- march 2011

En klassiker





Var på Coop Forum idag och köpte Vacummörad oxfilé från Scan, grillade den på en grillpanna och serverade med hemslagen beasås och oj vad gott det var. Kolla här hur man gör bearnaisesås.

Idag skrev jag på anställningsbevis på Coop Forum som verksamhetsområdes ansvarig för fisk och kallskänk i Umeå, det innebär alltså att jag slutar som lärare på Östra Gymnasiet efter 8 år och jag tror det kommer att bli hur roligt som helst, nytt jobb nya möjligheter, vilken resa, det känns som att stå vid kanten när man hoppar bungy jump, man vet att man inte kommer dö, men vilken upplevelse :)




Kalkonfärsbiffar med röd pesto






500g mald kalkonfilé
1brk Cantadou  med örter vitlök
30g fintärnad vitlök
2st ägg
3msk finriven rödlök
1msk inlagda tomater i vitlök och basilika
S/P

Blanda alla ingredienser, forma till biffar och stek dem i smör.

Servera med stekta grönsaker och röd pesto.

 

Röd pesto

100 g soltorkade tomater i olja
2 nävar färsk basilika
2 vitlöksklyftor
60 g riven parmesan
25 g pinjenötter
2 dl olivolja

 

Strimla de soltorkade tomaterna och lägg dem i en skål och mosa dem med stavmixer.
Tillsätt basilika, vitlöksklyftor, parmesan och pinjenötter.
Kör allt med stavmixer till en jämn massa och späd med olivolja till önskad konsistens.

 

 

Matfotografering för Norrmejerier



Citronbakad lax


4 portioner

ca 700-750 g färsk laxfilé

salt

1 citron

Sätt ugnen på 140 grader. Dela laxen i 4 portionsbitar, lägg i smord, ugnsfast form och salta. Skiva citronen och lägg skivorna ovanpå laxbitarna. Stek laxen i ugn ca 25 minuter.

 

Bulghursallad

4 portioner

3 dl hel bulgur

1 förp cocktailtomater

½ rödlök i skivor

50 g röd mangold (eller t ex babyspenat)

2 msk olivolja

saften från en halv citron

salt

 

Koka bulgur efter anvisningar på paketet, låt svalna lite. Blanda med övriga ingredienser och smaka av med salt.






Blåbärssviss

4 portioner

 

1 dl frysta blåbär

2 bananer

16-20 maränger

2 dl Norrmejerier Mild Naturell Yoghurt

1,5 msk strösocker

1 dl riven mörk choklad

 

Låt blåbären tina en kort stund (eller använd färska bär). Dela bananerna i stänger och ställ i fyra glas, fördela marängerna i glasen. Blanda yoghurt med socker (eller använd smaksatt yoghurt, t ex Vaniljyoghurt, då behövs inget extra socker) och häll över marängerna. Dekorera med blåbär och riven choklad och toppa med en maräng.

 

Övriga recept och bilder från fotograferingen ligger här

Recepten skapade av Jörgen Engdalh.