Oxfilé Provençale (Coeur de filé Provençale)

 
Festligt gott och enkelt med Oxfilé Provencale och alltid en tacksam maträtt att bjuda på.
Vill man inte ha Oxfilé så kan man byta ut mot fläskfilé, kyckling, annat rött kött eller fisk.
 
4 port.
600g oxfilé
1kg skivad potatis
5st vitlöksklyftor pressade
200g smör + 50g till stekning av potatis 
Bladpersilja hackad
2msk citronsaft
Grovmalen svartpeppar
Salt


Vitlökssmör
Rör ihop smör och vitlök med saften från den pressade citronen och hackad Bladpersilja.

Potatis 
Skala Potatisen och skiva den tunt, spola av i vatten och stek sen i smör tills potatisen blir mjuk, smaka av med salt och peppar.

Krydda Oxfilén med salt och peppar, bryn den runtom i en het stekpanna med 2msk matolja, lägg i ugnfast form och sätt i ugnen på 150 grader och stek tills den får en kärntemp på 52 grader.
Ta ut den och linda in den i aluminiumfolie, låt vila 5 minuter, höj sedan temperaturen i ugnen till 200 grader.

Skiva Oxfilén i halvcentimeter tjocka skivor och lägg ovanpå potatisen i en ugnsfast form, klicka ut vitlökssmöret ovanpå köttet. Spara lite till serveringen. Baka av i ugnen tills smöret smält.

Servera med timjanstekt haricots verts och klicka lite vitlökssmör på toppen. 
 
 
 

Inbakad Pizza

 
 
Inbakad pizza fylld med en massa gottis, just den här fyllde vi med egenmald köttfärs, tomatsås, lök, vanlig ost och mozarella, grymt god blev den.
Bakad i hemmaugnen på det fantastiska Gourmetstålet.
Om ni också vill ha ett Gourmetstål så gå in hos gourmetstål.se Uppge rabattkoden instakocken så får ni 10% rabatt.
 
Pizzadeg
5g jäst
6dl kallt vatten
1msk mörk brödsirap
1tsk salt
1dl olivolja
14dl vetemjöl gärna Tippo 00
 
Häll det kalla vattnet i bunken till degblandaren, lös upp jästen. Tillsätt sirapen, salt och mjölet lite åt gången. När du fått en smidig deg så tillsätt olivoljan och kör på lägsta hastighet i 15 minuter.
Väg upp 200 grams bitar och rulla till bollar, lägg bollarna  på en plastfolietäckt plåt, täck bollarna med plastfolie och ställ in i kylen 24 timmar.
 
Tomatsås
1st finhackad gul lök
1st finhackad solovitlök
1brk hela tomater
1msk oregano
3msk olivolja
1msk kalvfond
1tsk salt
1tsk grovmalen svartpeppar

Fräs lökarna i olivoljan med oregano. Slå på tomaterna och kalvfonden och låt koka i 10 minuter. Mixa och smaka av med salt och peppar.
 

Chinese braised chicken

 
Dags för lite Kinamat igen och just den här maträtten finns det många olika recept på men i grund och botten liknar recepten varann. Jättegott och serveras med osaltat Basmatiris av god kvalité.
 
Marinad
3st kycklingfiléer skurna i störe kuber
1tsk salt
5st klyftor mosad vitlök
5cm riven ingefära
1tsk soya
1tsk mörksoyasås
Några drag med vitpepparkvarnen
 
Blanda och låt kycklingen marinera i 20 minuter.
 
Såsen
1½msk socker
2tsk dou ban jiang
1msk douchi (fermenterade svarta sojabönor)
2msk kinesiskt risvin
1msk soya
 
Blanda ordentligt och mosa bönpastan med en slickepotteller sked, ställ åt sidan.
 
Grönsakerna
2st gröna chilis delade i större bitar
2st röda chilis delade i större bitar
5st shitake tunt skivade
1st gul lök i grövre bitar med delade lager
 
kryddor
1st stjärnanis
1 liten bit av en kanelstång
1st lagerblad
1st svart kardemumma
2msk matolja
 
3,5dl vatten
 
Använd gärna en wokpanna till stekning.
Häll oljan i woken och låt bli medelhett, lägg i anis, kanel, lagerblad och kardemumma, fräs runt i 2-3 minuter. Lägg i chilis, svamp och lök, fräs ytterligare 30 sek.
Lägg i kycklingen med marinad och stek 5 minuter, häll i såsen och sedan vattnet, låt sedan puttra på låg värme tills kycklingbitarna har nått en kärntemp på 72 grader.