- august 2018

Parmesangratinerad ugnsstekt potatis

 
Enkel och snabb potatisrätt som sköter sig själv i ugnen.
 
Receptet är för 4 personer
 
Ugnsostad Potatis
800g potatis med skal
80g riven parmesanost
½dl olivolja
2st skalade vitlöksklyftor
6st färska eller torkader lagerblad
1st kruka färsk oregano
Salt
Grovmalen svartpeppar
 
Skiva potatisen tunt och lägg på en smörad plåt. Mixa oljan med vitlöken och ripla över potatisen. Strö över parmeasnosten, salt, peppar och lägg på lagerbladen. Baka av i ugnen på 175 grader tills potatisen känns mjuk men ändå krispig och osten fått fin färg. Ta ut och strö på hackad oregano.
 

Grillad Fläskfilé med Palsternacksgratäng och en Romesco på morötter

 
 
Nu när hösten är i antågande är det gott att börja frossa i färska primörer, morötter från eget land och goda fina palsternackor från butik fick dominera denna spanskinspirerade middag.  
 
Receptet är för 4 personer
 
Grillad fläskfilé
600g fläskfilé
Salt
Peppar
 
Krydda köttet med salt & peppar. Grilla runt om på hög indirekt värme. Klä in i aluminiumfolie och stekt klart i ugnen på 125 grader tills köttet har en kärntemperatur på 68 grader. Ta ut köttet och låt vila i 5 minuter.
 
Ugnstekta morötter
680g skalad morötter skuren på längder
2msk olivolja
Salt 
Svartpeppar
 
Hetta upp ugnen till 225 grader. Lägg morötterna på en plåt med bakplåtspapper. rippla över olivolja, krydda med salt, peppar och vänd runt. Stek i ugnen 15-20 minuter tills morötterna får en fin färg. Spara 1/4 del till Romescon.
 
Morots Romesco
½dl pinjenötter
1klyfta vitlök
½tsk torkad chili
3msk olivolja
1/4 del av de stekta morötterna
1msk rödvinsvinäger
 
Rosta pinjenötterna i en panna, lägg i en skål och låt svalna. Lägg allt i en mixer och mixa. Smaka av med salt och peppar.
 
Palsternacksgratäng
4st skalade palsternackor skurna i klyftor
200g crème fraiche
75g riven lagrad ost
1 kvist hackad färsk rosmarin
1msk dijonsenap
30g halverade valnötter
Salt
Svartpeppar
 
Koka palsternackorna i 20 minuter, lägg över i en ugnsfast form. Blanda crème fraich, rosmarin, senap med den halva mängden ost och smaka av med salt och peppar. Slå över palsternackorna och grädda 10 minuter i 175 grader. Lägg på resterande ost och valnötterna och grädda ytterligare 2-3 minuter eller till gratängen fått en fin färg.
 
Servera med ruccola eller annan pepprig sallad.
 

Rose & Lemoncurd Pavlova

 
 
Häromdagen fick jag 8 äggvitor över från en annan maträtt så igår vispade vi ihop en vanlig marängsats och gjorde en Pavlova av ungefär hälften och en vanlig marängbotten av resten. Vi smaksatte med en nästan vanlig Lemoncurd fast vi plockade bort 2 av 3 citroner och använde Rosenvatten istället som smaksättning. Väldigt sött och gott, precis som det ska vara.
 
Maräng till Pavlova
4st äggvitor
3dl socker
2tsk färskpressad citronsaft
2msk maizena
 
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa vitorna till ett hårt skum, häll i socker och citron under hård vispning, sänk farten till lägsta och sikta ner maizenan. 
Lägg i spritspåse och spritsa önskad form på Pavlovan.
Sänk temperaturen i ugnen till 120 grader och grädda marängen i 1 timme och 15 minuter.
Stäng av värmen i ugnen när tiden gått ut och låt marängen svalna i ugnen med luckan lite på glänt.
 
Rose & Lemoncurd
3st ägg
zesten och saften av 1st ekologisk citron
1,5dl socker
75g smör
2msk rosenvatten
 
Lägg allt utom smör och rosenvatten i en skål och vispa lätt över vattenbad tills curden tjocknar, ta bort från värmen och lägg i små klickar av smöret, vispa tills det smält, avsluta med att blanda in rosenvattnet. Ställ i kyl tills det blivit helt kallt.
 
Montera och dekorera Pavlovan som ni vill, vi använde vispad grädde, curden, ätbara rosenblad och jordgubbar.