Lemoncurd

 
Jag har precis slängt ihop en lemoncurd som ska vara i Midsommartårtan imorgon, det är verkligen hur enkelt som helst och sååå gott!
 
3st ägg
zesten av en citron
1dl citronsaft
1,5dl socker
75g smör
 
Vispa äggen lite lätt bara så dom blandas, blanda in socker och all citron, vispa ihop i en skål över vattenbad och vispa lätt tills curden tjocknar. Ta bort från vattenbadet och lägg i små bitar av smöret, blanda runt och när smöret har smält så lägg över på burk och låt svalna i kylen där den tjocknar ytterligare.
 
 

Fish`n chips

 
Fisn`n chips är så otroligt gott och kan göras på de flesta fiskarna Här gjorde vi på abbore som serverades med syrad fänkål och tartarsås.
 
Receptet är för fyra personer
 
Fisn`n chips
12 bitar á 50g fisk
2dl vetemjöl
3dl pankoströbröd
2st ägg
½dl vatten
 
Rimningslag till fisken
1l vatten
1dl salt
 
Rör ut saltet i vattnet, lägg i fisken och låt rimma 10 minuter. Häll bort vattnet och torka av fisken med hushållspapper.
Vispa upp ägget med vatten, vänd först fisken i mjölet, doppa i ägget och till sist vänd i ströbrödet. Låt torka i 15 minuter. Fritera på 170 grader tills de får en fin färg.
 
Syrad fänkål
1st färsk fänkål
1msk socker
Saften och skalet från en citron
 
Hyvla fänkålen tunt och lägg i en påse, lägg i sockret, citronsaften och skalet. Knyt ihop påsen och låt ligga 1½ timme.
 
Tartarsås
2dl majonnäs
1msk finhackad cornichons
1msk finhackad kapris
2tsk finhackad persilja
1st finhackad schalottenlök
1tsk dijonsenap
Salt
Svartpeppar
 
Blanda allt i en skål och smaka av med salt och peppar.
 

Grillad Hälleflundra med tomatsallad och smaschad potatis

 
Hälleflundra är en av våra favoritfiskar att grilla, dels för att det är en otroligt god fisk men även för att den har en bra fast konsistens i köttet och därmed bra att lägga på grillen. Till det serverade vi Smaschad potatis (Länk) och en enkel men ack så god tomatsallad.
 
Recept för 4 pers.
 
Grillad Hälleflundra
4X160g. bitar av Hälleflundra
1L vatten
1dl salt
olivolja till pensling
 
Vispa vatten och salt tills saltet har löst sej, lägg i fisken och låt rimma 10min. 
Torka av med papper, pensla sedan med olivolja, grilla på direktvärme på båda sidorna tills du får en kärntemp på 44 grader. Ta bort från grillen och låt vila 3 minuter.
 
Tomatsallad med en emulsion på balsamico
12st cocktailtomater
15cm tärnad gurka
1st finhackad vitlöksklyfta
2msk finstrimlad basilika
2msk finhackad schalottenlök
2msk kapris
Salt
Grovmalen svartpeppar
 
Balsamicoemulsionen
1msk balsamico
3msk olivolja
 
Halvera tomaterna och lägg i en skål med vitlök, kapris, basilika och lök, krydda med salt & peppar och rör om.
Lägg balsamicon i en liten skål och häll på oljan i en tunn stråle under kraftig vispning tills den blir tjock.
Blanda med tomatsalladen.