Benfria kotletter i spenat-& vitlökssås

 
Här kommer ett recept på en krämig vitlökig och lite het sås till fläskkött, vi valde att servera med ugnsrostad potatis  med örter och vitlök men  man kan även servera till ex.vis pasta, blomkålsris, helstekt blomkål/selleri i ugn eller zuccini-spagetti, det finns många sätt att servera den till då det passar till det mesta, bara välj själva!
 
3-4st benfria kotletter
1tsk paprikapulver
2tsk olivolja
2msk smör
6st vitlöksklyftor finhackade
1st liten gul lök finhackad
1dl kycklingbuljong
3dl grädde
1dl helmjölk
1L baby spenat
1tsk Italian seasoning (recept nedan)
1tsk chiliflakes
½dl riven parmesan
skuren färsk persilja
s/p
 
Rubba kotletterna med salt, peppar och paprikapulver på båda sidorna.
Hetta upp en stekpanna till medelhög temp och stek kotletterna i olivoljan 3-5min. per sida beroende på tjockleken, ta bort från pannan och lägg åt sidan.
I samma panna med fettet kvar, tillsätt smöret och fräs lök, vitlök, chiliflakes och Italian seasoning tills löken blir genomskinlig, slå på buljongen och låt sjuda ett par minuter.
Häll i grädden och mjölken och låt koka upp, sänk värmen tills det bara småsjuder.
Lägg i spenaten och rör om tills den vissnat, häll på parmesanen och låt smälta, lägg i kotletterna och låt köttet bli genomvarmt genom att ösa såsen över dom.
Sprinkla in persiljan och servera genast.
 
Italian Seasoning
3msk torkad persilja
3msk torkad basilika
2 1/2msk torkad oregano
1tsk torkad timjan
1tsk vitlökspulver
1tsk lökpulver
1tsk torkad rosmarin
1/2tsk chiliflakes
1/4tsk svartpeppar
 
Blanda allt och lägg på burk med tättslutande lock, förvara i rumstemp.
 

Shao mai

 
En stor favorit här hos oss från det Kinesiska köket är Dumplings och den här versionen till skillnad från tidigare Dumplings som vi har gjort innehåller sticky rice eller glutinous rice, ett rundkornigt ris som finns att köpa på välsorterade orientaliska butiker.
 
3.5dl glutinous ris (sticky rice)
 
Blötlägg riset i 24 timmar, sila bort vattnet och tvätta riset försiktigt med nytt fräsht vatten 3 gånger, lägg i en djuptalrik, ånga i en bambukorg i 15 minuter. Låt svalna.

250g fläskfärs
 
Marinad
1krm salt
1tsk finhackad ingefära
1msk ljus soyasås
2tsk maizena
 
Blanda allt med fläskfärsen tills vätskan absorberats och låt marinera 30 minuter.
 
Fyllning
10st torkade shiitake +2dl vatten 
1dl fintärnad morot
3msk olja
1krm salt
1msk mörk soyasås 
1tsk socker
1dl vätska från de blötlagda shiitakesvamparna 
1dl vatten
 
Koka upp 2dl vatten, häll över svampen och låt dra i 10 minuter. Lyft upp svamparna men behåll vätskan. Ta bort foten från svamparna och skär i små fina tärningar.
 
Hetta up woken med olja, lägg iden marinerade färsen och stek tills det får en fin färg. Tillsätt morot, svamp, stek tills moroten blir mjuk på lågvärme. Tillsätt salt, mörk soyasås, 1dl spad från svampen och vattnet, fräs till vätskan absoberats, blanda färsen med riset och låt svalna.
 
ca:48st dumplingsblad
 
Fyll dumplingsbladen med fyllningen, forma till en öppen säck, ånga i bambukorgar i 20 minuter.
 
Dip
1dl ljus soya
1dl risvinäger
1-2msk honung (smakas fram till fin balans på syra & sötma)
1msk riven ingefära
½tsk sesamolja
1tsk chiliflakes
1st finhackad vårlök
1msk svart vinäger
½ finhackad färsk chili
1-2tsk sriracha (smaka fram en styrka som passar)
 
Blanda och låt dra 30min. innan servering.
 
Servera med dippen och sprinkla över skuren vårlök.
 
 
 

Sweet`n sour pork

 
Här kommer ett perfekt recept på friterat fläskkött i sötsur sås, servera med ett osaltat Basmatiris av god kvalité. 
 
Köttet
400g benfri kotlett
1tsk vitpeppar
2tsk salt
2msk kinesiskt risvin 
1tsk socker
1msk riven ingefära
1tsk bikarbonat
 
Strimla köttet i 1cm tjocka skivor, Blanda allt i en skål och låt marinera minst 10 minuter.
 
Tempura
100g vetemjöl
100g maizena
1tsk bakpulver
2dl vatten
 
Vispa alla ingredienserna väl i en skål och låt stå i minst tio minuter
 
Lägg köttet i smeten och blanda väl. Hetta upp olja i en wokpanna till 180°. 
Lägg i köttremsorna en och en och fyll inte för mycket åt gången, fritera hellre i 2-3 omgångar, ta upp allt och värm upp oljan igen till 180°, vänd ner allt köttet i oljan en gång till och fritera 1-2 minuter.
Ta upp med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
 
Såsen
5msk ketchup
1msk olja
5msk socker
2msk färspressad citronjuice eller risvinäger
1tsk salt
1msk finhackad vårlök
1msk finhackad ingefära
2.5dl vatten
1msk maizena + 2msk vatten till redning
 
Koka upp 2.dl vatten, lägg i ingefäran, vårlöken, ta bort från plattan och låt stå 10 minuter. Blanda  maizenan och vattnet. Hetta upp en kastrull och fräs socker och ketchup i oljan på låg värme tills det blir stora bubblor. häll i ingefära- och vårlöksvattnet, rör om. Tillsätt citronsaften, salt och maizenaredningen, låt få ett uppkok under omrörningen.