- june 2018

Kycklingsallad med Aprikoser, Mynta & Blåmögelost

 
En väldigt enkel och snabb kycklingsallad med få ingredienser som smakar så mycket mer än vad man kan tro när man kollar receptet, fantastiska smaker med myntan och aprikoserna och vinegretten gjord på egengjord buttermilk.
Vad är Buttermilk? Lite grann av motsvarigheten till den svenska kärnmjölken säger dom som vet så får man tag i kärnmjölk så använd det men annars funkar det bra med den egengjorda.
 
1st helgrillad kyckling dragen i bitar.
 
Salladen
8 stänger stjälkselleri diagonalt tunnt skivade+selleriblad till garnering
4st klyftade färska aprikoser (ej torkade på påse)
1dl myntablad
 
Blanda ihop i en skål.
 
Buttermilk
2,3dl mjölk
1msk vinäger
 
Blanda och låt stå i 10 minuter.
 
Vinegrette
1dl buttermilk el. 1dl kärnmjölk
1,5tsk salt
3msk vitvinsvinäger
2tsk honung
1tsk svartpeppar
 
Blanda och slå över selleri & aprikosblandningen.
 
150g blåmögelost
1dl myntablad
 
Blanda salladen med kycklingen, lägg mögelost, myntablad och selleriblad på toppen.
Dra några drag med svartpepparkvarnen över hela salladen.
 
 

Fembönsallad med rökt paprikavinegrette

 
En sallad med med spanska toner, väldigt god och krispig från de färska bönorna och med en pikant smak av den rökta paprikan.
 
Vinegrette
2st rivna vitlöksklyftor
1tsk citronzest
½dl citronjuice
½dl olivolja
1tsk dijonsenap
1tsk rökt paprikapulver
1 nypa cayennepeppar
1msk honung
1tsk salt
2-3 drag med svartpepparkvarnen
 
Vispa ihop allt i en skål.
 
Bönsallad
1 burk stora vita bönor
1 burk kidneybönor
1 burk borlottibönor
200g gröna bönor
200g vaxbönor
1dl tärnad stjälkselleri
1 dl grovt hackade marconamandlar
selleriblad till garnering
 
Skölj alla bönor i rikligt med vatten, häll över i en stor skål och blanda med resten av ingredienserna.
Slå över vinegretten och blanda runt.
 
Servera med kött, fisk eller fågel från grillen och gärna en kall örtig sås till.
 

Midsommarens Tårta

 
Ljuvligt god tårta på mandelbotten och två lager maräng, smaksatt med lemoncurd och lemoncurdgrädde.
 
Mandelbotten
3st äggvitor
1dl socker
2,5dl mandelmjöl
 
Vispa äggvitan till ett fast skum, lägg i socker och mandelmjöl och blanda runt. Grädda i smord form 24cm i diameter på 175 grader i 25 minuter.
 
Marängbottnar
6 äggvitor
4,5dl strösocker
1 tsk ättika (12%)
 
Sätt ugnen på 110°C varmluft.
Vispa äggvitor, socker och ättika i en bunke över vattenbad tills smeten når ca 60°C.
Lyft av bunken från vattenbadet och vispa tills smeten blir sval. Bottna 2 stycken formar 24cm i diameter med marängsmeten.
Grädda mitt i ugnen ca 1 timme.
 
Lemoncurd
3st ägg
zesten av en citron
1dl citronsaft
1,5dl socker
75g smör
 
Vispa äggen lite lätt bara så dom blandas, blanda in socker och all citron, vispa ihop i en skål över vattenbad och vispa lätt tills curden tjocknar. Ta bort från vattenbadet och lägg i små bitar av smöret, blanda runt tills smöret har smält. 
Kyl ett par timmar före användning.
 
Montering
Lägg den färdiga mandelbottnen på ett tårtfat, stryk på ett lager med lemoncurd. Vispa grädde (ca:5dl) och blanda i ett par matskedar lemoncurd (smaka er fram till en lagom söt och citronig smak) 
Lägg på en marängbotten och stryk på ett ordentligt lager med lemoncurdgrädden, på med nästa marängbotten och nu är det bara att täcka toppen och sidorna med resten av grädden.
 
Dekorera med Syrénblommor och jordgubbar.