- may 2017

Kung Pao chicken

 
Det här kan nog vara den godaste kinarätten som vi någonsin har ätit och den slår det mesta vi har varit med om när vi käkat ute på kinakrogar, är ni som oss galen i det asiatiska köket så kommer ni också tycka att det är helt fantastiskt gott !
 
Marinad till kycklingen
1msk soya
2msk risvinäger
1½tsk maizena
500g kyckling i kuber/bitar
 
Blanda ihop och vispa tills maizenan har löst sig, låt stå 10min. och blanda sen ner kycklingbitarna, blanda väl.
Marinera i 30 min.
 
Sås
2msk balsamicovinäger
2tsk soya
2tsk hoisinsås (färdigköpt)
2tsk sesamolja
4tsk honung el. socker
1tsk maizena
½tsk mortlad sichuanpeppar
 
Vispa ihop och ställ åt sidan.
 
Woka
2msk jordnötsolja
8-10 torkade röda chilis hackade
3st vårlökar skivade (vitt & grönt separerat)
2st mosade vitlöksklyftor 
1tsk färsk ingefära
2dl cashewnötter
 
Hetta upp en wok eller en större stekpanna tills det nästan ryker, slå i jordnötsoljan och chilin, woka/stek chilin ca:30sek. Lägg i kycklingen med marinaden och fräs runt 2-3 min. 
Lägg i det vita från vårlöken tillsammans med vitlöken och ingefäran och fräs ytterligare 30 sek.
Slå på såsen och cashewnötterna och fräs 2minuter till.
Lägg upp på serveringsfat och garnera med det gröna från vårlöken.
Servera med osaltat Basmatiris.
 

Spenatpuffar till sommarbuffén

 
Smårätter som passar fint på ett buffébord till sommaren och avnjuts med ett glas mingelbubbel.
 
Färdigköpt smördeg
En påse fryst spenat
0,5dl mosad gul lök
1tsk mosad vitlök
1msk olivolja
1msk dill
2st ägg
1,5dl riven cheddarost
s/p
 
Skär ut 12st rutor från ett färdigt ark smördeg, pensla en muffinsform med lite olja och sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ihop alla ingredienserna och använd gärna händerna för att få det blandat riktigt ordentligt, salta & peppra efter smak.
Tryck ner en ruta smördeg i varje hål, fördela spenatblandningen jämt i alla smördegsrutor, lappa över med flikarna och pensla med uppvispat ägg. 
Om man vill så kan man strö på sesamfrön eller vallmofrön, grädda i ugn tills de blir gyllene i färgen.
 

Svampfyllda gratinerade tomater med en söt lökvinegrette

 
Vegetariskt/veganskt, antingen som tillbehör till en helrätt eller som förrätt för den som inte vill äta kött, jättegott och ett måste med den söta vinegretten till.
 
Fyllning 
3dl tärnad svamp ex. champinjoner shitake portobello el. annan
3msk olivolja
2msk hackad schalottenlök
1msk torkad rosmarin
1msk torkad timjan
s/p
 
Blanda allting i en skål och låt marinera i 30 minuter. Fräs den marinerade svampen med marinad på medelvärme ca:10 minuter, ta bort från värmen och låt svalna, blanda ner 2dl riven parmesan eller en veganost, smaka av med salt & peppar.
 
Skär av hatten på fyra tomater och gröp ur med en sked, ställ på en ugnssäker plåt och baka av i ugn på 175 grader i ca:15 min. eller tills skalet börjar skrynkla sej.
Ta ut och låt svalna något (mest för att man inte ska bränna sej) fördela svampen lika i tomaterna, garnera med lite mera ost och låt gå i ugn tills osten har smält och fått fin färg.
 
Söt lökvinegrette (ett måste till :)
1st liten finhackad gul lök el. annan lök motsvarande mängd
1,5msk honung
½dl vitvinsvinäger
1,25dl rapsolja
s/p
 
Vispa ihop allt och smaka av med salt & peppar. (man kan mixa den om man vill)
Servera med ruccola.