- november 2017

Potatis & Purjolöksgalette

En toppengod vegetarisk Galette med pistagenötter, purjolök och potatis, serveras med en vit sås med smak av citron och en fräsch enkel sallad till. 
 
 
 
 Degen 
1dl pistagenötter
6dl vetemjöl
1tsk salt
1tsk socker
2,5dl kylskåpskallt smör
1,2dl iskallt vatten
 
Mixa nötterna grovt i en matberedare med knivar, tillsätt mjöl, salt och socker, kör på puls tills det blandats ordentligt. Tillsätt smöret i små kuber medans beredaren är igång (halvfart) Tillsätt vattnet och kör på högsta.
Ta ut degen och knåda snabbt ihop den, gör en platt kaka och linda in i plast för att vila 30min. i kylskåpet.
 
Fyllning 1
1st stor skivad purjolök
1-2msk olivolja
s/p
 
Stek löken i oljan med lite salt & peppar tills den blir mjuk utan att ta färg. Lägg i en skål och ställ åt sidan.
 
Fyllning 2 
140g philadelphiaost naturell
5msk grädde
2st finhackade vitlöksklyftor
s/p
 
Blanda allt i en skål, smaka av med salt & peppar och ställ åt sidan.
 
Topping
4 stora potatisar i tunna skivor
4msk hackad färsk dill
mjöl för topping
1 ägg till pensling
krossad rosépeppar och dillvippor till garnering.
 
Ta ut degen ur kylen och dela i fyra lika stora delar, knåda lätt och kavla sedan ut varje del till en rund "pizzabotten" Lyft över på bakplåtspapper. Dela upp ut färskostblandningen på varje botten, varva sedan i två steg med purjo först, sen dill och ett varv potatis, upprepa.
Strö över lite mjöl och drizzla olivolja på toppen, vik in kanterna och pensla med uppvispat ägg.
Överför till en ugnsplåt.
 
Låt gå i ugn på 200 grader i 30-40 min. tills potatisen är mjuk och den har fått fin färg.
 
Strö över krossad Rosépeppar och färska dillvippor innan servering.
 
 
Dressing/sås till Galetten
1dl hemgjord majonäs
1dl creme fraiche
1msk citronolivolja
½ pressad färsk citron
5 droppar tabasco
1msk honung
s/p
 
Vispa ihop i en skål, smaka av med salt och svartpeppar.
 
Servera med en enkel sallad på ruccola, körsbärstomater och gurka. 
 
 

FoodSavers matförvaring

 
 
 
 
Vi fick möjligheten att prova en FoodSaver och vi verkligen älskar denna vakuummaskin. FoodSaver gör det möjligt att spara pengar till hushållet genom att du kan köpa storpack som ofta är billigare och packa om till mindre förpackningar, vakummförpackat förlänger hållbarheten på den färska råvaran och minskar risken för frystorkning i frysen och då slipper man slänga en massa råvaror som faktiskt är pengar som åker direkt i soptunnan (och du/ni blir en miljöhjälte genom att man hjälper till att minska på de otroliga sopberg av matavfall). 
FoodSaver är också väldigt praktisk om man vill göra storkok eller om man får mat över som det faktiskt ofta blir, då är det praktiskt att vakuumförpacka i antingen påsar eller i Fresh Vakuumbehållare.
En annan fördel är att man kan vakummförpacka kött, fisk, grönsaker m.m för att sedan tillaga enligt sous videteknik precis som jag gör dagligen i mitt jobb, det gör råvaran saftigare, mörare med mindre viktminskning som leder till bättre ekonomi samt att det blir mer smaker och näringsämne kvar i råvaran.
Vi lånade en sous vide/cirkulater på från mitt jobb på Levar hotell för att testa så påsarna höll för sous videteknink och det funkade perfekt. Jag vakuumförpackade morötter med smör, färsk timjan och salt som jag sen körde med cirkulatorn på 85 grader i 45minuter och det blev otroligt gott. Torskfilé som jag rimmat körde jag i 50 grader 30 minuter, resultatet blev nästan ingen viktminskning och perfekt konsistens.
 
 
 

Julmarknad på Olofsfors bruk

 
I helgen var det Julmarknad på Olofsfors Bruk, en marknad som till större delen består av genuint hantverk och faktiskt den trevligaste marknaden som vi har besökt någonsin, väldigt gammeldags och Juligt, lite sådär som i Astrid Lindgrens sagor om Kajsa Kavat och Pippi Långstrump :)