Musslor kokta i tomater och öl

 
En väldigt god variant av kokta musslor där buljongen blir otroligt mustig och god av ölen, tomaterna och senapssmaken, serveras enkelt med en bit rostat bröd och lite vitt vin i glaset.
 
Musslor i öl
½dl smör
1st hackad gul lök
2st stjälkar av stjälkselleri tärnad
3st hackade vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2tsk färsk timjan
1 lagerblad
50cl ljus öl
500g musslor
½ tsk salt
1/4 tsk svartpeppar
 
Smält smöret i en större gryta och fräs alla ingredienser utom ölen, fräs 4 minuter. Häll på ölen och låt koka upp. Lägg i musslorna och koka 4-6 minuter.
Ta bort från värmen och plocka upp musslorna.
Blanda 3msk grädde med 1msk dijonsenap och blanda ner i buljongen, hacka ½dl färsk persilja och blanda ner, låt koka upp. Ta bort från värmen och lägg i musslorna.
Servera med stekrostat bröd.
 

Nudelsoppa med Asiatiska Frikadeller

 
Jag hittade billig fläskytter som jag malde ner och gjorde asiatiska frikadeller av. Det här är bland det godare asiatiska nudelsoppor man kan göra och det bästa av allt är att det är bara att använda det man egentligen tycker själv är gott och samtidigt göra en kylskåpsrensning, nedan ett exempel på vad man kan ha i men våra nudelsoppor ser aldrig likadana ut, vi lägger i det vi har hemma. 
Skålen Hedda på bilden kommer ifrån Levinn Home här i Nordmaling och finns att köpa på Levinn Homes hemsida http://levinnhome.se/
Ha en mysig helg !
 
Frikadeller
500g fläskfärs
1 ägg
1msk maizena
1msk riven ingefära
1st mosad vitlöksklyfta
5msk hackad salladslök
1msk ljus soya
 
Blanda ihop allt i en bunke, forma till små bullar med blöta händer. Stek i olja på medelhög värme tills dom blir genomstekta.
 
Buljong
1,5L vatten
3msk koncentrerad kycklingfond
1tsk sesamolja
2msk riven ingefära
2st finhackade vitlöksklyftor
2msk ljus soya
1msk fisksås
½tsk chiliflakes
1st grovt skivad stjälk citrongräs
1msk limesaft
En liten remsa noriblad ca:5cm
 
Stek vitlöken och ingefäran i sesamoljan lite snabbt, tillsätt resten och låt sjuda i 10minuter, sila buljongen i en finmaskig sil. Slå tillbaka i grytan, vispa upp en äggvita till hårt skum, låt buljongen koka upp och lägg i äggviteskummet för att klara buljongen, rör runt och låta koka 1min. Sila igen, nu har du en fin och klar buljong.
 
Till soppan
1pkt nudlar. Ris, glas eller äggnudlar. Tillaga enl. förpackningen.
5dl finstrimlad spetskål
1dl finstrimlade rädisor
1dl finstrimlad morot
½dl strimlad salladslök
Färsk koriander för garnering
2st limeklyftor till varje tallrik
 
Lägg grönsaker och nudlar i små högar på varje tallrik och så många färsbullar man vill, slå över den kokheta buljongen och garnera med salladslök, koriander och lime.

Chinese Mongolian beef

 
Ännu en kinesisk maträtt som smakar himmelskt och som är ganska lätt att tillaga. Servera med osaltat Basmatiris så smakar det precis som om man är på en Kinakrog.
 
2 port.
300g biffkött
5st vårlökar skurna i 3cm bitar
2st torkade hela chilis
3cm färsk ingefära strimlad
1st äggvita
 
Marinad
½tsk salt
1tsk soya
½tsk ostronsås
1msk kinesiskt risvin
1tsk svartpeppar
1tsk maizena
1tsk sesamolja
 
Stir fry sås
2msk kinesiskt risvin
1tsk soya
½tsk socker
1msk vatten
1tsk sesamolja
 
Skiva köttet tunt. Blanda marinaden och lägg i köttet och låt marinera 30 minuter. Lägg i äggvitan och blanda väl, stek hastigt i olja ca:1min. Lyft bort köttet och låt oljan vara kvar, fräs vårlökar, chili och ingefäran i 30 sekunder, tillsätt mer olja om det behövs. Lägg i köttet igen och slå på såsen, låt få ett uppkok.