Pasta Carbonara

 
Pasta Carbonara betyder Kolarhustruns rätt och det är svartpepparn som symboliserar kolet.
Få rätter är så totalt misshandlade i svergie som just pasta carbonara, man dränker rätten i en massa grädde som överhuvdtaget inte ska ingå i carbonara. Här kommer ett recept på en äkta carbonara, såsom Italienarna själva gör den.
 
Receptet är för 4pers
 
Carbonara
400g spaghetti
1,5tsk salt
4st ägg
2msk smör
1msk olivolja
1st klyfta skalad vitlök
140g strimlat bacon
140g strimlat rimmat sidfläsk
1dl riven parmesanost
1dl riven pecorinoost
1tsk nymald svartpeppar
 
Koka upp vatten med salt, vatnet ska smaka som en kallsup i medelhavet. Lägg spaghettin och koka enligt förpakningn.
Vispa ihop äggen med salt. Värm smöret, oljan i en kastrull och lägg i en hel vitlök, fräs på låg värme i 5 minuter utan att den tar färg.  Släng bort vitlöken, öka värmen till medelvärme lägg i bacon, fläsket och stek i några minuter. Lyft upp spaghettin med pastaslev från vattnet och lägg kastrullen, blanda väl och dra bort från värmen. slå på en halv dl av pastavattnet, Häll i ägsmeten och hälften av båda ostarna, tillsätt svartpepparn och rör om tills det stelnar men det ska fortfarande vara krämigt, tillsätt resten av ostarna och rör om. Lägg upp och strö över svartpeppar.
 
Focaccia
25g jäst
3dl vatten (37 garder)
0,5dl olivolja
2msk honung
1msk flingsalt
7dl vetemjöl (Manitoba Cream
Olja till plåten
Kärnfria svarta oliver
 
Rör ut jästen i vattnet, honung och saltet. Tillsätt mjölet lite i taget och när allt mjöl är tillsatt så knåda i 10 minuter. Låt jäsa 45 minuter. Olja in en djup ugnsplåt, tryck ut degen, tryck ner oliverna och strö över flingsalt. Täck med en kökshanduk och låt jäsa ytterligare 45 minuter. Baka av i ugnen på 220 grader i 10-15 minuter tills brödet har en fin färg och har en kärntemperatur på 96-98 grader.
 

Pavlova med karamelliserade hasselnötter & Lemoncurd

 
En ljuvligt god tårta som är enkel att baka och går att variera i det oändliga, bara fantasin sätter stopp!
 
Maräng
8 st äggvitor
4 dl strösocker
2 msk maizenamjöl
2 tsk ättikssprit
 

Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Rör ner socker och vispa glansig och hårt igen. Vispa sedan ner maizena och ättikssprit. Bred ut smeten på en klädd bakplåt och forma till en stor cirkel eller två mindre och gör kanterna lite högre. Grädda i 1tim 15 minuter och stäng sedan av värmen. Låt marängen stå kvar minst ett par timmar helst över natten.

Lemoncurd
3 ägg
2 dl strösocker
fint rivet skal och saft av 2 citroner
100 g mjukt smör
 
Blanda alla ingredienser utom smöret i en kastrull.
Rör hela tiden och sjud upp på medelhög värme tills blandningen tjocknar och första bubblan syns.
Dra kastrullen åt sidan och rör ner det rumstempererade smöret, lite åt gången. Rör krämen tills den har svalnat av.
 
Karamelliserade hasselnötter
1 dl hasselnötter
1 msk socker
1 tsk citronsaft
1 tsk smör
½ knivsudd salt

Rosta hasselnötter i stekpanna, tills skalet på hasselnötterna lossnar.
låt svalna och rulla dem mellan händerna så att skalet lossnar.
Smält socker med citronsaft tills det blivit gyllenbrunt, tillsätt nötterna och rör tills de är täckta av karamellen.
Tillsätt sedan smöret och rör runt, bred ut dem på en bakpapper och skilj dem åt.
 
Toppa med färska bär och lite citronmeliss.
 

Texmex till Fedagsmyset

 
Tacos är så gott emellanåt och här använde vi kyckling, Guacamole, salsa,mango, ost, chilis, lök, sallad, chimichurri som dipp till tortillachipsen, majs och feferoni.
Och så dessa fantastiskt goda såser till !
 
Röd sås
1pkt krossade tomater
1tsk salt
1tsk spiskummin
1tsk sriracha
1msk rapsolja
1msk vitvinsvinäger
1msk soya
1msk tomatpuré
1/4 gul lök
1st vitlöksklyfta
2-3 drag med svartpepparkvarnen
 
Lägg allt i en mixer och mixa till en sås.
 
Vit sås
2dl creme fraiche
1dl naturell yougurt
1msk vitvinsvinäger
1msk honung
2 mosade vitlöksklyftor
2 drag med svartpepparkvarnen
2 drag med vitpepparkvarnen
 
Vispa ihop allt i en skål.
 
Guacamole
3st avokado grovt mosad
1/2 liten lök  fintärnad
2st tomater fintärnade
3msk färsk koriander hackad
1st jalapeno urkärnad och fintärnad
2st vitlöksklyftor finhackade
saften av 1st lime 
1/2tsk havssalt
 
Blanda allt i en skål.
 
Chimichurri
5dl packad färsk persilja
4 tsk torkad oregano 
4 medelstora vitlöksklyftor, skalade och krossade
2dl olivolja
½dl rödvinsvinäger
1/2 tsk salt
nymalen svartpeppar
1/2 tsk chiliflakes
 
Använd antingen en mortel och krossa allting i eller en mixer som får pulsa sönder allting, lägg på burk och förvara svalt. 
 
Salsa
3st tärnade tomater
1/4 gul lök finhackad
en bunt/bukett färsk koriander hackad
1st vitlök finhackad
1st urkärnad och hackad jalapeno
1msk olivolja
salt
 
Lägg allt utom koriander och lök i en gryta med olivoljan, låt koka upp och ta genast bort från värmen, häll över i en mixer och pulsa koket grovt, häll över i en skål och blanda ner löken och koriandern. Smaka av med salt.