Kinesisk svartpepparbiff

 
Lite asiatiskt så här till helgen, en enkel kinarätt som man wokar snabbt ihop medans riset kokar.
Vill man ha mera sås så är det bara att öka på mängderna i marinaden på sidan om, först marinerade vi köttet i ordinarie mängd, sen blandade vi en extra omgång med marinad i en skål på sidan om som hälldes i på slutet.
 
200g strimlat nötkött

Marinad
1,5msk ostronsås
1msk soya
1/4tsk svartpeppar
1/4tsk brunt socker
1/2msk kinesiskt risvin (Shaoxing wine)
2tsk maizena

1tsk sesamolja

övriga ingredienser
rapsolja
2st vitlöksklyftor finhackade
2st grön paprika strimlade i tjockare strimlor
½ gul lök strimlad
½tsk nymald svartpeppar
 
Marinera det skurna köttet i alla marinadingredienser utom sesamoljan i 15 minuter.
Blanda in sesamoljan när köttet har stått sin tid.
Häll ca: 2msk olja i en wok eller stekpanna, häll i köttet och stek tills det får en fin stekyta, ta upp köttet och lägg åt sidan, spara oljan som blir över i pannan och stek vitlök 30 sekunder på medelvärme, lägg i löken och paprikan och stek 2-3 minuter till, paprikan ska ha kvar sin krispighet.(nu häller du i den extra såsen om du har gjort någon och låter det bli hett igen)
Smaka av med ev. mera salt (en smaksak) och blanda in det stekta köttet.
Lägg upp på serveringsfat och krydda över med ½ tesked svartpeppar och lite rostade sesamfrön.
 
Servera med Basmatiris eller nudlar.
 
 

Falafel-Grymt goda enligt Zeina!

 
Lånade ett recept från Zeinas Kitchen på Falafel som enligt henne ska vara Grymt goda! 
Testa så får ni se 😊
 
Falafel, 6 portioner
500 g torkade kikärtor
1 msk bikarbonat
1 stor lök, hackad eller 3-4 st salladslök
3 dl hackad bladpersilja (mellanstor bunt)
4 vitlöksklyftor
1,5 tsk salt
Kryddor:
2 msk falafelkryddor (finns färdigmix i orientaliska livsmedelsbutiker)
Gör egen fallfelkrydda:
2 tsk spiskummin
1 tsk korianderpulver
1 tsk svartpeppar
1 tsk sju kryddor- recept HÄR! om du inte hittar färdigmixad i affären
Ytterligare tillsättning:
2 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
Vegetabilisk olja till fritering
 

Blötlägg kikärtor i en stor skål med kallt vatten tillsammans bikarbonat. Låt stå minst 10 timmar, gärna 12-14 timmar. Tänk på att ha en rymlig skål med mycket vatten,kikärtorna sväller upp. Sila av och skölj kikärtorna ordenligt. Lägg hälften av kikärtorna i en matberedare och mal dem ordentligt en bra stund. Eller mal allting i omgångar i en köttkvarn.

Först kommer kikärtorna bli som smulor, fortsätt mala dem tills de blir en slät massa. Öppna upp locket på matberedaren då och då,   skrapa ner de kikärtor som fastnar på kanterna. Det tar ca 5-7 min tills kikärtorna är helt färdigmixade. Viktigt att de blir riktigt ordentligt malna, annars faller de isär när du friterar dem. Ta andra hälften av kikärtorna och mal på samma sätt. Grovhacka persilja, lök och pressa vitlök. Lägg dem tillsammans med kryddor och kikärtsmassan i matberedaren, mixa ytterligare några varv.

När allting är finmalt och ordentligt blandat ställer du det i kylen, ca 30 min, du kan även förbereda smeten flera timmar innan den ska friteras, håller sig bra i kylen upp till 12 timmar. Du kan även frysa in falafelsmet upp till 3 månader. Tina upp i rumstemperatur. Precis innan fritering blandar du bakpulver och bikarbonat, blanda ordentligt. Låt stå i ca 15 min. Forma din falafel i önskad storlek, det finns ett falafelverktyg som man kan använda för att få en fin form. Funkar även att forma falafeln med handen eller 2 skedar. Hetta upp olja och fritera i ca 3 min på varje sida.

Servera med mycket grönsaker, tahinisås, pickels och pitabröd eller pommes.

Vi gjorde även en Tzatziki och Hummus till.

 

Wallenbergare med skirat smör

 
Smarrig svensk husmanskost i lite lyxigare format. Grund/originalreceptet innehåller kalvfärs och bräss men den går även att göra på fisk, fågel eller nötfärs.
 
Färsbiffarna
600 g kalvfärs finmald 
3 skivor ljust bröd
3 st äggulor
2 dl vispgrädde ovispad
1 krm epiche riche (recept nedan)
smör att steka i

Kör brödskivorna i matberedaren.
Blanda färs, äggulor, brödsmulor och kryddor i en skål. Rör ner grädden och rör till en lös smet.
Blöt händerna ofta mellan att du formar biffarna. Forma fyra biffar av smeten, stek i en panna på medelvärme i smör tills de är gyllenbruna. Kör klart i ugnen på ca 150°C tills de uppnår minst 58°C i innertemperatur.

Servera med pressad potatis skirat smör, rårörda lingon och gröna ärtor.
 
 
Epice Riche (Tore Wretmans kryddblandning)
Kryddpeppar, mald: 1 krm
Nejlikor, malda: 1 krm
Muskotnöt, mald: 1 krm
Vitpeppar, mald: 2 krm
 
Blanda och lägg i burk, förvaras torrt.