- march 2017

Sötpotatis fylld med bönfräs och guacamole

 
Enkel och snabblagad vegetarisk maträtt med smaker av mellanamerika, vill man så kan man servera tortillachips som man dippar i den hemgjorda guacamolen till själva maträtten.
 
2 port.
2 st halverade sötpotatisar
2 msk olivolja
½ tsk cayennpeppar (delat)
½ tsk spiskummin
1 st rödlök hackad
2 st finhackade vitlöksklyftor
1 burk svarta bönor
1.5 dl grönsaksbuljong
1 st avokado
3 msk färsk koriander
2 msk limejuice
5 dl babyspenat
2 msk keso
s/p
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Dela potatisen och pensla med olja uppe på, krydda med hälften cayennpepparn och hälften av spiskummin.
Lägg på ugnssäkert fat och låt gå i ugn i 25 minuter.
 
Under tiden, hetta upp en stekpanna på medelvärme och stek lök & vitlök 2-3 minuter, de får inte ta färg.
Tillsätt bönorna, buljongen och resterande av spiskummin och cayenn, salta efter smak och låt puttra tills vätskan har reducerats, ca:10 min. Sist i med babyspenaten och en matsked limejuice, låt gå tills spenaten har vissnat av värmen.
 
Skala och mosa avokadon, lägg i 2 msk hackad koriander, i msk limejuice och lite salt, blanda runt och ställ svalt.
 
Ta ut potatisarna, ta en gaffel och tryck ner lite grann på toppen av potatisen så det blir en liten fördjupning, fördela bönblandningen jämt, lägg på guacamolen, lite av keson och garnera med färsk koriander.
 
Smaklig vegetarisk spis !
 
 
 

Sallad med grillad biff och chermoula

 
 
En fräsch sallad emellanåt är inte helt fel och även här har vi Afrika som inspiration med den fantastiska chermoulan som piffar upp till helt andra smaker än vad vi är vana vid.
 
4 port.
500g ryggbiff
 
Marinera köttet i lite av örtchermoulan (recept nedan) i 30 minuter, stek sedan köttet i grillpanna med salt o peppar runt om tills den får en kärntemp på 52 grader, låt vila i folie i 3 minuter.
 
Salladen
2 medelstora hyvlade morötter
2 gurkor tunnskivade
1 påse blandsallad
1 påse ruccola
2,5 dl hackade blandade färska örter
1 pkt salladsost (garnering) el. getost/feta om man vill.
½ granatäpple (garnering)
 
Blanda ihop alla salladsingredienser i en skål och ställ åt sidan.
 
Chermoula på örter
½ tsk korianderfrön
½ tsk kumminfrön
 
Rosta fröna i ett stekjärn på medelvärme ca: 4 minuter, lägg över i en mortel och krossa till ett ganska fint mjöl.
 
1 dl myntablad packat mått
2,5 dl persilja packat mått
2,5 dl koriander packat mått
½ tsk chiliflakes
½ tsk salt
1 tsk rökt paprikapulver
4 msk färskpressad citronjuice
½ tsk citronzest
1,5 dl olivolja
2 st rivna vitlöksklyftor
 
Lägg allting i en mixer med dom rostade krossade fröna, mixa till en fin sås.
 
Lägg salladen på ett uppläggningsfat, skiva köttet och lägg uppe på, garnera med salladsost, basilikablad/färsk koriander och granatäppelkärnor, avsluta med att dressa med chermoulan.
 

Tagine-Marockansk kyckling med aubergine och mandel

 
Den Afrikanska klassikern Tagine finns det massor av olika recept på beroende på var du befinner dej i världen, här är vårat recept som vi naturligtvis tycker är det godaste ;)
 
4 dl skivad lök
3 mosade vitlöksklyftor
½ msk paprikapulver
1 tsk salt
½ tsk gurkmeja
½ tsk spiskummin
½ tsk mortlade fänkålsfrön
½ tsk svartpeppar från kvarn
½ tsk malen koriander
½ tsk ingefärspulver
1 burk krossade tomater
1,5 dl vatten
2 msk pressad limejuice eller citronjuice
6 st kycklinglårfilèer
1 st aubergine i kuber
1 msk mejram
½ dl rostade hela mandlar grovt skurna
Färsk koriander till servering
 
Lägg auberginekuberna i en skål, häll på lite olivolja och blanda väl. Lägg över i en ugnsfast form och baka av i ugnen på 200 grader i 25 minuter.
Hetta upp olivolja till medelvärme i en stekpanna, lägg i lök och vitlök, stek under omrörning i 5 minuter och tillsätt se alla kryddor utom mejram, fräs ytterligare i 5 minuter.
Slå på tomaten och limejuicen och låt koka upp. Lägg i kycklinglårfiléerna och låt koka i 20-30 minuter, vänd på dom då och då.
Lägg i den rostade auberginen och mejram och låt sjuda sakta i tio minuter, smaka av med salt och peppar.
Lägg upp på ett fat och strö över rostad mandel och färsk koriander.
 
Servera med Basmatiris eller ät den som den är.