Texmex till Fedagsmyset

 
Tacos är så gott emellanåt och här använde vi kyckling, Guacamole, salsa,mango, ost, chilis, lök, sallad, chimichurri som dipp till tortillachipsen, majs och feferoni.
Och så dessa fantastiskt goda såser till !
 
Röd sås
1pkt krossade tomater
1tsk salt
1tsk spiskummin
1tsk sriracha
1msk rapsolja
1msk vitvinsvinäger
1msk soya
1msk tomatpuré
1/4 gul lök
1st vitlöksklyfta
2-3 drag med svartpepparkvarnen
 
Lägg allt i en mixer och mixa till en sås.
 
Vit sås
2dl creme fraiche
1dl naturell yougurt
1msk vitvinsvinäger
1msk honung
2 mosade vitlöksklyftor
2 drag med svartpepparkvarnen
2 drag med vitpepparkvarnen
 
Vispa ihop allt i en skål.
 
Guacamole
3st avokado grovt mosad
1/2 liten lök  fintärnad
2st tomater fintärnade
3msk färsk koriander hackad
1st jalapeno urkärnad och fintärnad
2st vitlöksklyftor finhackade
saften av 1st lime 
1/2tsk havssalt
 
Blanda allt i en skål.
 
Chimichurri
5dl packad färsk persilja
4 tsk torkad oregano 
4 medelstora vitlöksklyftor, skalade och krossade
2dl olivolja
½dl rödvinsvinäger
1/2 tsk salt
nymalen svartpeppar
1/2 tsk chiliflakes
 
Använd antingen en mortel och krossa allting i eller en mixer som får pulsa sönder allting, lägg på burk och förvara svalt. 
 
Salsa
3st tärnade tomater
1/4 gul lök finhackad
en bunt/bukett färsk koriander hackad
1st vitlök finhackad
1st urkärnad och hackad jalapeno
1msk olivolja
salt
 
Lägg allt utom koriander och lök i en gryta med olivoljan, låt koka upp och ta genast bort från värmen, häll över i en mixer och pulsa koket grovt, häll över i en skål och blanda ner löken och koriandern. Smaka av med salt.
 
 

Boeuf Bourguignon

 
En klassisk Fransk gryta som passar fint i höstrusket, serveras med kokt potatis och lite saltgurka.
 
Boeuf Bourguignon

1 kg högrev 2 cm stora tärningar
150 g bacon
20st fina smålökar
200 g champinjoner i stora tärningar

150g skivade morötter
3 vitlöksklyftor
1 flaska rödvin helst Bourgogne

1l oxfond
50g smör

2msk olja
salt och nymalen peppar

2msk tomatpuré

1 kryddbukett bestående av persiljestjälkar, 3 lagerblad och 1 kvist timjan

Smält smöret med oljan i en stekpanna, stek köttet i omgångar så det blir ordentligt brynt. Lyft över det stekta köttet i en gryta slå på fonden och låt koka upp. Skumma av och tillsätt vinet, tomatpurén, vitlöken och kryddorna. Låt små koka i 1timme, lägg i morötterna. Stek först baconet i en panna och lägg i grytan, lägg i en klick smör i stekpannan och bryn lökarna runt om och häll över dem i grytan. Och till sist lägger du i en klick smör i stekpanna och steker champinjonerna tills allt smör stekts in och häll i pannan.

Låt allt småkoka tills köttet nästan faller isär. Smaka av med salt och svartpeppar.
 
 

Kål & Frikadellsoppa

 
I det här receptet har vi smakat oss fram till en buljongsmak som vi tyckte blev blev god och sen skrivit ner receptet på ett ungefär ur minnet, gör så ni ochså, smaka er fram, behövs det mer så sätt mer, blir det för mycket så spä med vatten.
Äkta svensk husmanskost and we love it !
 
750g strimlad vitkål
1 st gul strimlad lök
2 msk smör
2½ l vatten
1msk kalvfond
1msk grönsaksfond
½ dl kycklingfond
6 kryddpepparkorn
1 st lagerblad
1 msk vitvinsvinäger
500g blandfärs
2 msk skorpmjöl
1 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
 
Skölj kålen och strimla den.
Bryn kålen och löken i en stor kastrull (minst 5L) med smöret och salt & peppar.
Tillsätt vatten och fonderna samt kryddpepparkorn och lagerblad.
Koka vitkålssoppan på låg värme under lock i 30 minuter.
Förbered under tiden frikadellerna: Blanda ströbröd med mjölk i en skål. Låt svälla någon minut.
Tillsätt blandfärs, salt och peppar och rör ihop till en smet.
Forma frikadeller likt små köttbullar.
Koka frikadellerna med vitkålssoppan i minst 10 minuter, smaka av med ev. mer fond och salt.