- may 2011

Zuccinisallad istället för potatissallad !













1 stor skalad och tärnad zucchini
1/2 finhackad purjolök
30 g smör
1/2 dl majonnäs
2 dl gräddfil eller creme fraiche
100g Philadelpiaost
1-2 msk fransk senap
1 tsk hackad kapris
salt och peppar

Fräs försiktigt zucchini och purjo i smöret, salta och peppra lite, det får INTE få färg,  låt de bara mjukna något lite och ta upp och låt de kallna.
Blanda gräddfil eller creme fraiche, Philadelpia med majonnäs, senap och kapris, blanda sedan ner det helt avsvalnade zucchinifräset.

Det här var riktigt gott och ännu godare dagen efter då smakerna hade fått sätta sig ordentligt.


Lördagsgott





Igår lagade vi Lammracks med rosmarinsdoftande rödvinssky.

Grilla Lammracksen 1-2 minuter per sida.

Rosmarinsdoftande rödvinssky
6 - 8 portioner

3 msk smör
3 schalottenlökar
4 dl rödvin
2 kvistar rosmarin
2 msk oxfond
2st hackade vitlöksklyftor
50g smör

Skala och hacka lökarna. Fräs dem i smör i cirka 4 minuter på medelvärme. Tillsätt resten av ingredienserna. Låt sjuda cirka 15 minuter. Sila av skyn och montera ner smöret. Smaka av med salt och peppar. Om man vill ha den lite mörkare så häll i soya.

 

Rättikagratäng:
500 g rättika, skalad och skivad i 5mm tjocka skivor
1 krm salt
2 liter vatten
2 skalade gula lökar i skivor
3-5 pressade vitlöksklyftor (beroende på storlek)
3 dl crème fraiche

3 dl vispgrädde
200 g philedelphiaost
svartpeppar
Mozzarella

 

Värm ugnen till 150°C.  Koka upp vattnet med salt och koka rättikan i 5 minuter.  Häll av vattnet och varva rättika, lök och vitlök i en ugnsform.  Blanda crème fraiche, philedelphiaost och grädde, tillsätt svartpeppar.  Fördela gräddblandningen över rättikan och även i mellan rättikan.  Gratinera gratängen i ca 1 till 1.5 tim.  När den börjar få färg och kännas mjuk ta ut ur ugnen och lägg på mozzarellan.  Gratinera i ugnen några minuter till, tills osten fått fin färg och konsistens.

Till detta serverade vi stekta grönsaker



Vardagslyx med Räksallad













På jobbet idag satt vi och kollade på filmer om fisk och skaldjur och blev då väldigt sugen på räkor,
så jag köpte med mig 1 kg hem och gjorde en räksallad med hemgjord majonäs.
Jag hade grillad sparris, kokade ägg, paprika, galiamelon, gröna ärtor, cocktail tomater, gurka, avokado, citron och färsk dill.

Hemgjord majonäs:
2st äggulor
2dl rapsolja
1tsk dijon senap
3 droppar tabasco
s/p

Vispa äggulorna med dijonsenap tills den tar ihop sig lite, vispa ner oljan droppvis. Smaka av med tabasco, salt och peppar.