Glad Påsk men Marsipantryffel

 
Önskar er en fin helg med mycket sol och fint väder var ni än befinner er!
 
Marsipanklädd tryffel
1dl grädde
50g smör
200g ljus choklad
100g mörk choklad
zesten av 1st Lime
 
Koka upp grädde och smör, lägg i chokladen och låt den smälta under omrörning, vänd ner limezesten.
Häll tryffeln i en form som är 10x20cm och låt stelna först i rumstemperatur sen i kylen.
 
Färga mandelmassa med hushållsfärg antingen i en eller flera färger, kavla ut önskad tjocklek, jag hade ca:2mm. Lägg massan som ett täcke över tryffeln och skär i rutor.
 
Glad Påsk :)
 
 

Aladåb till Påskbuffén

 
En otroligt god och smakrik Aladåb som passar bra på påskbuffén. 
(Recepet är hämtat från Myllymäkis bok Kött/Vilt/fågel)
 
1kg rimmad fläsklägg med ben
1st halverad gul lök
10st lätt krossade vitlöksklyftor
1st skalad morot i bitar
2st lagerblad
2st timjanskvistar
1dl finskuren persilja
5st gelantinblad blötlagda
 
Lägg fläskläggen i en kastrull och häll på vatten så det precis täcker köttet. Tillsätt lök, vitlök, morot, lagerblad och timjan. Koka köttet mjukt, ca 2-3 timmar. När läggen lossnar från benet och går att dra isär så lyft köttet och vitlöken upp. Sila ner buljongen i en kastrull och reducera något. Mät upp 5dl buljong. Plocka köttet från benet, mosa vitlöken och blanda med köttet och persiljan. Lägg köttet i en form som är klädd med plastfolie.
Blanda gelantinen med den varma buljongen och rör tills gelantinet smält. häll buljongen över köttet och ställ kallt. Låt aladåben kallna ordentligt gärna över natten så den stelnar helt. Stjälp upp på ett fat och skär i bitar. Servera med b.l.a senap och cornichoner.
 

Chokladbark

 
Det här är så enkelt så det behövs inget recept utan man smälter bara olika chokladsorter av bra kvalitét, häller ut på ett bakplåtspapper och blandar hejvilt, man kan även använda lite karamellfärg och sprinkla med nån strösselsort, vill man smaksätta så gör man det, jag använde pepparmynta. Låt stelna i kyl och skär eller bryt bitar, förvara svalt i burk med lock.
Bra att ha när de små Påskkärringarna knackar på :))