Beef and Broccoli stir fry

 
En väldigt snabb och enkel Aisatisk rätt. 
 
Beef and Broccoli stir fry
 
Marinaden
400g strimlad biff/lövbiff
2msk risvinäger
2msk kinesisk soya
1msk honung
1msk riven färsk ingefära
1tsk chiliflakes
1tsk spiskummin
 
Blanda allt i en skål, vänd ner köttet och låt marinera 30 minuter i kylen.
 
Broccoli stir fry
1st stor brocolibukett delad i mindre bitar
2msk soya
½dl vatten
1msk maizena
1tsk socker
2tsk jordnötsolja
1st finskivad salladslök
3st finhackade vitlöksklyftor
1msk finhackad ingefära
1tsk chiliflakes
1tsk sesamolja
 
Blanda maizena, soya och vatten i en skål och ställ åt sidan. Hetta upp en wok eller stekpanna med jordnötsolja och sesamolja på hög värme till det nästan börjar ryka, lägg i köttet och fräs hastigt 1 minut, lägg det stekta köttet i en skål och ställ åt sidan. I samma panna så stek hastigt ingefära, vitlök, chili i en minut. Tillsätt broccoli och fräs ytterligare 1 minut under omrörning. Tillsätt köttet och rör runt, häll på maizenablandningen, låt koka upp och lägg i salladslöken sist, rör runt och låt puttra 1 minut. Lägg upp på ett fat öch strö över strimlad salladslök.
Servera med Basmatisris.
 

Pocherad torsk med Hollandaisesås

 
En väldigt klassisk och enkel rätt att göra men som är otroligt god och räds icket över att slå en egen Hollandaise för det är så värt i slutändan !
 
Receptet är för 2 personer
 
Pocherad torsk
400g torskfilé
½l vatten
½dl vitt vin
1msk finhackad gul lök
5st kryddpepparkorn
1st lagerblad
15g salt
 
Lägg torskfiléerna i en form. Koka upp vatten, vin, lök, kryddpeppar, lagerblad och salt. Slå lagen över torsken och täck med plastfilm. 
 

Hollandaisesåsen
150 g smör
2äggulor
1tsk pressad citronsaft
2-3msk vatten
Salt
Malen vitpeppar

Smält smöret på svag värme utan att det bryns.
Blanda äggulor, citron och vatten i en kastrull, ej av aluminium. Sätt kastrullen i vattenbad strax under kokpunkten. Vispa snabbt tills blandningen tjocknar.
Tillsätt det varma, smälta smöret lite åt gången, under kraftig vispning. Var noga med att bottensatsen (äggviteämnerna & salter) på smöret ej kommer med. Smaksätt med salt och peppar.

Servera med kokt potatis, morötter, citron och romanesco.

 
Taggar: mat;

Kolasnittar

 
Kolasnittar är knapriga kakor med kola och vaniljsmak som är superenkla och snabba att slänga ihop.
 
 
200 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
ca 5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk ljus sirap
 

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt sirapen till smörblandningen, blanda ihop allt och arbeta snabbt ihop till en deg. Dela degen i 6 delar och rulla till längder. Lägg dom 3 och 3 på en plåt med bakplåtspapper. Platta till längderna något.

Grädda i ugnen i 10–12 min.

Skär längderna i sneda bitar medan de fortfarande är varma. Låt kakorna kallna på plåten.