- september 2011

Köttfärslimpa med grönsakstimbal



Hej ! Idag är jag verkligen helt trött, har jobbat över några timmar och började 6 imorse så jag orkar inte lägga ut receptet ikväll men det kommer imorgon under dagen.
Det har börjats att rivas och byggas för nya fiskdisken på coop nu där jag kommer att jobba som VOA (verksamhetsområdesansvarig) och vi stannar gärna kvar och hjälper till med det vi kan.
Men í helgen är jag ledig och då ska vi ut och plocka mera trattkantareller och då ska vi även fota och blogga ny härlig mat, det ser jag fram emot :))
Ha det gott så länge !

Ps. Har ni märkt att det nästan är sommargrader igen och vi är alldeles strax inne i Oktober !?
Vi hade 25 grader på balkongen idag (i solen då ja) och 17 i skuggan men ändå...!

Ny dag och mycket piggare så här kommer receptet.

800g blandfärs
2st medelstora gula lökar
2st ägg
20g smör
8g salt
1krm nymald vitpeppar

Stek löken i smöret och låt svalna. Blanda alla ingredienser och lägg i färsmeten i en smörad brödform.
Baka av i ugnen på 175 grader tills den får en kärntemperatur på 70 grader.
Ta ur den ur formen och vira in i folie och låt vila i 15 minuter.

Grönsakstimbal

250g morötter
250g broccolibuketter
2st ägg
2dl vispgrädde
s/p

Koka morötterna och broccolin var för sig mjuka. Mixa dem var för sig i en mixer med 1st ägg och 1dl vispgrädde, smaka av med salt och peppar.
Smörj portionsformar med smör och lägg först i broccolismeten och sedan morotssmeten. Baka av dem i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter. Låt stanna lite och ta ut dem från formarna.

Grönpepparsås

½st finhackad gullök
3msk grönpeppar i lag
5dl vispgrädde
2msk kalvfond
20g smör
s/p

Fräs löken och grönpepparen i smöret, slå på grädden och fonden. Låt reducera till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Servera med rårörda lingon som sötats med sötrix.









Trattkantarelltider !



Helt underbart-jag fick ledigt idag (Tisdag) för att jag har jobbat över ganska mycket sista veckan !
På förmiddagen idag for vi ut jag och Gilla för att kolla Trattisar på ett nytt ställe vi fått tips om, på 10min. hittade vi mängden som ni ser på bilden, trattisarna låg som mattor på backen till våran stora lycka men sen vart det stopp, hittade inga fler så vi fick nöja oss med den mängden vi fick och gick till bilen för att dricka lite kaffe istället Härligt solig och varm höstdag.
Men kolla "sizen" på den jag håller i handen :))


Dillkött -Den godaste mat som finns



Vi är nog just nu inne i ett stim av Husmanskost, lite småkallt ute, gula höstlöv och svamplockning.
Då är det gott att värma sej med riktig svensk Husmanskost, sån där som våra mammor gjorde när vi växte upp !
En liten smaktripp i barndomsminnen :)

800g kalv eller lammkött av tex bringa/bog eller grytbittar.
2st gul lök
1st purjolök
3st morötter
2st lagerblad
10st vitpepparkorn
5st kryddpepparkorn
3msk ljus kalvfond
3 tsk salt
5 dl grädde
1dl grovt hackad dill
Sötrix
Dillstjälkar
2-3msk ättika, 12 %
1-2 krm Guarkernmehl

 

Skär köttet i 2cm stora tärningar. Koka upp köttet en gång i kallt vatten för att blanchera det för att få bort det gråa skummet.
Häll av just när det kokat upp. Skölj av köttet och fyll på med nytt vatten.
Skär upp grönsakerna i halvcentimeter stora bitar, lägg i grytan med köttet.
Tillsätt fonden, dillstjälkar, lagerblad, vitpeppar, kryddpeppar och salt.
Låt sjuda sakta tills köttet är mört, efter ca: 45 min - 1 timma.
Sila av köttet och spara buljongen. Häll i grädden i buljongen och låt reducera till hälften.
Häll i ättikan och smaka av med sötrix tills du får en bra balans mellan surt och sött..
Red av med  Guarkernmehl till en simmig konsistens.
Lägg tillbaka köttet och smaka av med s/p och till sist lägg i den hackade dillen. Låt det inte koka efter det att den har lagts i, då blir den grå.