- may 2016

Cannelinifylld Portobello med Karl-Johansvampsmör

 
 
 
 
 
Det här är en rätt som man kan äta bara som den är utan tillbehör, man kan även skippa prosciutton så blir den helt vegetarisk, vi valde dock att grilla en köttbit till men det skulle oxå gå bra ihop med fisk.
Framför allt så var det vansinnigt gott !
 
4 stora Portobello 
2msk olivolja
2msk balsamicovinäger
Salt & svartpeppar
 
Börja med att pensla hattsidan på svampen med en blandning på olivolja & balsamicovinäger, salt och peppar.
Spara hälften av blandningen.
Baka av svampen på 225 grader i 8 minuter.
Ta ut ur ugn och vänd på svampen, pensla resterande på undersidan av hatten.
 
1 burk cannelinibönor
2 klyftor vitlök finhackat
½ dl finhackd schalottenlök
1tsk finhackad färsk rosmarin
2msk hackad persilja
4 skivor skuren prosciutto
2 nävar babyspenat
Salt & svartpeppar
2dl riven parmesan
 
Stek allt utom parmesan  på lite lägre värme i en stekpanna, var försiktig när du blandar runt så inte bönorna blir mos.
 
Fyll bönblandnigen i den penslade Portobellon, fördela jämt och strö över parmesanosten.
Gratinera i ugn på 200 grader i 10 minuter.
 
Aromsmör på Karl-Johansvamp
20g Torkad Karl-Johan (blötlagt och finhackad)
150g smör
s/p
½tsk Italiensk salladskrydda
4-5 droppar sriracha (stark asiatisk sås)
2msk schalottenlök
 
Stek Karl-Johan och lök i en klick smör.
Låt svalna, blanda med smöret och övriga ingredienser.
 

Meatless Monday med Falafel och mild tzatziki

 
 
 
 
Mat från Mellanöstern är både gott och roligt att göra emellanåt, Falafel kan man äta i ett pitabröd med sallad och någon god sås som man gillar, typ vitlökssås eller någon starkare röd sås eller som här med tzatztiki.
Även Hummus används flitigt till Falafel men själv tycker jag det blir lite kaka på kaka då Falafel i huvudsak är gjort på kikärtor.
 
Falafel
1brk kikärtor
1st gul lök
1dl färsk persilja
4st vitlöksklyftor
2tsk fiberhusk
1st ägg
1tsk spiskummin
½tsk mald koriander
1tsk salt
Saften från en ½ lime
2krm svartpeppar
1krm kardemumma
 
Lägg kikärtorna i en skål, häll på kokande vatten och låt dra i 15 minuter. Häll av vattnet och låt ärtorna rinna av ordentligt. Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa slät. Forma bollar med händerna och fritera i olja tills de får en fin färg.
 
Mild tzatziki
2dl fet yoghurt
½st riven avrunnen gurka
3msk finhackad persilja
2tsk vitvinsvinäger
1st riven vitlöksklyfta
Salt och grovmalen svartpeppar efter smak
 
Blanda alla ingredienserna och låt stå och mogna 30 minuter.
 
Grönsallad med chilivinegrette
 
Vinegrette
1 st normalstor pressad apelsin
½ pressad lime
1 msk äppelcidervinäger
2 msk olja
1 msk olivolja
1 tsk italiensk salladsdressingskrydda
1/3 tsk salt
2 drag med svartpepparkvarnen
1 msk finhackad färsk chili
 
Gör en vanlig grönsallad med salladsblad, gurka och tomat, blanda vinegretten och häll över.
 

Hummus Tahini

 
Mera grilltillbehör !
Hummus hör nog till det godaste jag vet, passar väldigt bra till grillat kött men godast är nog bara att dippa lite bröd med olivolja.
 
Hummus
1st vitlöksklyfta
1st brk kikärtor
½st röd chili
½tsk spiskummin
1msk pressad citronsaft
3msk olivolja
1msk tahini
Salt och peppar
 
Finhacka vitlöksklyfta. Lägg den med kikärter, chilifrukt, spiskummin, pressad citronjuice, olivolja och tahini i en matberedare.
Mixa till en jämn smet. Smaksätt med salt och peppar. Förvara kallt till servering.