- may 2012

Onsdagsmys


När jag kom hem från jobbet igårkväll så överraskade min fru mej med lite dipp och Pinot Gris.
Hon hade varit ute på en fotorunda och stannade till på ICA i Hemavan där hon inhandlade lite gotta.
Det är så här jag vill ha det när jag har det som sämst ;)

Första veckan som Köksmästare och redan i media ;)

Den här veckan har Sametinget gästat Tärnaby Fjällhotell där dom har tagit en massa politiska beslut, vi på hotellet fick äran att hand om dom denna veckan med god mat, logi och service.
Igår hoppade en reporter in i köket från Sveriges radio/sameradion och ville göra en intervju med köksmästaren (moi:) om samisk mat/lokalproducerat.
Den som pratar skånska, det är jag :))
Klicka på länken:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=5129330

Bjudna på middag


Våra bästa vänner bor ju här i Tärnaby så beslutet att flytta hit var inte så svårt, jag har kommit igång på mitt nya jobb och trivs som fisken i vattnet.
Det har inte blivit någon matlagning att prata om i veckan men våra vänner har sett till att vi får i oss mat i allafall :) Så idag bjöd dom på en fantastiskt god middag på ugnsbakad Lax med smörstekt Sparris och Hollandaise och en supergod sommarsallad med Fetaost. På sidan serverades en Caprese (Tomater med mozarella & rödlök)
Recept på Hollandaise:

3 äggulor

400 gram smör

2 tsk vinäger

citronjuice från en halv citron

s/p efter smak.

Gör såhär:

Vispa äggen, citronjuicen och vinägern i ett varmt vattenbad.
skira smöret på låg temperatur så att de smälter men inte bryns.
vispa sedan försiktigt med en jämn ström ner smöret i äggen så att såsen emuljerar utan att spricka.
ett tips är att se till att äggen och smöret håller samma temperatur, förslagsvis 64 grader så blir det mycket lättare att få såsen att emuljera.
När du vispat såsen klart smakar du av med salt och peppar. Du kan med fördel hacka ner färsk dill precis innan servering så att örterna bevarar sin fina gröna färg.
P.s Titta vilken fin tallrik som maten serverades på med renar och fjäll :)