Lyxig Fisksoppa med Hummerstjärtar

 
Fisksoppa kan nog vara bland det godaste och nyttigaste maträtterna man kan göra förutsatt att man gör allt från grunden.
Vi använder inte buljongtärningar eftersom de innehåller palmolja och jästextrakt som varken är bra för våra kroppar eller vår natur. Koka hellre egen fond som blir så mycket godare och man slipper de tillsatser som finns i färdigköpt. 
 
Soppa
600g torskfilè (rimningslag, 1dl salt 1l vatten)
4st hummerstjärtar
1st stor palsternacka i tärningar
4st stora slantade morötter
½ rotselleri i tärningar (om den är stor, ta annars en hel liten)
2st gula lökar i klyftor
4st stjälkar blekselleri (1cm slantade)
4st stora potatisar i tärningar
2l vatten 
4msk fiskfond
2msk grönsaksbuljong 
2dl vitt vin
3st lagerblad
5st kryddpeppar
10st vitpepparkorn
2dl mjölk
1dl grädde
salt
 
Hetta upp en stor kastrull och rosta lagerbladen i 1 minut. Tillsätt vatten, vinet, fiskfond, grönsaksbuljong, kryddpeppar, vitpepparkorn och låt koka upp. Lägg i rotfrukterna, blekselleri och löken. Låt koka tills rotfrukterna är mjuka. Tillsätt mjölk och grädde, låt få ett uppkok. 
Blanda rimningslagen till torsken och låt rimma i 10 rninuter. Koka upp vatten i en kastrull, lägg i torsken, täck grytan, dra åt sidan och låt ligga 15 minuter. Häll soppa i en djuptallrik, toppa med torsk och hummer.
 

Pizza med fikon och druvor

 
Ännu en makalöst god pizza gjord på gourmetstålet från gourmetstål.se. Som topping lade vi fikon, druvor och rödlök och i botten creme fraiche.
Om ni är intresserade av att köpa ett gourmetstål så ange rabattkoden instakocken så får ni 10% rabatt.
 
Pizzadeg
15g jäst
6dl kallt vatten
1msk mörk brödsirap
1tsk salt
1dl olivolja
14dl vetemjöl gärna Tippo 00
 
Häll det kalla vattnet i bunken till degblandaren, lös upp jästen. Tillsätt sirapen, salt och mjölet lite åt gången. När du fått en smidig deg så tillsätt olivoljan och kör på lägsta hastighet i 15 minuter.
Väg upp 200 grams bitar och rulla till bollar, lägg bollarna  på en plastfolietäckt plåt, täck bollarna med plastfolie och ställ in i kylen 24 timmar.  
 

Turkiskinspirerad Kycklingklubba med Granatäpple och Pistagenötter

 
Med inspiration av det Turkiska kökets kryddsättningar slängs den här maträtten ihop snabbt, otroligt gott med Dillyoughurtsåsen till och här kan man välja annat tillbehör om man vill, vi valde pommes frites men det funkar även med ugnstekt potatis, ris eller bulgur eller nåt annat man tycker är gott.
  
5st Kycklingklubbor
 
Marinad
2tsk malen spiskummin
2tsk malen koriander
2tsk paprikapulver
1msk rödvinsvinäger
2msk olivolja
 
Blanda ihop marinaden och pensla kycklingklubborna runt om (använd allt)
Lägg på ugnsfast plåt och låt gå i ugn på 200 grader i 40 minuter.
 
Youghurtsås
3dl turkisk youghurt
1 vitlöksklyfta mosad
2dl dill (fryst)
1tsk italiensk salladskrydda
2 nypor cayennpeppar
juicen av en halv citron
1msk olivolja
salt
 
Vispa ihop allt och smaka av med salt. Sprinkla lite olivolja på ytan vid servering.
 
1dl naturella pistagenötter grovt genomhackade
1 granatäpple 
några kvistar genomskuren färsk koriander
 
Sprinkla över vid servering.