Stora chokladbollar

 
 
 
Just nu bakas det glutenfritt fika till caféet i Ingemarbacken och till gästerna på Tärnaby Fjällhotell. Jag gjorde chokladcupcakesen från tidigare inlägg som dessutom var fria från vitt socker, väldigt bra för en diabetiker som vill kunna ta sej lite fika och nu har jag gjort chokladbollar som alla kan njuta av, dock inte en nötallergiker då de innehåller massor av nötmjölar.
 
 
15st á 60g st.
 
200g mandelmjöl
50g hasselnötsmjöl
50g kokosnötsmjöl
200g kokosflingor + kokos att rulla i.
1dl sukrin
1,5msk honung
6msk kakao
300g smör
4msk kallt kaffe
 
Ta fram smöret i god tid så det är mjukt när du börjar.
Blanda alla torra ingredienser i en skål, vispa eller knåda för hand smöret, honungen och kaffet.
Blanda sen i det torra och blanda väl, klicka upp 14-15 klickar som väger 60g styck, rulla till bollar och vänd i kokos.
 
 
 
 

Kyckling med vindruvssås

 
När vi var på butiken idag hade de x-tra pris på mixade vindruvor utan kärnor så jag blev sugen på att göra en vindruvssås, resultatet blev stekt kycklingfilé med vindruvssås. Gott och enkelt.
 
Receptet är för 4 personer
 
Stekt kycklingfilé
4st färska kycklingfiléer
50g smör 
3msk olivolja
Salt
Svartpeppar
 
Krydda filéerna med salt och peppar. Lägg smöret och olivoljan i en medelhet stekpanna. När smöret tysnat lägg i filéerna och bryn på båda sidorna samtidigt som du öser med fettet tills de får en fin färg. Stek klar i ugnen på 120 grader tills de får en innertemperatur på 72 grader.
 
Vindruvssås
250g kärnfria gröna druvor
250g kärnfria blåa druvor
20g + 50g smör
2msk citronolivolja
2dl vitt vin
1st finhackad schalottenlök
1st finhackad vitlök
3msk färskpressad citron
1msk kycklingfond
Salt
Svartpeppar
 
Smält smöret i en panna och fräs lökarna mjuka i 20g smör utan att de tar färg. Slå på vinet, citronolivolja. fonden, citronsaften och låt de koka upp. Skär resterande smör i tärningar och montera ner det i såsen under vispning. Lägg i vindruvorna och låt småsjuda i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
 
 
 

Persiljejärpar

 
Det är roligt att lyxa till upplägget även om bara gör en enkel husman som här, persiljejärpar med en smörig blomkålspuré med gräslök. Till detta hade vi späda morötter, Syrad rödlök, semitorkad cocktailtomat och parmesanostsås.
 
Persiljejärpar
500g blandfärs
1st ägg
1dl hackad persilja
1dl vispgrädde
8g salt
1krm svartpeppar
 
Blanda alla ingredienser i en bunke och forma till järpar med blötlagda händer. Stekt i stekpanna med smör rynt om till du får en kärntemp på 68 grader.
 
Blomkålspuréen
800g tunnt skivad blomkål
3msk créme fraiche
2dl vispgrädde
1tsk dijonsenap
80g smör
1dl hackad gräslök
s/p
Några rasp muskotnöt

Bryn  hälften av smöret och lägg i blomkålen fräs tills den får lite färg. Slå på grädde, créme fraichen, senapen och låt det sjuda ca 20 minuter, mixa den slät. Rör ner resten av smöret och gräslöken. Smaka av med s/p samt muskotnöt.
 
Parmesansås
3dl vispgrädde
1dl riven parmesaost
2msk oxfond
1tsk dijonsenap
salt och pepar
 
Koka ihop grädden dijonsenapen och oxfonden till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.