Köttsoppa

 
Vi gör nog köttsoppa på samma sätt som alla andra, en klassisk Husmansrätt som man inte ska peta i för mycket tycker vi, den är helt perfekt som den är med det gamla sättet att tillaga den på.
 
Köttsoppa
600g högrev eller fransyska skuret i större kuber
8st potatisar fyrdelade
3st skalade slantade morötter
2st skalad tärnad palsternacka
2dl tärnad rotselleri
2st stänger slantad stjälkselleri
2dl strimlad purjolök
1st stor gul lök i bitar
6st kryddpepparkorn
2st lagerblad
3msk koncentrerad kalvfond
Salt
Vatten
 
Lägg det tärnade köttet i en gryta och slå på vatten så det blir ca 5cm över köttets mängd. Koka upp och skumma av, lägg i kryddorna och förkoka köttet 30 minuter.
Lägg i resten av ingredienserna och låt koka på medelvärme tills köttet är mört och grönsakerna är mjuka. Smaka av med salt och peppar.
 
 

Benfria kotletter i spenat-& vitlökssås

 
Här kommer ett recept på en krämig vitlökig och lite het sås till fläskkött, vi valde att servera med ugnsrostad potatis  med örter och vitlök men  man kan även servera till ex.vis pasta, blomkålsris, helstekt blomkål/selleri i ugn eller zuccini-spagetti, det finns många sätt att servera den till då det passar till det mesta, bara välj själva!
 
3-4st benfria kotletter
1tsk paprikapulver
2tsk olivolja
2msk smör
6st vitlöksklyftor finhackade
1st liten gul lök finhackad
1dl kycklingbuljong
3dl grädde
1dl helmjölk
1L baby spenat
1tsk Italian seasoning (recept nedan)
1tsk chiliflakes
½dl riven parmesan
skuren färsk persilja
s/p
 
Rubba kotletterna med salt, peppar och paprikapulver på båda sidorna.
Hetta upp en stekpanna till medelhög temp och stek kotletterna i olivoljan 3-5min. per sida beroende på tjockleken, ta bort från pannan och lägg åt sidan.
I samma panna med fettet kvar, tillsätt smöret och fräs lök, vitlök, chiliflakes och Italian seasoning tills löken blir genomskinlig, slå på buljongen och låt sjuda ett par minuter.
Häll i grädden och mjölken och låt koka upp, sänk värmen tills det bara småsjuder.
Lägg i spenaten och rör om tills den vissnat, häll på parmesanen och låt smälta, lägg i kotletterna och låt köttet bli genomvarmt genom att ösa såsen över dom.
Sprinkla in persiljan och servera genast.
 
Italian Seasoning
3msk torkad persilja
3msk torkad basilika
2 1/2msk torkad oregano
1tsk torkad timjan
1tsk vitlökspulver
1tsk lökpulver
1tsk torkad rosmarin
1/2tsk chiliflakes
1/4tsk svartpeppar
 
Blanda allt och lägg på burk med tättslutande lock, förvara i rumstemp.
 

Shao mai

 
En stor favorit här hos oss från det Kinesiska köket är Dumplings och den här versionen till skillnad från tidigare Dumplings som vi har gjort innehåller sticky rice eller glutinous rice, ett rundkornigt ris som finns att köpa på välsorterade orientaliska butiker.
 
3.5dl glutinous ris (sticky rice)
 
Blötlägg riset i 24 timmar, sila bort vattnet och tvätta riset försiktigt med nytt fräsht vatten 3 gånger, lägg i en djuptalrik, ånga i en bambukorg i 15 minuter. Låt svalna.

250g fläskfärs
 
Marinad
1krm salt
1tsk finhackad ingefära
1msk ljus soyasås
2tsk maizena
 
Blanda allt med fläskfärsen tills vätskan absorberats och låt marinera 30 minuter.
 
Fyllning
10st torkade shiitake +2dl vatten 
1dl fintärnad morot
3msk olja
1krm salt
1msk mörk soyasås 
1tsk socker
1dl vätska från de blötlagda shiitakesvamparna 
1dl vatten
 
Koka upp 2dl vatten, häll över svampen och låt dra i 10 minuter. Lyft upp svamparna men behåll vätskan. Ta bort foten från svamparna och skär i små fina tärningar.
 
Hetta up woken med olja, lägg iden marinerade färsen och stek tills det får en fin färg. Tillsätt morot, svamp, stek tills moroten blir mjuk på lågvärme. Tillsätt salt, mörk soyasås, 1dl spad från svampen och vattnet, fräs till vätskan absoberats, blanda färsen med riset och låt svalna.
 
ca:48st dumplingsblad
 
Fyll dumplingsbladen med fyllningen, forma till en öppen säck, ånga i bambukorgar i 20 minuter.
 
Dip
1dl ljus soya
1dl risvinäger
1-2msk honung (smakas fram till fin balans på syra & sötma)
1msk riven ingefära
½tsk sesamolja
1tsk chiliflakes
1st finhackad vårlök
1msk svart vinäger
½ finhackad färsk chili
1-2tsk sriracha (smaka fram en styrka som passar)
 
Blanda och låt dra 30min. innan servering.
 
Servera med dippen och sprinkla över skuren vårlök.