Lo mein

 
 
Lo mein är en Kantonesisk maträtt med äggnudlar där ingredienserna varierar, den kan göras med kyckling, kött eller helt vegetarisk, det enda som är gemensamt i alla recept är just äggnudlarna.
Lo mein=omrörda nudlar. 
Vi gjorde rätten med svensk köttfärs som inte mosades helt sönder vid stekningen och det blev superbra och hur gott som helst.
 
Börja med att förbereda såsen.
 
Sås
1dl soya
4msk risvinäger
2msk mörkt socker
3st mosade vitlöksklyftor
2msk riven färsk ingefära
2tsk sesamolja
2tsk sriracha
 
Blanda allt i en skål och ställ åt sidan.
 
1pkt äggnudlar kokta enl. förpackningen.
 
Koka nudlarna och ställ åt sidan.
 
Stek:
1msk jordnötsolja
½kg köttfärs 
1st hackad gul lök
 
Stek 3-5 minuter, sila bort överflödigt fett.
 
1st röd paprika i skivor
1st broccolibukett isärbruten
5st skivade champinjoner
1st skivad vårlök (spara lite av det gröna för att strö över vid servering)
 
Blanda ner allt i den färdiga färsen och fräs runt 2-3 minuter.
Häll i såsen och låt få ett uppkok, till sist ner med nudlarna, blanda runt försiktigt och låt puttra 1minut.
Strö över skivad vårlök vid servering.
 

Ångad Torskrygg med citrongrenoblaise

 
Torsk har mild smak i sig själv, då passar det bra att servera den med smakrika tillbehör som här med Grenoblaise. Den syrliga smaken från rödbetorna och citronen, sälta från kaprisen som gifter sig perfekt med Torskens milda smak.
 
Receptet är för 2 personer.
 
2X140g torskrygg
1½l vatten
1st lagerblad
1st dillkvist
5st kryddpepparkorn
5st vitpepparkorn
 
Gör en rimningslag på 1l vatten och 1dl salt. Låt fisken rimma i 15 minuter. Koka under tiden upp vatten, lagerblad, dillkvist och pepparkornen. lyft upp fisken från rimningslagen och lägg i det kokande vattnet, lägg på ett lock och dra bort från värmen. Låt stå tills fisken har en kärntemperatur på 42 grader.
 
Sauterade grönsaker
4st små morötter
150g palstenacka
100g blomkålsbuketter
6st schalottenlökar
2st vårlök
50g skirat smör
 
Skala och tournera rotfrukterna, ta bort skalen från schalottenlökarna. Blanchera alla ingredienser för sig tills de blir lagom mjuka. Hetta upp det skirade smöret och sautera lökarna och rotfrukterna tills de får en fin färg, krydda med salt och peppar. Blomkålen kan man även den sautera i smöret men vi valde att servera den kokt. 
 
Citrongrenoblais
3msk kapris
1dl tärnade rödbetor
1½dl skirat smör
zesten och saften från en citron
 
Lägg allt i en kastrull och värm upp till servering
 
Rotfruktspuré
300g skalad tärnad mjölig potatis
250g finstrimlad purjolök
100g skalad tärnad rotselleri
100g skalad tärna palsternacka
150g smör
1½dl mjölk
Salt
Vitpeppar
 
Koka rotfrukterna och purjon i vatten tills de blir mjuka. Smält smöret i mjölken, häll av vattnet och låt ånga av. Pressa potatisen och vispa ner smör och mjölkblandningen. Smaka av med salt och peppar.
 

Bruna bönor med fläsk

 
En husmansfavorit i det Lannérska köket. Så enkelt så gott och väldigt billig mat.
 
Receptet är för 4 personer
 
Bruna bönor
4dl torkade bruna bönor
1½l vatten + vatten till blötläggning
3msk sirap
3msk ättika 12%
1½tsk salt
 
Skölj bönorna och lägg i en bunke, slå på kallt vatten och låt ligga över natten eller ca 8 timmar. Häll bort vattnet. Lägg bönorna i en kastrull, slå på vatten, salt och låt koka sakta tills de blir mjuka ca 1½ till två timmar. Späd med mer vatten om det behövs. Smaksätt med sirap och ättika och eventuellt mer salt.
 
Servera med stekt sidfläsk.