Biff à la Lindström

 
Biff à la Lindström görs oftast på nötförs men jag tycker det blir godare och saftigare med blandfärs.
Servera med kokta gröna ärtor och kokt/stekt potatis. 
 
Biff à la Lindström
400g blandfärs
1st ägg
½dl vispgrädde
2msk kalvfond (koncentrerad)
2dl vatten
2msk riven kokt kall potatis
2msk hackad inlagda rödbetor
2msk hackad kapris
2msk riven gul lök
Salt
Svartpeppar
Smör att steka med
 
Koka upp vatten och fonden, låt svalna. Blanda samman färsen med ägget. Tillsätt grädden och ½dl av buljongen som du kokade, rör ner potatis, lök, rödbetor och kapris. Smaksätt med salt och peppar. Forma till biffar med blöta händer, bryn biffarna på båda sidorna i smöret. Häll över resterande av fonden och låt sjuda sakta i 15 minuter.
 
Taggar: Biff;

Bacon & Broccolipaj

 
Paj är otroligt gott och enkelt att svänga ihop. Jag förbakar aldrig skalet som det står i många recept för att då får man en godare smak i degen från de övriga råvarorna. 
 
Bacon & broccolipaj
 
Pajdeg
300g vetemjöl
150g tärnat kallt smör
Ca ½dl iskallt vatten
 
Blanda mjölet och smör med fingertopparna till du får en smulig konsistens. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en smidig deg. Platta ut degen, plasta och låt vila i kylen minst 20 minuter.
Kavla ut degen tunnt. Smörj en 24cm springform med smör eller olja. Klä formen med degen och stoppa i frysen 15 minuter.
 
Fyllningen
140g strimlat alspånsrökt bacon
Buketter från 1st färsk broccoli
80g strimmlad purjolök
25g smör
80g riven prästost (eller någon annan lagrad ost)
3dl vispgrädde
3st ägg
Salt
Svartpeppar
 
Fräs baconet i en torr stekpanna 2 min, tillsätt smöret och låt det smälta, lägg i broccolin, purjolök och fräs några minuter. Vispa upp vispgrädden med ägget och blanda med de övriga ingredienserna, smaka av med salt och peppar.
Häll fyllningen i pajskalet och baka av 35-40 minuter på 175 grader. Låt pajen vila i 15 minuter så den stannar i konsistensen.
 
Servera med en sallad.
 
 
Taggar: paj;

Petit choux med Sikrom

 
Vill du vässa dina baktalanger och imponera på dina vänner? Då ska du bjuda dem på magnifika Petit chouxer som fylls med antingen matigt innehåll eller efterrättsinnehåll, väldigt fiffigt att man kan ha dom till antingen eller !
 
Smeten
2 dl vatten
75 gram smör
2 dl mjöl
3 uppvispade ägg

Fyllning 

1 dl uppvispad creme fraiche
2 msk hackad gräslök
salt och peppar efter smak
finhackad rödlök
sikrom el. kalixlöjrom

Blanda gräslöken med creme fraiche och s/p.

Sätt ugnen på 200 grader. 

Koka upp vatten + smör i en kastrull och smöret skall smältas helt.
Vispa kraftigt och vispa i mjölet, när det är ordentligt blandat så blandas det uppvispade ägget in under kraftig omrörning. När det är en kletig och jämnt blandad smet så klickar du i den i en spritspåse och spritsar sedan ut cirka 12–15 bröd.
Grädda i mitten på ugnen i cirka 20- 25 minuter tills de har fått färg och blivit lätta och luftiga. Låt sedan svalna på galler medan du förbereder fyllningen.

Dela Petit chouxerna och lägg i fyllningen.