- february 2010

Salami och färskostfylld köttfärsrulle med rotfruktskaka


 

500g köttfärs

1st ägg

6 skivor Italiensk salami

1brk Cantadou vitlök och örter

8st blad färsk basilika

S/P

olivolja

 

100g rotselleri,

100g morötter

100g palsternackor
200g potatisar
smör
S/P
2dl vispgrädde

1st ägg
persilja

 

Blanda färsen med ägg och krydda med s/p. Kavla ut den på plastfilm. Bred på Cantadou jämt över hela färsen. Lägg på parmaskinkan lite omlott. Lägg sedan på basilikan.

Rulla ihop ganska hårt och lägg i en form som är smord med olivolja.

Baka av den i ugnen 175o i ca 40 minuter.

 

Skala och riv rotfrukter och potatis grovt och blanda med ägget och s/p. Hetta upp smöret i en stor stekpanna. Lägg rotfrukterna och platta ut det i hela pannan. Stek ca 5 min. Dela kakan i 4 bitar och vänd dem med en stekspade. Häll på grädden och lyft lite på kakan så att grädden rinner ner. Stek på svag värme i ytterligare 10-12 min. Strö över hackad persilja.

 

Såsen

1brk créme fraiche gourmet Årets kock KarlJohan, timjan och citron

1st finhackad banan charlottenlök

S/P

Blanda alla ingredienser

 

 

 

 

Chicken a´la king



4 kycklingfiléer, ca 500 g
3/4 tsk salt
1 krm vitpeppar
smör
1 stor röd paprika
200 g färska champinjoner
2 msk vetemjöl
3 dl hönsbuljong
1 äggula
1 dl visp grädde

Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Krydda med salt och peppar. Stek dem i smör i en stekpanna. Kärna ur och strimla paprikan. Dela svamparna om de är stora. Bryn paprika och svamp i smör i en gryta. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt buljongen under omrörning. Låt koka ca 3 min. Tillsätt kycklingköttet. Rör ihop äggula och grädde och rör ner det i grytan. Värm under omrörning. Tag bort grytan från plattan när första bubblan syns. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt ris och sockerärter.

Kålpudding

Här kommer ett recept på en av mina favorit rätter



1st vitkålshuvud ca 1½kg
40g smör
S/P
4msk ljus sirap
600g blandfärs
2dl vatten
1-2krm mortlad kryddpeppar

Strimla kålhuvudet, skär bort den hårda stocken. Smält smöret i en stor stekpanna Lägg i kålen och bryn den lätt. Rör om så att kålen inte bränns. Smaksätt med S/P. Ripla över den ljusa sirapen och låt steka några minuter till. Ställ åt sidan medan du blandar färsen. Blanda blandfärs med vatten, salt och peppar. Lägg hälften av kålen i en ugnssäker form. täck med färsen och täck sedan med resten av kålen. Grädda i ca 40 minuter, 175°c.
Servera med kokt potatis och hemkokt lingonsylt.