- october 2015

Halstrad Torskrygg med gräddbrässerad fänkål

Vi äter mycket fisk, det är både gott och nyttigt, nu har det dessutom kommit så mycket ny forskning på kött och fläsk där man kan se ett tydligt samband mellan tarmcancer och köttprodukter, det gällde väl mest processat kött men jag har bara läst rubriker och den feta undertexten, det börjar bli så mycket nu om allt man inte ska äta så snart kan man inte äta nåt alls !
Men fisk är gott :)
 
 
Halstrad torskrygg
4x160g torskrygg
Salt 
 
Salta torskryggen, hetta upp en gjutgjärnspanna och halstra skinnet tills det får en sotad färg. Baka av i ugnen på 125 grader till en kärntemp på 54 grader.
 
Gräddbrässerad fänkål
1st finstrimlad fänkål
2msk smör
3dl vispgrädde
Salt
Svartpeppar
 
Fräs fänkålen sakta mjuk i smöret, Slå på grädde och låt brässera tills den får en lagom tjock konsistens. Smaka av med salt och peppar.
 
Hollandaisesås
150 g smör
2 äggulor
1 tsk pressad citronsaft
½ påse saffran
2-3 msk vatten
salt
malen vitpeppar

Smält smöret på svag värme utan att det bryns. Blanda äggulor, saffran, citron och vatten i en kastrull, ej av aluminium. Sätt kastrullen i vattenbad strax under kokpunkten. Vispa snabbt tills blandningen tjocknar. Tillsätt det varma, smälta smöret lite åt gången, under kraftig vispning. Var noga med att bottensatsen på smöret ej kommer med. Smaksätt med salt och peppar.

Servera med valfri potatis.

Hjortfilé med mandelpotatispuré

 
Lyxig och grymt god maträtt som är väldigt enkel att tillaga, man måste inte alltid krångla till det !
 
 
Receptet är för 4 personer
 
Hjortfilé
4X160g hjortfilé
Salt
Svartpeppar
Smör + olja att steka med
 
Krydda filéerna runt om med salt och peppar. Bryn filéerna runt om och sätt in i ugnen på 180 grader, stek tills kärntemperaturen är mellan 54-56 grader. Låt vila några minuter, skär upp och servera.
 
Mandelpotatispuré
800g mandelpotatis
50g smör
2½dl mjölk
Salt
Vitpeppar
Svart tryffelolja tillsätts efter smak
2msk hackad färsk persilja
 
Skala och koka mandelpotatisen tills den börjar falla isär. Häll bort vattnet och låt den ånga av ordentligt. Koka upp mjölken och smöret i en kastrull. Häll över mjölkblandningen i potatisen. Vispa med en balongvisp tills den blir slät. Smaka av med salt, peppar, tryffelolja och vänd ner persiljan.
 
Rödvinssås
4dl rödvin av kraftigare sort
4dl vatten
20g bacon
1msk färsk rosmarin
3msk oxfond med rödving (bong)
30g fintärnad morot
3msk fintärnad schalottenlök
1msk olja
50g smör
s/p

Fräs bacon, lök, morot och rosmarin i olja i en panna. Slå på vatten, vin och fond låt reducera till hälften. Sila av såsen till en ny kastrull. Montera ner smöret och smaka av med salt och peppar.
 

Torsk med Afrikansk chermoulapesto

 
Väldigt god och smakrik fiskrätt med en aning styrka från chilin, peston går att använda även till fågel och ljust kött.
 
Recept för två pers.
 
2x180g torskrygg
 
Chermoula
 
1 chili finhackad
1 vitlök riven el finhackad
1 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
½ tsk chiliflakes
1 tsk honung
1 msk sherryvinäger
½ dl olivolja
1 msk blandade örter
s/p
 
Blanda allting i en skål och rör om, låt vila 10 minuter.
 
Lägg på hälften av chermoulan på torsken i en ugnssäker form.
Använd en ask med cocktailtomater och lägg runt fisken, pensla tomaterna med lite av chermoulan.
Baka i ugn på 175 grader tills fisken får en kärntemperatur på 56 grader.
 
Servera med potatisstomp eller kokt ris och den resterande chermoulan, lägg på färsk koriander vid servering.