Spansk fiskrätt- Bacalao en salsa de piñones

 
 
Många spanska fiskrätter har såser gjorda med mandel, hasselnötter, eller pinjenötter, ibland i kombination med tomater och saffran. Kummel eller marulk används traditionellt i katalanska maträtter men man kan ersätta med torsk, havsabborre, flundra eller annan fast vit fisk
En maträtt med väldigt mycket goda smaker, serveras med en Tortilla och ett glas vin.
 
Pinjenötssalsa
1 dl pinjenötter
1 gul lök finhackad
1 msk mosad vitlök
3 st tärnade tomater
1 dl gröna ärtor
½ dl torkad persilja
1 tsk paprikapulver
1 påse saffran
1 dl fiskbuljong
2 dl brödkrutonger
salt & svartpeppar
olivolja till stekning
 
Börja med att köra pinjenötterna i en mixer så det blir helt mjöligt.
Stek sen lök, vitlök mjuka och tillsätt paprikapulver, saffran och pinjenötsmjölet, häll i tomaterna och fiskbuljongen och låt puttra på låg värme 5 minuter, lägg i brödkrutongerna och krydda med persilja, salt & peppar, sist i med ärtorna och puttra ytterligare 3 min, håll varmt.
 
Bryn torsken i en stekpanna runt om, lyft över på ett ugnssäkert fat och lägg salsan på på fisken, låt gå i ugnen på 175 grader tills fisken har en kärntemp på 56 grader.
 

Tortilla Española

8 potatisar
2 gul lök
1 dl olivolja
5 ägg
Flingsalt
Grovmalen svartpeppar

Skala och Skiva potatisen i tunna skivor. Skala och tunnskiva löken. Hetta upp oljan i pannan och mjukstek löken utan att den tar färg och tillsätt sedan potatisen. Bryn försiktigt ca 4-5 minuter. Häll av allt i ett durkslag så överflödig olja rinner av. Vispa ihop äggen med salt & peppar. Lägg tillbaka potatisblandningen i pannan och häll äggen över. Stek på mycket svag värme tills tortillan stelnar och potatisen mjuknar. Lägg en tallrik över pannan och vänd den, stek tortillan på andra sidan så den får fin färg.

 
 
 
 
 

Hemmagjort Knäckebröd

 
Att baka eget knäcke till Julbordet är nog bland det roligare inslagen på just ett Julbord, inte heller är det svårt, tar bara lite tid då man inte kan grädda så många åt gången i en vanlig hemmaugn, men enligt mej så är det värt det.
Det här knäcket har jag gjort till jobbets Julbord som går av stapeln till helgen.

Ca 40st

5 dl Vatten (37 grader)
50 g jäst
1 msk honung
8 dl rågmjöl
5 dl vetemjöl
½ msk malen fänkål
½ msk mald anis
1 msk hela kummin
1 msk salt

Rör ut jästen med vattnet, tillsätt honung, salt och kryddorna. Blanda i mjölet och knåda kraftigt för hand i 5 minuter, degen ska vara kladdig.  Låt jäsa under handduk i 1 timme.

Sätt ugnen på 250 grader. Väg upp 30 grams bullar och kavla på ett mjölat bord (rågmjöl) ut till rundlar med en kruskavel. Stick ut hål i mitten med till exempel en plastkork eller annat runt mindre föremål.

Grädda i mitten av ugnen på en plåt eller pizzasten i 4,5-5 minuter, håll koll på gräddningen.

 

Drömrulltårta

 
 Rulltårta är verkligen ett snabbfika att sätta ihop och den här är dessutom glutenfri men dock inte utan socker.
 
ägg
1,5 dl socker
0,75 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Smörkräm
100 g smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
äggula
 
Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, siktad kakao och bakpulver.
Vänd ner blandningen i smeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30 x 40 cm.
Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter.
Stjälp upp kakan på sockrat papper. Dra bort papperet som kakan gräddats på. Låt den kallna.

Smörkräm
Rör smör och florsocker poröst till fyllningen.
Tillsätt vaniljsocker och rör ner äggula.
Bred fyllningen på kakan och rulla ihop den.
Låt drömtårtan ligga kallt en stund innan den ska skäras.