Vietnamesiska summer rolls

 
En mix av Asien med Vietnamesiska vårrullar, kinesisk gurksallad på ett friterat rispapper och thailändsk dipsås, allt serveras med en Thailändsk öl och lite färsk koriander.
 
 
Picklade morötter och rättika
50g morötter skurna som julienne
50 g rättika skurna som julienne
240ml vatten
1msk rårörsocker
1tsk salt
25ml risvinsvinäger
 
Rör ut sockret i vatten,salt och risvinägern.lägg i morötterna, rättikan och låt pickla 4 timmar.
Häll av lagen och låt rinna av ordentligt.

Krispig fläskfärs
1msk rapsolja
250g fläskfärs
1msk riven ingefära
1msk riven vitlök
2msk ljus soyasås
2msk rostade jornötter
1msk sesamfrön
 
Hetta upp oljan i en stekpanna på hög värme, lägg i färsen och stek tills färsen blir krispig under konstant omrörning. Sänk värmen till medel, tillsätt ingenfära och vitlök, fräs 10 minuter, tillsätt soya, jordnötter och sesamfrön, blanda väl och ställ åt sidan att svalna.

Dipsås
1dl ljus soyasås
1st färskpressad lime
1st skivad röd chilli
1msk rostade sesamfrön
50g rörrsocker
1msk fisksås
6msk vatten
 
Blanda samman och låt stå 30 minuter.
 
Till sammansättningen
12 x 22cm rispapper
ca: 24st basilikablad
100g vermicelli risnudlar (Blöttlägg i hett vatten, låt ligga tills de är helt mjuka el. förväll snabbt i kokande vatten)
1st baby gem sallad
 
Fyll en skål i samma storlek som rispapprena med medelvarmt vatten, doppa rispappret snabbt och lägg på en fuktig handduk. (När man ska fylla rispappret tycker jag att det är enklast att fukta en kökshandduk och jobba på den) Själva fyllningsordningen gör man som man vill men enklast är att lägga salladsbladet först och sen det andra. Fördela så det räcker 12st rullar
 
Kinesisk gurksallad
300g skivad gurka
3st vitlöksklyftor finhackade
1msk chingkiang
1msk ljus soya
1/2tsk socker
1/2msk sesamolja
salt
1/2msk kinesisk chiliolja
 
Blanda samman allt i en skål och servera genast.
 
Garnera med lite färsk koriander.
 
 
 

Laxtartar med avokado och rödbetor

 
En superfräsch Tartar gjord med lax, rödbetor och avokado, milda goda smaker som serveras med ett glas bubbel.
 
Laxtartar 
230g rå lax i små kuber
4st färska rödbetor
1½tsk koriander med stjälk finhackad delat
1tsk dijonsenap delat
1msk färskpressad citronjuice delat + lite extra till avokadon
1st avokado i små tärningar dressas direkt med lite citronjuice
2½msk olivolja delat
1tsk hackad persilja
salt
svartpeppar
1st rödlök finhackad delat
dillolja, korianderblad och gräslök till garnering
 
Rosta rödbetorna på en tunn saltbädd i ugnen på 150 grader i 1 timme, ta ut och låt svalna innan de skalas, tärna smått och lägg i en skål.
Blanda in den hälften av den finhackade koriandern, hälften av senapen och hälften av löken, blanda runt och häll i hälften av citronjuicen och 1,5msk olivolja, blanda ordentligt och smaka av med salt & peppar. Täck med plastfolie och ställ in i kylen.Tänk på att rödbetorna har legat på saltbädd i ugnen och kan ha dragit åt sig nog med salt.
 
Lägg den tärnade laxen i en skål och blanda in persiljan och resten av alla delade ingredienser, smaka av med salt & svartpeppar. Täck med folie och ställ in i kylen.
 
Lägg den tärnade och citrondressade avokadon i en skål och smaka av med en nypa salt.
 
Använd en 8cm utstansningsring och lägg på en tallrik, börja med avokado i botten och pressa försiktigt tight med en sked, lägg sen i rödbetorna och göra samma sak, sist laxen på toppen. Lyft bort ringen försiktigt.
 
Dekorera med en dill eller persiljeolja, använd de örter du har hemma till övrig dekoration.
 

Pastasallad med kyckling och Basilikapesto

 
Perfekt kylskåpsrensarmat när man inte vill att nånting ska slängas i onödan, bra för både plånboken och miljön samtidigt som det blir väldigt gott också!
Receptet nedan är vad vi hade i kyl & frys och det blev en stor sallad som räcker gott och väl till minst 6 personer.
 
Salladen
200g isbergssallad
60g blandsallad fam. mix
250g pasta av valfri sort, kokas enl. förpackningen. Låt svalna helt.
100g finstrimlad rotselleri
65g tunnskivad stjälkselleri
20g skivad vårlök
30g tärnad tomat
1st tärnat äpple
130g tärnad ost
90g stekt och avrunnen skivad bacon
150g apetina cheese
150g tärnad gurka
20st halverade svarta oliver
70g strimlade soltorkade tomater i olja
 
Lägg allt i en stor skål och blanda runt.
 
Kycklingen
500g kubad stekt/grillad kyckling
1msk adobo seasoning till kycklingen (finns hos Birkaknivar)
 
Stek eller grilla kycklingen tills du har en kärntemp på 72 grader.
 
Basilikapesto
8g färska basilikablad
30g pinjenötter
100g parmesan
10g solovitlök
10g färsk skuren persilja
10g färskpressad citronsaft
olivolja
 
Lägg allt utom oljan i en mixer och mixa halvfint, strila in med mixern igång olivoljan till önskad konsistens, massan ska bli tjock men ganska oljig.
 
Servera med stekta brödkrutonger efter önskad mängd.