- february 2018

Myllymäkis Oxfilétataki

 
En asiatisk förrätt av Tommy Myllymäki från kokboken Myllymäki Kött / Vilt / Fågel.
Enkelt och helt underbart gott !
 
 
400g oxfilé mittbiten
200g vattenmelon fintärnad
10cm gurka skalad och fintärnad
1dl alfagroddar
matolja till stekning
salt
 
Salta köttet runt om, sätt en stekpanna med matoljan på högsta värmen på spisen och stek köttet snabbt runtom, det ska bara få en snabb stekyta.
Linda in köttet i plastfolie och lägg i frysen minst två timmar.
Ta fram köttet och skiva lövtunna skivor antingen med supervass kniv eller skärmaskin, lägg på ett fat och sprinkla över melon, gurka och alfagroddarna.
 
Soja- och ingefärsdressing
1dl japansk soja
2tsk sesamolja
30g ingefära skalad och finhackad
½tsk råsocker
2msk pressad limejuice
 
Blanda allt i en liten skål och dressa Tatakin.
 

Pasta Carbonara med shitake och vitkål

 
En nästan klassisk Pasta Carbonara men med tillägg av shitake och stekt vitkål som gör att rätten smakar så mycket mera, fantastiskt gott och här kommer receptet !
 
Pasta Carbonara
2½dl strimlad shitake
 2½dl tagliatelle
2dl strimlat bacon
400g strimlad vitkål
1msk olivolja
2st äggulor
½dl riven parmesan
½msk salt
1½tsk svartpeppar
 
Stek bacon och shitaken i olja tills det blir knaprigt, lyft bort med en hålslev och låt rinna av på ett hushållspapper men spar fettet i pannan. Fräs vitkålen i fettet tills det fåt en gyllne färg.
Koka pastan enligt anvisning på paketet, ta upp pastan och låt rinna av, blanda äggulorna, parmesanen och 1dl av pastavattnet i en skål, lägg i pastan och blanda runt. Blanda ner bacon och svampfräset, vitkålen, salta och
peppra och blanda väl.
 

Schweizerschnitzel

 
Schweizerschnitzel är bara så gott, här serverat med persiljesmör, ärtskott och kokta gröna ärtor, passar perfekt som mellomiddag !
 
4st bitar benfrikotlett á 120g

4st skivor rökt skinka

100g schweizisk emmentaler eller annan lagrad ost

1dl vetemjöl

2dk ströbröd

2st vispade ägg

2tsk salt

1tsk svartpeppa50g smör + ½dl matolja till stekning

Banka ut kotletterna tunna med en köttbank, lägg en skiva skinka på varje. Riv osten och fördela ut dem lika på varje köttbitt. Vik in kanterna först sen vik ihop dem som en plånbok. Blanda vetemjölet med salt, peppar och vänd köttet runt om i mjölet, doppa sedan i ägget och sist i ströbrödet. Smält smöret i en stekpanna, tillsätt olja, stek schnitzlarna på medelvärme runt om tills de får en kärntemperatur på 70 grader.

Servera med stekt potatis, kokta grönsaker. Till detta serverade vi sockerärtsskott och persiljesmör.