Fläskkotletter med örter & äpplen i skysås

 
En höstlig och jättegod middagsrätt med fläskkotletter, örter och äpplen. Vi serverade med klyftpotatis men det går även bra att servera med ett gott Basmatiris om man föredrar det.
 
 
4st fläskkotletter med ben
1 1/2msk + olivolja
1msk + 1msk smör
1,2dl hönsbuljong
3msk madeira
1msk salt
2tsk grovmalen svartpeppar
1tsk Dijonsenap
1msk strimlad färsk salvia
1 1/2tsk hackad färsk rosmarin
2st skivade äpplen Gravenstein
1st tunnskivad röd lök
 
Värm upp en stekpanna till lite över mediumvärme, häll i oljan och lägg i smöret, krydda köttet med salt och peppar, stek kotletterna tills de får en kärntemperatur på 68° och ta upp kotletterna och lägg på ett fat. 
Tillsätt oljan och smöret i pannan och låt smöret smälta. Lägg i salvia, rosmarin, äpple och lök, stek under omrörning på medelvärme 4 minuter. Tillsätt buljongen, dijonsenap och kotletterna och låt sjuda i 3 minuter.
 
Servera genast.
 
 

Chinese Pulled pork

Denna rätt tar lite tid att göra men väl värt mödan, otroligt gott och smakrikt, lite som pulled pork fast med asiatiska smaker.
Plåten som köttet ligger på kommer ifrån Pallarés stekplåtar från Spanien. 
Perfekt för ugnen/grillen eller över öppen eld och saluförs av birkaknivar.se
 
 
 
Koka i 30 minuter
 
Picka hål på svålet
 
Gnid in med ljus soya
 
Fritera i olja 
  
1st fläsklägg
1st vårlök skuren i 2cm bitar
2cm skivad ingefära
Vatten
 
Lägg fläsklägget i en kastrull slå på vatten så det täcker, låt koka i 30 minuter.
Ta upp fläsklägget med en hålslev låt rinna av, torka av med ett hushållspapper. Hetta upp en wok till 180° med rikligt med ollja. Picka små hål i svålet runt om på lägget, häll på soya och gnid in med händerna.Fritera runt om tills du får svålet knaprigt, ca3 minuter på varje sida. Ta upp med en hålsev och låt svalna lite, lägg lägget i isvatten och förvara svalt i 24 timmar.
 
Lägg fläsklägget i en skål som får plats i en bambukokare eller i en kastrull med ett galler i botten.
 
Tillsätt:
6st stjärnanis
2st kanelstänger
4st lagerblad
1/2dl socker
4,6dl soya
1/2dl Shaoxing
5cm bit ingefära
3st vårlökar
 
Ångkoka i 3 timmar.
 
Red såsen som blir över av lägget med vatten och maizena. Riv isär fläsklägget i strimlor.
 
Lägg lite ris på ett salladsblad typ romansalllad, lägg på ris och lite kött, drizzla lite sås över och toppa med finstrimlade grönsaker/rotfrukter och koriander.
  

Crêpes

 
I samarbete med Birkaknivar har vi nu fått ett prov på supersnygga Pallarés stekplåtar från Spanien. 
Perfekt för ugnen, grillen, över öppen eld eller som här där vi använde som uppläggninsfat till våra crepes. Stekspaden är en Svensk design från Professional Secret som oxå saluförs på Birka knivars hemsida. Är ni sugna på dessa produkter så besök birkaknivar.se 
Är ni sugna på bra knivar så ange rabattkoden Instakocken25 som ger 25% rabatt på knivar, knivblock och knivslip.
 
Glutenfria crepes
180 g Finax Glutenfri Mjölmix (ca 2 dl) 
1/2 tsk salt
4 dl mjölk
2 ägg
2 msk smält smör
 
Blanda samman mjölmix och salt.
Vispa ner mjölken, lite i taget till en jämn smet.
Rör ner äggen och tillsätt sist det smälta smöret.
Smörj ett stekjärn och grädda tunna crêpes.
 
 
Skinkfyllning
1st finhackad gullök
3dl vispgräddde
1brk skivade champinjoner
100g strimlad rökt skinka
1st grönsaksbuljongtärning.

Fräs löken, svampen och skinkan i smöret. Slå på grädden, buljongen och lått koka ihop till en krämig konsistens. smaka av med s/p

Lägg fyllningen på varje lagg och vik ihop och lägg dem sedan på ett ugnssäkert fat, strö över riven prästost och gratinera i ugnen tills osten fått en fin färg. servera med en god sallad.
 
Räkfyllning
3dl grädde
1/2dl vitt vin
½msk fiskfond (el. efter smak)
4msk hackad färsk dill (el. efter smak)
150g skalade räkor
s/p
 
Sjud grädde, vitt vin och fiskfond på låg värme under omrörning tills du får en bra konsistens, ta bort från värmen och tillsätt räkor och dill, smaka av med salt och peppar.
 
Lägg fyllningen på varje lagg och vik ihop och lägg dem sedan på ett ugnssäkert fat, strö över riven prästost och gratinera i ugnen tills osten fått en fin färg. servera med en god sallad.