- june 2013

Renfilé med mandelpotatiskaka

 
Helgen har flytit på bra med mycket ätande gäster på Fjällhotellet, det är kul att turister hittar hit även sommartid som oxå är min favorittid då man kan ge sig ut på fjällen och vandra och fiska.
Vi gjorde grillad Renytterfilé till middag häromdagen som jag bara kryddade med salt & nymald vitpeppar. Till det gjorde vi en mandelpotatiskaka, smörad rödvinssås. smörstekta trattisar och ångad broccoli.
Väldigt gott och enkelt.
 
Mandelpotatiskaka
8st skalade kokta mandelpotatiar
1dl riven västerbottensost
1st ägg
1tsk salt
1krm svartpeppar
 
Riv potatisen grovt och blanda med övriga ingredienser. Pensla 4st utstickare med olja och fördela potatisblandningen där i och pressa till lite. Baka av dem i ugnen på 200g i 20 minuter.
 
Rödvinssås

1st finhackad scharlottenlök
½dl fintärnad morot
3dl rödvin
1msk oxfond
3msk Aceto Balsamico
1msk smör till stekning + 50g till att blanka av skyn med
Salt och peppar

Fräs löken och moroten i 1msk smör några minuter. Slå på rödvin, oxfond, balsamicon och låt sjuda sakta i 20 minuter. Blanka av skyn med smöret under vispning och smaka av med salt och peppar.

 
 
 
 
 
 

Rödingpiccata med basilikasmörsås

 
 
När man gör piccata på fisk så blir köttet så otroligt mycket saftigare än om man bara steker den naken.
Jag använde västerbottensost men det går bra med annan vällagrad ost. Till det serverade jag en basilikasmörsås, baconlindad haricoverts och ungsbakade tomater.
 
Receptet är för 4 personer
Rödingpiccata
4st skinnfria rödingfiléer
1dl mandelmjöl
4st ägg 
2dl riven västerbottensost
1tsk salt
1krm nymald vitpeppar
Cocosfett att steka med
 
Vispa upp ägget och blanda ner den rivna osten. Blanda saltet, pepparn med mandelmjölet och vänd rödingfiléerna där i och sedan äggblandningen. Stek dem gyllene i cocosfettet.
 
Basilikasmörsåsen
5dl vispgrädde
2dl vitt vin
2dl vatten
2msk fiskfond
1st lagerblad
1st dillkvist
1msk finhackad gullök
100g smör
1kruka färsk basilika
Salt
Vitpeppar
 
Häll i vattnet, vinet och fiskfonden i en kastrull. Lägg i lagerbladet, dillkvisten och löken. Låt reducera ner till hälften. Reducera grädden till hälften och sila ner reduktionen i grädden. Lägg i basilikan och mixa slät med en stavmixer. Montera ner smöret lite i sänder och smaka av med salt och peppar.
 
Linda bacon runt haricovertsen och lägg på en plåt. Halvera tomaterna och lägg dem på plåten. Rippla lite olivolja på tomaterna och strö på flingsalt samt grovmalen svartpeppar. Stek haricovertsen och tomaterna i ugnen på 200 grader tills de får en fin färg.
 
 
 

Pippi på pippi :)

 
Igår fick vi hem vårt nya optik, ett Sigma 150-500mm. så numera kommer det att finnas en kategori för djur & natur här på bloggen ochså. 
Idag for vi ut för att inviga linsen och hittade den här lilla pippin som vi inte vet vad det är för en fågel TROTS en väldigt bra fågelbok till hands men ni kanske vet !?