- july 2017

Lasagne på Lasagnens dag

 
Idag den 29 juli så är det Internationella Lasagnedagen så självklart bjuder vi på ett recept på denna goding. 
 
Mornaysås
5dl vispgrädde
3dl riven Emmentalerost
2 rasp på rivjärnet med muskotnöt
1krm salt
2 drag på vitpepparkvarnen

Koka ner grädden till ¾ delar. Tillsätt osten, salt och peppar. Låt sjuda tills osten smält.
 
Köttfärssåsen
400g nötfärs
1st finhackad solovitlök
1st finhackad mellanstor gullök
2msk oregano
2st rivna morötter
Olivolja och smör till stekning

Tomatsåsen
1Burk hela tomater
1 finhackad rödlök
1 finhackad vitlöksklyfta
2 nypor grovmalen svartpeppar
1 msk olivolja
1msk oregano

Börja med att göra tomatsåsen. 
Stek lök och vitlök i oljan och slå sen på tomaterna och kryddorna och låt puttra i 10min.
Smält smöret i en stekpanna, tillsättoljan. Bryn köttfärsen några minuter. Tillsätt övriga ingredienser och låt det steka i några minuter. Tillsätt tomatsåsen och låt sjuda i 10 minuter. 

Börja med att lägga lite mornaysås i botten, täck med lasagneplattor. Lägg på köttfärssåsen och sedan mornaysåsen sedan ett nytt lager med lasagne plattor. Köttfärssås, mornaysås. Sista lagret ska det vara lasagneplattor, mornaysås och riven mozzarellaost och permermesanost. Gratinera i ugnen på 175 grader tills osten fått fin färg.
 
Drizzla citronolivolja över vid servering och ät med en sallad.
 
 

Pasta med kyckling och citrondijonsås

 
Pasta med kyckling och citronsås är verkligen en favorit här hemma, just till den här rätten hade jag lite grönsaker i kylen som jag behövde göra av med men vanligtvis så har jag bara pasta, sås och kyckling, det är allra godast så !
 
Citrondijonsås
5dl vispgrädde
½st finhackad gullök
Saften & zesten från 1st ekologisk citron
10g + 100g smör
1tsk Dijonsenap
s/p
 
Reducera ner grädden till hälften.
Smält smöret (10g) i en panna, fräs löken på medelvärme. Lägg i citronskalet och saften låt fräsa några minuter, det får inte ta färg. Slå på grädden och lägg i senapen och låt det hela småputtra i 15 minuter, montera ner det resterande smöret och smaka av med salt och peppar.
 

Chicken Tikka Masala

 
En välkänd Indisk maträtt som är snabblagad, smakrik och saftig, en kycklinggryta med djupa och härliga smaker. Vi gör kryddblandningarna själv men det måste man inte, det finns färdigt att köpa om man vill.
 
Egenblandad Garam masala
2 msk malen spiskummin
2 msk malen koriander
2 msk malen gurkmeja
2 msk malen ingefära
2 msk malen kanel
2 msk malen kardemumma
1 krm malen kryddnejlika
1 msk riven muskot
1 st mortlad stjärnanis
 
Blanda i en burk och förvara torrt.
 
Tillagning av sås & kyckling
 
Marinaden,
4 st kycklingbröst
2,5 dl matlagningsyoghurt
2 msk limejuice
2 msk garam masala
 
Såsen
1 msk färsk riven ingefära
1 tsk salt
4 tsk garam masala
2 st hackade vitlöksklyftor
1 st skivad stor rödlök
1 st tumme riven ingefära
120 g smält smör
1 st hackad röd chili
2 st stora mogna tomater
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpure
2,5 dl grädde
1 kruka skuren koriander
1,5 dl gula russin
 
Marinaden: Blanda alla ingredienser i marinaden i en påse och blanda runt. Skär kycklingen i 3cm kuber och lägg ner i påsen. Låt ligga i kyl i minst 2 tim eller över natten.
Ta upp kycklingen ur marinaden och stek i en gryta tills den nästan är helt klar. Ta upp kycklingen och lägg på en tallrik.
Såsen: Lägg lök, vitlök chilin och ingefära i en mixer och mixa slät. Smält smör och lägg i lökröran i smöret.  Låt koka i 10 min under konstant omrörning på medelvärme. 
Lägg i garam masala, tomatpure, tomater och krossade tomater och rör runt. Låt puttra på svag värme i 15 min tills tomaterna kokat sönder. Lägg i kycklingen och låt puttra ytterliggare 15 min.
Häll på grädden och den färska skurna koriandern, låt sjuda på svag värme i 5 min eller till såsen blivigt krämig. 
Stek de gula russinen med lite olja i ett stekjärn på medelvärme tills dom poppar och får lite färg, blanda ner russinen i den färdiga grytan, servera genast med kokt osaltat Basmatiris och naanbröd.
 
Naanbröd
7½dl mjöl
2dl mjölk
1st ägg
1dl yoghurt
2msk matolja
1tsk salt
½tsk bakpulver
2tsk torrjäst
 
Värm mjölken till 37 grader. Blanda kryddor, jäst, ägg och mjöl. Tillsätt sedan yoghurt och den varma mjölken. 
Jäs degen under duk i minst 2 timmar. Forma till stora, platta kakor (droppformade) och jäs ytterligare i cirka 20 minuter. Grilla brödet 1½ minut på båda sidorna.