Chicken Tikka Masala

 
En välkänd Indisk maträtt som är snabblagad, smakrik och saftig, en kycklinggryta med djupa och härliga smaker. Vi gör kryddblandningarna själv men det måste man inte, det finns färdigt att köpa om man vill.
 
Egenblandad Garam masala
2 msk malen spiskummin
2 msk malen koriander
2 msk malen gurkmeja
2 msk malen ingefära
2 msk malen kanel
2 msk malen kardemumma
1 krm malen kryddnejlika
1 msk riven muskot
1 st mortlad stjärnanis
 
Blanda i en burk och förvara torrt.
 
Tillagning av sås & kyckling
 
Marinaden,
4 st kycklingbröst
2,5 dl matlagningsyoghurt
2 msk limejuice
2 msk garam masala
 
Såsen
1 msk färsk riven ingefära
1 tsk salt
4 tsk garam masala
2 st hackade vitlöksklyftor
1 st skivad stor rödlök
1 st tumme riven ingefära
120 g smält smör
1 st hackad röd chili
2 st stora mogna tomater
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpure
2,5 dl grädde
1 kruka skuren koriander
1,5 dl gula russin
 
Marinaden: Blanda alla ingredienser i marinaden i en påse och blanda runt. Skär kycklingen i 3cm kuber och lägg ner i påsen. Låt ligga i kyl i minst 2 tim eller över natten.
Ta upp kycklingen ur marinaden och stek i en gryta tills den nästan är helt klar. Ta upp kycklingen och lägg på en tallrik.
Såsen: Lägg lök, vitlök chilin och ingefära i en mixer och mixa slät. Smält smör och lägg i lökröran i smöret.  Låt koka i 10 min under konstant omrörning på medelvärme. 
Lägg i garam masala, tomatpure, tomater och krossade tomater och rör runt. Låt puttra på svag värme i 15 min tills tomaterna kokat sönder. Lägg i kycklingen och låt puttra ytterliggare 15 min.
Häll på grädden och den färska skurna koriandern, låt sjuda på svag värme i 5 min eller till såsen blivigt krämig. 
Stek de gula russinen med lite olja i ett stekjärn på medelvärme tills dom poppar och får lite färg, blanda ner russinen i den färdiga grytan, servera genast med kokt osaltat Basmatiris och naanbröd.
 
Naanbröd
7½dl mjöl
2dl mjölk
1st ägg
1dl yoghurt
2msk matolja
1tsk salt
½tsk bakpulver
2tsk torrjäst
 
Värm mjölken till 37 grader. Blanda kryddor, jäst, ägg och mjöl. Tillsätt sedan yoghurt och den varma mjölken. 
Jäs degen under duk i minst 2 timmar. Forma till stora, platta kakor (droppformade) och jäs ytterligare i cirka 20 minuter. Grilla brödet 1½ minut på båda sidorna.
 

Äggaboden i Levar

 
Ett mysigt och lantligt koncept på en hönsgård i Levar där man själv tar sina ägg i en obemannad bod och swishar pengarna till säljarna. Det gillas skarpt :))
 

Skaldjursafton på Skärskatan

 
 
 
Igår så var det ett fantastiskt väder så när som på blåsten, men det gjorde egentligen ingenting att det blåste då vindarna var varma. Vi gjorde oss en skaldjursplateau här hemma med rökta räkor, vanliga räkor, musslor, havskräftor och ostron, helt ljuvligt gott !