Skånsk LCHF "Äggakaga" !





Låg i soffan och läste Lantliv Mat&Vin och såg ett inslag av skånska smaker, då såg jag Äggakaga som jag inte ätit på så många år. Funderade på hur jag skulle göra det LCHF anpassat, ganska enkelt, byt ut vetemjöl mot mandelmjöl och sockret mot sötrix. Det blev så otroligt gott, jag nästan grät av lycka hur gott det var :). Här kommer receptet på LCHF äggakaga med stekt bogfläsk.

4 Portioner

Äggakaga med fläsk och rårörda lingon
6st ägg
1½dl mandelmjöl
½tsk salt
½msk sötrix
5dl ekologiskt standard mjölk
Smör att steka med
600g färskt bogfläskt
2dl tinade lingon
sötrix flor efter smak

Rör ihop ägg, mandelmjöl, salt och sötrix för hand till en tjock smet. tillsätt mjölken lite i taget och rör ihop till en klumpfri smet. Låt stå ca 10 minuter innan gräddning.

Salta och peppra bogfläsket och stek det knaprigt i smör i en stekpanna. Låt det rinna av på ett hushållspapper och håll varmt. Blanda lingonen med sötrix flor efter önskad sötma. Sila av stekfettet ner i en ca 24cm gjutgärnspanna, tillsätt en rejäl klick smör och låt det bli gyllnebrunt. Häll i smeten och grädda på medelhög värme. Se bara till att det inte blir för varmt. Rör med en trägaffel i botten så det inte fastnar och lyft med en stekspade på kanterna så det blir en ganska rak kant på äggakagan. När kakan börjad stanna så vänd över den på ett fat. Tillsätt mer smör i panna och låt det bli gyllne. Låt äggakagan glida ner i pannan och grädda tills den fått fin färg.

Servera med det stekta fläsket och de rårörda lingonen.

Mer skånskt än så här kan det inte bli.









Så här ser det ut hos oss idag !

På andra bloggar ser man snödroppar som har kommit i blom i södra delarna av Sverige men dom får vi nog vänta ett bra tag på här uppe för så här ser det ut hos oss idag :o)





Det var förvisso +5 grader idag och snödropp från taken så hopp finns även här om en vår men vi får nog vänta ett tag på den.



Ha en fin vecka och välkommen alla nya besökare !




Citron & vitlöksgrillad kyckling.











Igår gjorde vi en citron & vitlöksgrillad kyckling med rostad paprikasås. Den blev otroligt smakrik och saftig.
När man stoppar in en citron i kycklingen och värmen stiger så förångas citronen och smaken går ut i köttet och sätter en härlig karaktär av citron.

Citron & vitlöksgrillad kyckling

1st hel färsk kyckling
1st tvättad citron
1st skivad gullök
1st finskivad solovitlök
Santa marias chicken & steak krydda
Salt.
Smör
Morötter

Börja att skiva citronen som en Hasselbackspotatis, alltså inte helt igenom. Lägg en skiva lök och vitlök i varje skiva. Gnid in kycklingen med salt på insidan och stoppa in citronen i den. Det överbliva vitlöksskivorna stoppa du under kycklingskinnet genom att sticka ett litet hål med knivspetsen. Gnid in skinet  med salt och Santa marias chicken & steak krydda. Lägg över kycklingen i en ugnsäker form. Grilla i ugnen på 175 grader med lök och morotsstavar i ca 45 minuter eller tills den får en temperatur vid insidan av låret på 85 grader.

Rostad paprikasås
3st paprikor av olika färger
5dl vispgrädde
3msk kycklingfond
½st finhackad gullök
Salt
Grovmalen svart peppar
Smör att steka med

Börja med att grilla paprikorna i ugnen på 225 grader tills skalet blir mörkt. Ta ut parikorna och linda in dem i plastfolie och låt vila i 20 minuter, då blir det lättare att skala. Skala parikorna och dela dem på mitten, ta ut fröhuset och skär dem i mindre bitar. Smält smöret i en panna och låt löken fräsa nån minut i det. Tillsätt den rostade paprikan och låt det fräsa i 5 minuter. Slå på grädden, fonden och låt den reducera 3/4 delar. Mixa den slät med en mixerstav och smaka av med salt, peppar och eventuellt en smörklick om så önskas för att få en lite rundare smak.

Till detta serverade vi kokta grönsaker.