- november 2014

Stekt röding med picklad svartrot, blomkål & svartrotspuré

 
Eftersom röding är en ganska fet fisk så passar både feta och syrade tillbehör bra till, så vi gjorde en smörad blomkål & svartrotspuré med picklade svartrötter. Till det serverade vi ångad romanesco och grön sparris, halstard pilgrimsmussla, smörstekt trattkantarell samt picklad rödlök.
 
Receptet är för 4 personer
 
Stekt rödingen
4st rödingfiléer
4msk skirat smör
Salt
 
Hetta upp en stekpanna med det skirade smöret. Salta filéerna och börja att steka skinsidan tills den får en fin färg, vänd och stek hastigt köttsidan. Kärntemperaturen ska va på 48 grader. Lägg och vila på ett hushållspapper.
 
Smörad blomkål & svartrotspuré
600g tunnt skivad blomkål 
200g skalad och tärnad svartrot
3msk créme fraiche
2dl vispgrädde
1tsk dijonsenap
80g smör
s/p
Tryffeloja
Några rasp muskotnöt

Brynsmöret och lägg i blomkålen och svartroten fräs tills den får lite färg. Slå på grädde, créme fraichen, senapen och låt det sjuda ca 20 minuter, mixa den slät. Smaka av med tryffelolja, s/p samt muskotnöt.
 
Halstrade pilgrimsmusslor
8st pilgrimsmusslor
1msk olivolja
Salt
 
Hetta upp olivoljan i en stekpanna, salta pilgrimsmusslorna och stek dem hastigt på båda sidorna.
 
Picklad svartrot
Tunnt skivad svartrot
½dl ättika
1½dl vatten
1tsk salt
2krm svartpeppar

Koka upp lagen och låt den svalna, lägg i svartroten och låt dra i några timmar.

Picklad rödlök
1st skalad skivad rödlök
½dl ättika
1½dl vatten
1tsk salt
2krm svartpeppar

Koka upp lagen och låt den svalna, lägg i rödlöken och låt dra i några timmar.

Ångad romanesco och sparris
4st buketter romanesco
12st gröna färska sparrisar
Vatten

Koka upp 2cm vatten i en gryta, lägg romanesco och sparris i en sil, sätt över det ångade vattnet med lock (se till att inte romanescon vidrör vattnet) och låt ånga 5 minuter.

 

Smörstekta trattkantareller
50g torkade trattkantareller
25g smör

Blöttlögg kantarellerna i en timmer. pressa ur vattnet. Smält smöret i en stekpanna och stek svampen sakta tills fettet är borta, krydda med salt och peppar.

 

Meatless Monday

En vegetarisk rätt där vi har lindat tunnskivade morötter och purjolök om vart annat för att sedan steka långsamt på låg värme i ohämmat mycket smör tillsammans med vitlök och färsk timjan.
Här kommer receptet !
 
4-5 stora tjocka och långa morötter
½ purjolök delad på längden
4 vitlöksklyftor med skal
7-8 kvistar timjan
 
Skiva moroten på längden med en potatisskalare eller en mandolin, försök få så tunna skivor som möjligt.
Dela en purjolök på mitten och dela den sedan på längden, nu är det bara att börja linda och varva med purjo.
Smält ca: 250g smör på låg värme i ett stekjärn, lägg i vitlöken med skal och timjankvistarna och sist "Morotstournedoserna" ös med smöret ett par gånger i minuten i ca: 45 min. eller tills man känner att dom är mjuka.

Rödvinssky
1st finhackad scharlottenlök
½dl fintärnad morot
3dl rödvin
1msk grönsaksfond
3msk Aceto Balsamico 
1msk smör till stekning + 50g till att blanka av skyn med
Salt och peppar

Fräs löken och moroten i 1msk smör några minuter. Slå på rödvin, fond, balsamicon och låt sjuda sakta i 20 minuter. Blanka av skyn med smöret under vispning och smaka av med salt och peppar.

Picklad rödlök
1st skalad skivad rödlök
½dl ättika
1½dl vatten
1tsk salt
2krm svartpeppar

Koka upp lagen och låt den svalna, lägg i rödlöken och låt dra i några timmar.

Rotfruktspuré
200g skalad tärnad potatis
100g skalad tärnad rotselleri
100g slantad svartrot
4dl vispgrädde + 30g smör

Koka potatis, rotselleri och svartrot i vatten tills de blir mjuka. Slå bort vattnet och låt ånga av i 5 minuter. Slå på grädden och och låt sjuda i 10 minuter. Mixa till en slät puré och tillsätt smöret, låt det smälta och smaka av med salt o peppar.

Servera med smörstekta färska champinjoner.

 
 

Pizza med fläskfilé & bea

 
En vansinigt god lågkolhydratspizza som serverades med bearnaisesås.

Pizzabotten
5 dl mandelmjöl
1 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1,5 dl vatten
1 ägg
2 dl riven ost

Blanda alla ingredienser och låt svälla i 10 minuter, smeta ut degen på baklädd plåt, grädda i 225 grader i ca 10 minuter.

Tomatsåsen
1st finhackad gullök
1st finhackad solovitlök
1brk hela tomater
1msk oregano
3msk olivolja
1msk kalvfond
1tsk salt
1tsk grovmalen svartpeppar

Fräs lökarna i olivoljan med oregano. Slå på tomaterna och kalvfonden och låt koka i 10 minuter. Mixa och smaka av med salt och peppar
 
Ört & vitlöksstekt fläskfilé
500g strimlad fläskfilé
2st finhackade vitlöksklyftor
½dl finstrimlad basilika
Olivolja att steka med
Salt
Grovmalen svartpeppar
 
Fräs fläskfilén hastig i oljan tillsammans med vitlöken, lägg i basilkan och rör om. salta & peppra.
 
Bred tomatsåsen på pizza bottnen, lägg på fläskfilen & strö över rikligt med riven mozzarella. Baka av i ugnen på 200 grader tills osten fått en fin färg. Ta ut och strö över skivad rödlök & feferoni. Servera med bearnaisesås.
 

Bearnaisesås

2msk finhackad lök 
3msk vitvinsvinäger 
½dl vatten 
1persiljekvist 
1tsk torkad dragon 
3äggulor  
200g smör 
1 msk färsk dragon eller 1 tsk torkad 
kajennpeppar 
salt

Gör så här:

Koka upp vatten i en stor kastrull för att användas som vattenbad. 
Smält smöret och håll det varmt. 
Lägg lök, vinäger, vatten, pepparkorn, persilja och en tesked torkad dragon i en liten kastrull och koka tills två matskedar vätska återstår. Sila. 
Vispa äggulor och den silade vätskan i en kastrull. 
Sätt ner kastrullen i vattenbad och fortsätt vispa tills det tjocknar. 
Tag kastrullen från värmen och vispa i smöret lite åt gången och under kraftig vispning. 
Tag inte med den grumliga bottensatsen i smöret. 
Smaksätt såsen med hackad dragon, en knivsudd kajennpeppar och lite salt.