- september 2016

Morue en papillote

 
 
Franska "Morue en papillote" betyder "Torsk i papper" fisk som är tillagad i pappers- eller foliepaket för att sky och smakämnen skall tas till vara.
Den här rätten är så enkel och god, man behöver inte stå och  koka och steka maten utan man slänger bara in allt i ett paket och sen så sköter det sej själv i ugnen, det går att variera som man vill och jag lägger alltid i det som jag tycker är gott och samtidigt kan man rensa kylskåpet lite grann. 
 
Receptet är för 2 personer
 
Torsk i paket
400g torskfilé
1st tunnskivad morot
6st tunnskivad potatis
2st tunnskivade vitlöksklyftor
2st strimlad vårlök
1st strimlad gul lök
1st finhackad röd färsk chili
2dl delade svarta oliver
4 kvistar backtimjan
3 citronskivor i varje paket
2x25g smör
s/p
2st ark smörpapper
 
Fördela torsken och de övriga ingredienserna på smörpappret, vik ihop till paket och baka av i ugnen på 200 grader tills du får 54 graders kärntemperatur på fisken ca: 20 minuter. 
 

Vitlök & ingefärskyckling med grönsaker & bambuskott

 
Vi fortsätter lite till på det asiatiska temat med en kycklingrätt som blev hur smarrig som helst.
När man gör dom här såserna till asiatisk mat så blir det alltid för mycket men har man då inget emot att käka asiatiskt i ett par dagar så gör det ingenting, då går dom åt.
 
Vitlök & ingefärskyckling
 
4st strimlade kycklingfiléer
2msk riven färskingefära
2st zestade vitlöksklyftor
3dl vatten
2st tunnskivade morötter
5st strimlade salladslökar
1st broccoli i buketter
100g strimlade bambuskott
Olja att steka med
1st sats ingefärssås
 
Häll vattnet i en kastrull, tillsätt ingefära, vitlök, kyckling och låt sjuda 15 minuter. Ta av från plattan och låt kycklingen vila i spadet med lock på i 30 minuter. Sila bort vattnet och hetta upp en wok eller stekpanna med oljan. Tillsätt kycklingen och de övriga ingredienserna förutom ingefärssåsen. Stek hastigt i 5 minuter, tillsätt ingefärssåsen och låt sjuda 10 minuter. Lägg upp på ett fat och strö över rostade sesamfrön.
 
Ingefärssås
1 dl kikkoman soya
6 cl risvinäger
1,5 msk färskriven ingefära
1,5 msk hackad vårlök
1 msk honung
1 st zestad vitlöksklyfta
1st sats hosinsås
 
Blanda ihop alla ingredienserna och blanda väl
 
Hoisinsås

4msk soya
2msk jordnötssmör
1msk honung
2tsk risvinäger
1st riven vitlöksklyfta
2tsk sesamolja
1tsk sriracha hot chili sauce (eller annan het kinesisk chilisås)
1nypa svartpeppar

Mixa allt med en stavmixer till en slät fin sås.

 
 
 
 

Asiatisk Torskrygg med Hoisin och Ingefärssås

 
 
 
Just nu är vi inne i en period där våra smaklökar skriker efter asiatiska smaker och vi går omkring och drömmer om att få tag på ingredienser så som fermenterade svarta bönor och miso bland annat.
Det är ingenting man hittar här på butikerna men nästa gång vi är till Umeå så ska det inhandlas i mängder.
Den här fiskrätten var galet god by the way :)
 
Ingefärssås
1 dl kikkoman soya
6 cl risvinäger
1,5 msk färskriven ingefära
1,5 msk hackad vårlök
1 msk honung
1 st zestad vitlöksklyfta
 
Blanda ihop alla ingredienserna och blanda väl.
Det kan göras en dag i förväg, förvara svalt men ta fram i god tid före servering så såsen får rumstemperatur.
 
2 port.
2x180g torskrygg
1 msk vegetabilisk olja
1 dl hoisinsås (se recept nedan)
2,5 tsk sambal oelek eller annan het chilipasta
 
Blanda ihop hoisin med sambal oelek och ställ åt sidan.
Hetta upp en ugnssäker stekpanna med lite olja, stek torsken med skinnsidan upp i 2 minuter, vänd på fisken och fördela hoisinsåsen över fisken.
Ställ stekpannan i ugnen på 200 grader i ca:5 minuter eller tills fisken har fått en kärntemperatur på 54 grader.
 
Häll Ingefärssåsen i botten på en djupare tallrik, lägg på fisken och garnera med finstrimlad vårlök, lite färsk chili och en klyfta lime.
Servera med osaltat Basmatiris.
 
Hoisinsås

4msk soya
2msk jordnötssmör
1msk honung
2tsk risvinäger
1st riven vitlöksklyfta
2tsk sesamolja
1tsk sriracha hot chili sauce (eller annan het kinesisk chilisås)
1nypa svartpeppar

Mixa allt med en stavmixer till en slät fin sås.