botten.
 
Fyllning
400g räkor i lag hackade
3+1 dl creme fraiche
1 dl majonäs
1 burk färskost med fyra peppar
½ dl hackad dill
½dl hackad gräslök
1 dl sikrom eller kalixlöjrom
½ finhackad lök
4 blad gelatin
 
Lägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter.
Blanda räkorna med färskost, majo, 3 dl creme fraiche, vispa, blanda ner med dill, gräslök, sikrom och lök, smaka av med salt o peppar.
Krama ur vattnet ur gelatinet och värm i gryta med 1 dl creme fraiche tills gelatinet har smält.
Blanda ner gelatinet i räkröran och blanda ordentligt så du inte får klumpar från gelatinet.
Häll röran i formen med  kavringsbotten, låt stelna i kyl i minst 5 timmar.
Garnera med valfria tillbehör.
 
Ha en fin sommar och var rädda om er :)
 
 
 

Hickoryrökt benfri kotlett med morots & mozarellasallad

 
 
 
 
Receptet är för 4 personer
 
Hickoryrökt benfri kotlett 
Köp en  vakuumförpackad hel kotlettrad ca 600g och baka i ugnen på 50 grader i tolv timmar. Ta ur den ur förrpackningen och pensla runt om med en favorit glaze. Blötlägg hickoryflis i ca 1 timme. Undertiden tänd grillen med briketter. fördela briketterna på båda sidorna i grillen. Strö över hickoryflisen och lägg kotlettraden i mitten så det blir en indirekt grillning. Grilla/rök tills du har en kärntemperatur på 70 grader. Låt kotletten vila i aluminiumfolie 15 minuter. Skiva upp och servera.
 
Rosmarin och vitlöksrostad färskpotatis
600g kokt färskpotatis
2st finhackad vitlök
1msk färska blad av rosmarin
3msk olivolja
 
Tryck till potatisen med en gaffel. lägg i en ugsnfast form. Strö över vitlök, rosmarin oc rippla över olivolja, krydda med salt och svartpeppar. Rosta i ugnen på 230 grader i 15 minuter.
 
Vitlöksrostad morotssallad med marinerad mozzarella

Vitlöksrostade morötter
500g skalade morötter
2st finhackade vitlöksklyftor
3msk olivolja
1tsk grovmalen svartpeppar
1tsk salt
 
Skär morötterna i 2-3 cm tjocka bitar och lägg dem i en ugnsfast form. Slå på oljan, vitlöken, pepparn, saltet och rör om ordentligt. Baka av dem i ugnen på 225 grader tills det blivit mjuka och fått en fin färg, ta ut dem och låt dem svalna.


Marinerad mozzarella
2st mozzarella
1dl grovskuren färsk basilika
3msk finskuren gräslök
½dl olivolja
 
Blanda olivoljan och basilikan, riv mozzarellan i strimmlor och häll på oljeblandningen. Blanda ordentligt och låt marinera i kylen i en timme.
 
Blanda ihop morötter med mozarellan och servera genast, gärna med en rödvinssås till rätten.
 
Rödvinssås

1st finhackad scharlottenlök
½dl fintärnad morot
3dl rödvin
1msk oxfond
3msk Aceto Balsamico eller liknande
1msk smör till stekning + 50g till att blanka av skyn med
Salt och peppar

Fräs löken och moroten i 1msk smör några minuter. Slå på rödvin, oxfond, balsamicon och låt sjuda sakta i 20 minuter. Blanka av skyn med smöret under vispning och smaka av med salt och peppar.

 
 

3 sorters sill i sista minuten !

 
 
 
Har ni glömt eller inte haft tid att lägga in sill till bjudningen på Midsommarafton så kommer här tre snabba tips med 5-minuter sill som går att köpa i närmaste matvarubutik.
Dom här tre recepten har jag gjort med lite mindre kolhydrater för de som följer LCHF men annars kan man  byta ut sötrixen mot det socker man vill.
 

Västerbottenssill

420g 5-minuterssill 
1dl majonnäs 
1dl rysk yoghurt 
1.5dl  riven västerbottensost 
1st vitlöksklyfta, pressad 
1msk dijonsenap 
1krm cayennepeppar 
salt och nymalen peppar

Låt sillen rinna av noga i ett durkslag.

Blanda samman övriga ingredienser och vänd till sist ner sillen. Smaka av med salt och nymalen peppar.

Enbärsinlagd sill

420g 5-minuterssill
1dl ättika
2dl sötning
3dl vatten
1dl strimlad morot
2st lagerblad

1st rödlök
1dl gin
2msk krossade enbär

Låt sillen rinna av noga i ett durkslag.

Koka upp lagen med den skivade löken och kryddorna.
Låt svalna och tillsätt den skurna sillen.
Låt siken stå och dra i 3 timmar.

 

Senapssill

420g 5-minuterssill 
3msk senap
1msk sötrix el. annat sötningsmedel
1krm salt
½krm vitpeppar
1msk vitvinsvinäger
1dl rapsolja
1dl hackad färsk dill

Låt sillen rinna av noga i ett durkslag.

Vispa ihop senap, sötning, salt, peppar och vinäger i en skål. Använd elvisp. Tillsätt oljan först droppvis, sedan i en fin stråle under vispning. Om oljan tillsätts för hastigt i början är det risk för att såsen skär sig. Såsen ska vara tjock och krämig. Blanda ner dillen.
Blanda sillen med senapssåsen.