- march 2016

Morotssoppa med mycket smak

 
10st. grovrivna morötter
1 finhackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
1 stjälk tärnad blekselleri
1dl strimlad purjolök
2msk riven färsk ingefära
1tsk sambal oelek
3st tärnade tomater
3msk creme fraiche
1l. vatten
1tsk honung
1st grönsaksbuljongtärning
50+50g smör
s/p

Fräs gul lök,vitlök och ingefära i 50g av smöret i 2min. Tillsätt morötter, selleri och purjolök.
Lägg i tomaterna samt sambal och fräsa i ytterligare 2min.
Slå på vattnet och lägg i buljongen, låt sjuda i 20min.
Mixa med mixerstav och lägg i creme fraiche, koka upp under vispning och avsluta med att montera ner resterande av smöret och honungen, smaka av med salt och peppar.

Picklade och fyllda djävulsägg

 
Djävulsägg, eller deviled eggs som de heter på engelska, är hårdkokta ägg som man delat på hälften och blandat gulan med ingredienser som majonnäs, senap och ofta ett hett inslag som chili, jalapenos eller sambal oelek.
Väldigt gott !
 
 
Picklade ägg

5 dl vatten
0,5 dl socker
1 dl vitvinsvinäger
1 st färsk rödbeta halverad
1 tsk salt

6-8 ägg

Koka upp vatten, salt, socker och vinäger. Tillsätt 1 st rödbeta halverad och sjud lagen i 10 minuter. Låt svalna och häll upp på en burk med lock. Koka äggen tills de är hårdkokta. Låt äggen svalna. Skala och se till att det inte finns någon bit skal kvar. Lägg äggen i lagen och låt stå över natten

Fyllning

2 dl majonäs
2 tsk sardellpasta
1 dl blandade hackade örter
1-2 st hackade röda chilis (beroende på hur het man önskar röran)
De hårdkokta äggulorna från alla äggen
1 tsk vitvinsvinäger
Några drag med svartpepparkvarnen
ev. mer salt
 
Börja med att mosa sardeller så du får ihop till 2 tsk. 
Gör egen majonäs, det blir absolut godast.
Blanda ihop alla ingredienserna och mosa ner äggulorna från de hårdkokta äggen smaka av med svartpeppar
och ev. mera salt.
 
Halvera dina färdigt picklade ägg, fyll hålet med röran och garnera med chili och örter. 
 
Majonnäs
2st äggulor 
2dl rapsolja
1 tsk dijonsenap (rågad)
S/p
 
Vispa ihop äggulorna med senapen och tillsätt oljan i tunn stråle under kraftig vispning, smaka av med s & p.
 

Citrus & fänkålsbakad Lax

 
 
För den som vill skippa klassiska ägg & sill till påsk och göra en lite mera romantisk påskmiddag för två, då ska ni kika på det här receptet, himmelskt gott och lättlagat !
 
1 st finstrimlad mediumstor fänkål
1 st tunnskivad blodapelsin
1 st tunnskivad citron
1 st skivad chili
4 stora kvistar dill
1/2 Laxsida
½ dl olivolja
s/sp
 
Sätt ugnen på 150 grader.
Lägg laxsidan på en plåt eller ugnssäker form, salta och peppra köttet, fördela allting över laxen och strila till sist över oljan, låt gå i ugn i ca: 30-45 minuter, prova med en kniv att dra isär köttet efter 30 minuter, faller den lätt isär så är den klar, låt annars gå en stund till.
 
Timjan & citrusvinegrette
Pressa 1st blodapelsin och en halv citron, dra bladen av ungefär tio timjankvistar och lägg i, vispa ner 1msk äppelcidervinäger och 4msk olja, avsluta med s/sp
 
Kokta ugnsbakade rödbetor
Koka 6-7 små rödbetor i en timme, slå på kallt vatten och låt svalna något, skala och klyfta, salta och peppra och klicka på 25g smör, baka av i ugnen på 175 grader i 10 minuter.
 
Lägg upp på serveringsfat och dela laxen med händerna i grova portionsbitar, häll lite av citrusvinegretten över, garnera med färsk timjan.
Servera med kokt potatis.